Stövlar, vandringsskor och vandringskängor

Välj rätt vandringsskor

Vandringsskor behöver bära upp både din vikt och din packning. Vilken sko som passar dig beror på vilken typ av tur du planerar. Ibland är en rejäl vandringskänga lämplig, men vid andra tillfällen räcker det kanske med springskor anpassade för terränglöpning.

Så väljer du vandringsskor

Innan du strövar iväg på upptäcktsfärd är det klokt att ha rätt skor för ändamålet. Dina vandringsskor behöver skydda foten och stå emot väta. Har du en tung ryggsäck packad för flerdagarstur behöver du en stadig, mer stötdämpande känga än om du bara bär packning för en dagstur. Svenska fjällen ställer andra krav på skon än om du främst tänkt vandra på varmare breddgrader.

Vandringssko eller vandringskänga?

Vandringskängor med högre skaft lämpar sig i kuperad och våt terräng, eller om du har tyngre packning. De passar till exempel perfekt för fjällvandrare. Låga eller mellanhöga vandringsskor passar bättre om du går längs väl underhållna vandringsleder, med mindre packning. Då behövs nämligen inte lika mycket stöd för vristerna. Fördelen med lägre skor är framför allt att de är lättare och luftar bättre.

Rätt storlek, passform och stöd

Storleken på din vandringssko är viktig och här gäller det att inte stirra sig blind på siffran på kartongen. Du behöver ha minst en centimeter framför den längsta tån med strumpa på foten. Det är viktigt med ordentligt vristgrepp och hälgrepp, som gör att du slipper skav. Skon ska också ha bra passform och sluta om runt foten, så att fotmusklerna kan slappna av. Naturligtvis måste skon även ge stöd för hålfoten.

Skons uppbyggnad och sula

Det är även viktigt att skosulan gör sitt jobb. Sulan på en vandringskänga ska vara böjlig, stabil och ha ett grovt mönster som ger grepp på lösa, mjuka och blöta underlag. Du ska inte känna vassa stenar genom sulan och foten ska inte behöva jobba i onödan när underlaget är knaggligt.

Går du mycket i obanad terräng är det bra med en sko med låg profil, alltså att hälen ligger nära marken. Det minskar risken för att du trampar snett och vrickar foten.

Saknar du egen utrustning?

Hyr i stället för att köpa! Du som är medlem i STF får rabatt när du hyr friluftsprodukter och sportkläder. Utmärkt för både plånbok och miljö.

Läs mer

Vandringskängor i läder

Läder är kanske det vanligaste materialet i vandringskängor. En läderkänga håller i åratal om du tvättar av smuts och fettar in den. Dessutom formar den sig lite efter din fot. Extra tåliga skor har en uppdragen sulkant i gummi där skon är som mest utsatt för slitage.

Gore tex-skor är vattentäta och släpper ut fukt

Gore tex har på senare år blivit populärt eftersom det gör kängan vattentät samtidigt som det släpper ut fukt. Med Gore tex får du en varmare och tätare sko. Gore-texskor behöver också skötas om och tvättas regelbundet, annars täpps porerna i membranet igen av smuts.

Väl ingångna vandringsskor

Vandringsskor behöver vara ordentligt ingångna innan du ger dig ut på en längre tur. Då undviker du onödiga problem som skavsår och tryck, som lätt kan förstöra även den trevligaste vandringsdag. Tänk också på att strumpvalet är viktigt för komforten. Bomull fungerar inte på vandring, kvalitetsstrumpor i ull eller syntet är att föredra.

Fler utrustningstips