Stövlar, vandringsskor och vandringskängor

Välj rätt vandringsskor

Innan du strövar iväg på upptäcktsfärd är det klokt att ha rätt vandringsskor för ändamålet. Dina skor behöver bära upp både din vikt och din packning. Ibland är rejäla vandringskängor rätt val, men vid andra tillfällen räcker det kanske med springskor anpassade för terränglöpning. Viktigast är att dina skor passar den typ av tur du planerar.

Så väljer du vandringsskor

Fundera först på vad du ska vistas i för miljöer. Svenska fjällen ställer andra krav på skorna än om du främst tänkt vandra på varmare breddgrader. En annan sak att ha i åtanke är längden på dina utfärder. Har du en tung ryggsäck packad för flerdagarstur behöver du stadiga, mer stötdämpande vandringskängor än om du bara bär packning för en dagstur. Tänk på att inte stressa i affären när du provar olika skor.

Vandringsskor eller vandringskängor?

Vandringskängor med högre skaft lämpar sig i kuperad och våt terräng, eller om du bär tungt på ryggen. De passar till exempel perfekt för många fjällvandrare. Låga eller mellanhöga vandringsskor är bra om du går längs väl underhållna vandringsleder, eller med mindre packning. Då behövs nämligen inte lika mycket stöd för vristerna. Fördelen med låga vandringsskor är framför allt att de luftar bättre och är lättare. Vare sig du väljer skor eller kängor ska de kunna ge stöd och grepp, transportera bort fukt och ventilera under varma sommardagar eller långa utfärder.

Rätt storlek, passform och stöd

Storleken på dina vandringsskor är viktig och här gäller det att inte stirra sig blind på siffran på kartongen. Du behöver ha minst en centimeter framför den längsta tån med strumpa på foten. Känn efter så att skorna ger ordentligt vristgrepp och hälgrepp, som gör att du slipper skav. Skorna ska också ha bra passform och sluta om runt foten, så att fotmusklerna kan slappna av. Naturligtvis måste skorna även ge stöd för hålfoten. Vissa märken tillverkar skor som är lite bredare i modellen, andra som är lite smalare. Kolla runt så du hittar rätt sko för din fot. Med en gjuten innersula kan du forma skon eller kängan så att den passar dig perfekt.

Smutsiga vandringsskor i närbild

Skornas uppbyggnad och sula

Det är även viktigt att skosulan gör sitt jobb. Sulan på en vandringskänga ska vara böjlig, stabil och ha ett grovt mönster som ger grepp på lösa, mjuka och blöta underlag. Du ska inte känna vassa stenar genom sulan och foten ska inte behöva jobba i onödan när underlaget är knaggligt.

Går du mycket i obanad terräng är det bra om skorna har låg profil, alltså att hälen ligger nära marken. Det minskar risken för att du trampar snett och vrickar foten.

Vandringskängor i läder

Läder är kanske det vanligaste materialet i vandringskängor. Läderkängor håller i åratal om du tvättar av smuts och fettar in dem. Dessutom formar de sig lite efter din fot. Extra tåliga skor har en uppdragen sulkant i gummi där skorna är som mest utsatta för slitage.

Gore tex-skor är vattentäta och släpper ut fukt

Vandringsskor har ofta ett så kallat membran, det vill säga en fuktspärr. Det vanligaste av dessa membran är Gore tex. Materialet har på senare år blivit populärt eftersom det gör kängorna vattentäta samtidigt som det släpper ut fukt. Gore tex-skor behöver skötas om och tvättas regelbundet, annars täpps porerna i membranet igen av smuts.

Gå in vandringsskor och ha dubbla strumpor

Vandringsskor behöver vara ordentligt ingångna innan du ger dig ut på en längre tur. Då undviker du onödiga problem som skavsår och tryck, som lätt kan förstöra även den trevligaste vandringsdag. Tänk också på att strumpvalet är viktigt för komforten. Bomull fungerar inte på vandring, kvalitetsstrumpor i ull eller syntet är att föredra. Använd alltid dubbla lager för att undvika skav – tunn ullstrumpa närmast foten och sedan ett par vanliga strumpor. Undvik strumpor med sömmar eller kanter som kan skava.

Saknar du egen utrustning?

Hyr i stället för att köpa! Du som är medlem i STF får rabatt när du hyr friluftsprodukter och sportkläder hos Outdoor Buddies. Utmärkt för både plånbok och miljö.

Läs mer

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.