64 711 underskrifter vill stoppa nedskärningarna i naturen

På onsdag presenteras statsbudgeten och nu publicerar Svenska Turistföreningen ett öppet brev till miljöministern för att öka naturbudgeten. Totalt har 64 711 personer undertecknat det öppna brevet som protesterar mot den halvering av budgeten för skötsel av naturreservat och nationalparker som genomfördes vid årsskiftet.

I den senaste budgeten skar regeringen ner rejält på skötsel och skydd av naturreservat och nationalparker. Det betyder att länsstyrelserna som ansvarar för många vindskydd, vandringsleder, dass och grillplatser inte har pengar att underhålla dem och på sikt kan vissa behöva stängas.

– När fler hittar ut i naturen behöver friluftsbudgeten höjas, inte sänkas. Om regeringen fortsätter på den inslagna vägen riskerar vi allvarliga långsiktiga konsekvenser för både natur och människor, säger Maria Ros Hjelm generalsekreterare Svenska Turistföreningen.

Den 20 september presenterar regeringen sin budget för 2024. Inför det publicerar nu STF ett öppet brev som kunnat undertecknas digitalt de senaste veckorna.

– Att över 64 700 människor undertecknat vårt brev till miljöministern visar hur många som är oroade för att naturreservat och nationalparker inte ska kunna skötas med en halverad budget, säger Maria Ros Hjelm.

Regeringen har aviserat att budgetposten för skydd av värdefull natur (1:14) ska höjas inför 2024, men när det gäller åtgärder/skötsel av värdefull natur (1:3) har inte besked getts ännu utöver att miljöministern i intervjuar sagt att anslaget ska vara ”rimligt” framöver.

Öppet brev till miljöministern: Stoppa nedskärningarna i naturen 

I den senaste budgeten skar ni i regeringen ner rejält på skötsel och skydd av naturreservat och nationalparker. Det betyder att vindskydd, vandringsleder, dass och grillplatser inte kan underhållas och på sikt kan behöva stängas. Det finns heller inga pengar till att informera om allemansrätten eller för att starta kommunala naturvårdsprojekt i år.

STF och de 64 711 som skrivit under vårt upprop för att stoppa nedskärningarna i naturen kan inte acceptera att eftersatta leder inte rustas upp eller att rastskydd inte renoveras samtidigt som intresset för vandring och naturvistelse ökar.

Du har sagt i intervjuer att skötselpengarna ska återställas till 2019 och 2020 års nivåer, men det innebär fortfarande nästan en halvering från 2022 samtidigt som mängden skyddad natur har ökat, fler besökare söker sig ut i naturen och inflationen har gått upp kraftigt. Det behövs helt enkelt högre anslag idag om inte delar av naturreservat och nationalparker ska behöva stängas ner för besökare framöver.

Regeringen säger att ni värnar såväl naturen som friluftslivet. Vi vill att ni inte bara säger det utan även nu visar det i höstbudgeten. När fler hittar ut i naturen behöver friluftsbudgeten höjas. Annars riskerar vi allvarliga långsiktiga konsekvenser för både natur och människor.

Med vänliga hälsningar och hopp om ökad budget för natur och friluftsliv!

Svenska Turistföreningen med 64 711 individer som står bakom detta upprop

Pressmeddelande i samband med att uppropet startade 24 augusti

För mer information vänligen kontakta:
Daniel Skog, hållbarhetsansvarig på STF
0720 92 34 14 eller daniel.skog@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.