Fler vill upptäcka fjällen

Många av Svenska Turistföreningens (STF) anläggningar vid väg har haft öppet ett tag, men nu öppnar de ”riktiga” fjällen. Med stort fokus på familjer, toppturer och turskidåkning. Nyheterna för i år är bland annat familjefjällsvecka för de allra minsta på STF Grövelsjön, 20 nyrenoverade rum på STF Storulvån, familjefjällstur i Laponia, pimpelfiske och en nattlig topptur i Jämtlandsfjällen och flera nya guidade toppturer. Allt fler svenskar vill upptäcka den unika fjällmiljön även, under vintern, samtidigt ökar intresset för fjällkunskap och utbildning på STFs anläggningar.

– Det är ett högt tryck på våra kurser och turer, alltifrån turskidåkning, toppturer till lavinsäkerhetskurser. Man vill helt enkelt lära sig saker. På många håll i fjällen är det redan fullbokat, men vi lägger hela tiden till nya avgångar. Kunskap och säkerhet går hand i hand på fjället, där är vi glada att kunna bidra till lärandet och utrustning finns oftast att hyra från oss, säger Anna Willén, ansvarig Marknad & Sport STF Fjäll.

En av de mest efterfrågade aktiviteterna är klassisk turskidåkning
– Turskidåkning är som att vandra på snö, det är att uppleva fjället på ett nytt sätt. Jag brukar beskriva det som ett tillstånd snarare än en aktivitet. I fjällen finns det tid att lyssna, prata till punkt och att ha djupa samtal. Samtidigt som man njuter av de storslagna fjällvidderna händer även något intressant inombords när man befinner sig i fjällmiljö, säger Anna Willén.

Utöver turskidåkning i väglöst land lockar alltifrån toppturer till längdskidåkning. Men lika viktigt som valet av aktiviteter, är den vällagade maten en stor del av upplevelsen.
– Mat smakar absolut bättre efter en dag på fjället! Mitt tips till alla nybörjare är att utgå ifrån en fjällstation under semestern, för det syftet är STF Storulvån eller STF Grövelsjön bra. STF Abisko, STF Kolåsen och STF Edsåsdalen är andra bra förslag som bas, där ni bor bekvämt med tillgång till såväl dagsturer med vidsträckta vintervidder som fantastisk mat på lokala råvaror, säger Anna Willén

Vintersäsongen håller på från februari till slutet av april.

Ett urval av guldkorn vintern 2018
Dalarna
STF Grövelsjön Fjällstation – Familjefjällsvecka för de yngsta
STF Grövelsjön Fjällstation – Turskidåkarvecka +55

Jämtland Härjedalen
STF Kolåsen från jord till bord
Jämtlandsleden på egen hand
STF Edsåsdalen – topptur
STF Sylarna – topptur
Pimpelfiske i Ljugdalen
Vålådalsfyrkanten
STF Kolåsen Fjällstation – De orörda Säckerfjällen
STF Storulvån Fjällstation – Nattlig topptur

Nya STF anläggningar vintern 2018:
STF Ljungdalsfjällen/Fjällhornet – ligger där vildmarken tar vid nära Helagsmassivet i Ljungdalsfjällen. www.svenskaturistforeningen.se/fjallhornet
STF Tännäskröket ligger i Tännäs, en liten charmig bygd i Härjedalen ca 20 minuter från Funäsdalen. www.svenskaturistforeningen.se/tannaskroket
STF Enafors Fjällgård, Vackert beläget nedanför de magnifika Snasahögarna och omringad av forsen Enan.
www.svenskatursitforeningen.se/enaforsholm

Lappland/Norrbotten
STF Kebnekaise – topptur
Fjällpärlor i Lappland
STF Saltoluokta – Grundkurs i Turskidåkning
STF Hemavan – Topptur
Familjefjällstur i Laponia
Ny STF anläggning – STF Övertorneå/Svanstein Lodge vid Finska gränsen

Läs mer:
Om turskidåkning hos STF: www.svenskaturistforeningen.se/turskidakning
Om STFs anläggningar och aktiviteter i fjällen: www.svenskaturistforeningen.se

För ytterligare info, pressbesök, bilder och intervjuer, vänligen kontakta:
Anna Willén, ansvarig Marknad & Sport STF Fjäll: 0706 31 88 83, anna.willen@stfturist.se
Jenny Engström, kommunikationsansvarig STF: 0735-45 26 44, jenny.engstrom@stfturist.se

STF – Vägen till äventyret Sverige
STF vill få människor att upptäcka Sverige. Vi vill värna om och utveckla våra unika miljöer samt guida och inspirera till stora och små äventyr kring våra ungefär 300 boenden. STF är en av Sveriges största ideella organisationer med cirka 238 000 medlemmar. En förening med eldsjälar som letar upptäckter vid sidan av vägen, längre in i skogen och högre upp på fjället. Bli medlem på www.svenskaturistforeningen.se och stöd vårt arbete så att du och andra kan upptäcka Sverige, både idag och i morgon.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.