barn som badar i skärgården

Sveriges härligaste badplatser

Saltstänkta klippbad, finkornig sandstrand, uppfriskande fjällbäck eller bastubad vid en kristallklar sjö. Hur och var man bäst svalkar sig under heta sommardagar är en smaksak. Här delar vi med oss av några av Sveriges härligaste badplatser!

Spännande bad i Sveriges enda bastuby

Bastu vid Kukkolaforsen

Våga testa något annat! Precis vid gränsen till bastuns moderland Finland ligger den lilla byn Kukkolaforsen. Här intill den brusande forsen Torneälven kan du uppleva Sveriges enda bastuby och prova på inte mindre än 15 olika typer av bastubad. Vad sägs om rökbastu, byabastu eller torrfurabastu? Som om det inte vore spännande nog kan du även testa forsränning eller att äta middag mitt ute i älven. Du sitter mitt ute på ”patan”, en slags träbrygga, och avnjuter en trerättersmeny medan vattnet strömmar under dina fötter.

Läs mer och boka STF Kukkolaforsen


Klippbad i Öregrund

badplats vid Klockargården Öregrund
Öregrund är en pittoresk hamnstad i Norra Roslagens skärgård. Här bor du på mysiga STF Klockargården Öregrund där du har någon minut till klipporna och en badstege rakt ner i havet. Perfekt för ett uppfriskande morgondopp! Gör en dagsutflykt till Örskärs fyr för sköna bad och tillbaks på kvällen tar du dagens sista dopp i solnedgången.

Läs mer och boka STF Klockargården Öregrund


Norrländskt bastubad i Abisko

bastubad vid abisko, torneträsk
Kombinationen av vedeldad bastu och kristallklart kallt vatten ger kanske den högsta av njutningar. Vad slår ett äkta norrländskt bastubad? Vid Torneträsks strand, en kort promenad från STF Abisko Turiststation, har den gamla sjöstugan gjorts om till en äkta vedbastu där du blickar ut över den klara fjällsjön direkt från bastufönstret. Låt blicken vandra över mil efter mil av fjäll och njut av ett svalkande dopp i kristallklart vatten.

Läs mer och boka STF Abisko Turiststation


Paddla med knubbsäl vid klassiskt badhotell

Vy över badhotellet Gustafsberg

Intill Byfjordens salta hav i Bohuslän mellan badvikar och klippor ligger Sveriges äldsta badort Gustafsberg. Här bor du på det klassiska badhotellet och får välgörande skärgårdsluft och vågskvalp, precis som förr i tiden. Packa matsäcken och följ den slingrande strandpromenaden från Gustafsberg till Uddevalla. Ta ett svalkande bad i någon av de små vikarna eller från en saltstänkt klippa. Samlar du på badställen hoppar du på en av de vita skärgårdsbåtarna från ångbåtsbryggan och tuffar ut för en rundtur bland Byfjordens alla badbryggor. Har du tur kanske du får skymta en val, delfin eller säl. Vill du öka dina chanser att se knubbsäl rekommenderar vi paddling tillsammans med guide.

Läs mer och boka STF Gustafsberg Badhotell & Vandrarhem


Insjöbad och vedeldad bastu

Två båtar vid brygga

Bo mitt i Sörmlands största naturreservat intill det vackra Nynäs slott med slottsträdgård och slottspark. Du sover gott på vandrarhemmet Bränneriet med bara några meter till Rundbosjön och egen brygga med badstege. Här har du några få steg till ett uppfriskande bad. Efteråt värmer du dig i den vedeldade bastun och lyssnar till den sprakande elden medan du njuter av utsikten över sjön. I närheten ligger ett av Sveriges mest spännande naturreservat, Stendörren. Du tar dig här ut till vacker skärgårdsmiljö och salta havsbad utan att ens ta båt. Istället tar du dig fram via hängbroar och spänger.

Läs mer och boka STF Bränneriet vid Nynäs slott


Salta dopp och kustvandring i Bohuslän

Båt ligger vid klippa i Bohuslän
Kombination av saltstänkta bad, pinfärska skaldjur och fin kustvandring gör Bohuslän till en riktig sommarpärla. På mysiga Villa Akvarellen bor du i en klassisk skärgårdsvilla, bekvämt och lugnt i Gerlesborg vid den vackra Bottnafjorden. Börja din dag med 500 steg ned till havet för ett morgondopp och fortsätt sedan med att utforska omgivningarna. Tycker du om att vandra får du inte missa Signaturled Bohuskusten som tar dig över vidsträckta, rosa granitklippor och höga utsiktsplatser.

Läs mer och boka STF Villa Akvarellen B&B


Uppfriskande fjälldopp

par badar i fjällen
Ett uppfriskande dopp i valfri fjällbäck, tjärn eller sjö omgiven av magnifika fjälltoppar är en svårslagen känsla. Perfekt svalka efter dagsvandringen eller annan svettig aktivitet. Tillhör du dem som räds lite lägre vattentemperaturer så erbjuder många av våra fjällboenden bastu där du kan höja temperaturen ytterligare både innan och efter doppet.

Bo nära badet i någon av STFs fjällstugor


Bland kobbar och skär på Stora Kalholmen

stora kalholmen stockolms skärgård
Bland närmare 30 000 öar, kobbar och skär i Stockholms skärgård ligger den underbara skärgårdsön Stora Kalholmen. Här lever du det enkla livet omgiven av renande hav. Välj mellan den lilla sandstranden inne i den skyddande viken eller rundade berghällar för härliga klippbad i solnedgång eller soluppgång.

Läs mer och boka STF Stora Kalholmen Vandrarhem


Oändliga badmöjligheter i sommaridyllen Västervik

Tjejer bada i Västervik
Fotograf: Nathalie Chavez

I Västervik har du alltid nära till bad, antingen väljer du någon av de ljuvliga badplatserna i Västervik eller så tar du båt ut i vackra Tjust skärgård bland 5000 öar, kobbar och skär. Klippbad, strand, brygga, kust eller skärgård – här behöver du inte välja. Bo på charmiga lilla Hotell Park i Västerviks äldsta kvarter bland pittoreska trähus, mysiga fik och glittrande hav.

Läs mer och boka STF Västervik Hotell Park


Långasjön i Glasrikets Småland

Badplats i Långasjö
I det lilla samhället Långasjö mitt i den småländska utvandrarbygden vilar lugnet. På STF Långasjö vandrarhem bor du med närhet till blomstrande ängar och slingrande grusvägar. Vandrarhemmet har ett litet museum om emigrationen från Långasjö till Amerika och i närheten ligger också Klasatorpet, där filmen Utvandrarna spelades in. Vackra Långasjön ligger mitt i byn med badbrygga och fin utsikt över kyrkan. Det är något särskilt med att ta sig ett dopp i en så spännande historisk miljö!

Läs mer och boka STF Långasjö Vandrarhem


Sommarbad bland slussar och slott i Östergötland

Kanot i sjö

I ett vackert och stilla sjölandskap bara en halvtimme söder om Linköping hittar du Vårdsnäs Stiftsgård. Betyder sommar för dig bad från brygga eller gräsplätt har du kommit helt rätt. Med sjön Stora Rängen och Kinda kanal precis utanför knuten har du här möjlighet till ljuvliga sommarbad längs med slussar, slott och makalöst fin natur med perfekta badklippor. Hotellet hjälper dig att fixa både kajak och kanot samt fikakorg eller lunchpaket att ta med.

Läs mer och boka STF Vårdsnäs Hotell & Konferens


Vill du ha fler semestertips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få massor av semestertips direkt till din e-post!

Få semestertips
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.