barn som badar i skärgården

Boenden vid badplatser

Saltstänkta klippbad, finkornig sandstrand, uppfriskande fjällbäck eller bastubad vid en kristallklar sjö. Hur och var man bäst svalkar sig under heta sommardagar är en smaksak. Här tipsar vi om några boenden som ligger nära några av Sveriges allra härligaste badplatser!

Bo med Stockholms skärgård utanför dörren

Badbrygga med båt i bakgrunden

STF Värmdö Sofielund ger dig den perfekta skärgårdsvistelsen! Strax utanför Stockholm ligger den gamla handlarvillan Sofielund med vidsträckt utsikt över Sandöfjärden. Vad sägs om ett saltsött bad, vedeldad bastu och morgonkaffe med ljuvlig havsutsikt från punschverandan? Antingen bor du i Skärgårdsstugan eller i vackert inredda rum med genuin skärgårdskänsla.

Läs mer och boka STF Värmdö Sofielund


Norrländskt bastubad i Abisko

bastubad vid abisko, torneträsk
Vad slår ett äkta norrländskt bastubad? Kombinationen av vedeldad bastu och kristallklart kallt vatten ger kanske den högsta av njutningar. Vid Torneträsks strand, en kort promenad från STF Abisko Turiststation, har den gamla sjöstugan gjorts om till en äkta vedbastu där du blickar ut över den klara fjällsjön direkt från bastufönstret. Låt blicken vandra över mil efter mil av fjäll och njut av ett svalkande dopp i kristallklart vatten.

Läs mer och boka STF Abisko Turiststation


Designsilo med dopp från bryggan

Upperud 9:9 är en spannmålssilo ombyggd till ett modernt designhotell. Här bor du vid Dalslands kanal med stor, inbjudande brygga och sjöutsikt i alla väderstreck. Börja dagen med frukost på bryggan för att sedan ta ett härligt dopp. Nu är du redo för att ge dig ut på äventyr i det vackra skogslandskapet eller ta en paddlingstur på kanalen! Åter på hotellet unnar du dig middag i restaurangen och ett efterföljande bastubad med kvällsdopp.

Läs mer och boka STF Upperud 9:9


Strandbad i världsarvet Höga kusten

Badbrygga med sjöutsikt

Snibbens vandrarhem är vackert beläget på en udde, alldeles nära en egen badvänlig sjö med oslagbar sjöutsikt. Populära Snibbens Strandcafé & Grill ligger bredvid campingen och stranden, perfekt för lata baddagar. En kortare vandring tar dig upp till toppen av Prästberget med milsvid utsikt över det sagolika världsarvet Höga kusten, Högakustenbron och stora och lilla Sandöbron.

Läs mer och boka STF Snibbens Vandrarhem Höga kusten


Vackert klippbad i Öregrund

badplats vid Klockargården Öregrund
Öregrund är en pittoresk hamnstad i Norra Roslagens skärgård. Här bor du på mysiga STF Klockargården Öregrund där du har någon minut till klipporna och en badstege rakt ner i havet. Perfekt för ett uppfriskande morgondopp! Gör en dagsutflykt till Örskärs fyr för sköna bad och tillbaks på kvällen tar du dagens sista dopp i solnedgången.

Läs mer och boka STF Klockargården Öregrund


Uppfriskande fjälldopp vid fjällstuga

par badar i fjällen
Ett uppfriskande dopp i valfri fjällbäck, tjärn eller sjö omgiven av magnifika fjälltoppar är en svårslagen känsla. Perfekt svalka efter dagsvandringen eller annan svettig aktivitet. Tillhör du dem som räds lite lägre vattentemperaturer så erbjuder många av våra fjällboenden bastu där du kan höja temperaturen ytterligare både innan och efter doppet.

Bo nära badet i någon av STFs fjällstugor


Fyra pärlor vid Hälsinglands kust

Ta båten ut till Söderhamns skärgård bland öar, kobbar och skär. Här bor du i idyllisk skärgårdsmiljö på vandrarhem eller i egen stuga med altan och bastu vid havet. På fyra helt olika öar kan du njuta av klippbad, sandstränder och solnedgångar i havet. Välj mellan det trivsamma vandrarhemmet på Rönnskär eller de mysiga skärgårdsstugor på Enskär, Klacksöarna och Storjungfrun.


Sommarbad bland slussar och slott i Östergötland

Kanot i sjö

Bara en halvtimme söder om Linköping, i ett vackert och stilla sjölandskap hittar du Vårdsnäs Stiftsgård. Betyder sommar för dig bad från brygga eller gräsplätt har du kommit helt rätt. Med sjön Stora Rängen och Kinda kanal precis utanför knuten har du här möjlighet till ljuvliga sommarbad längs med slussar, slott och makalöst fin natur med perfekta badklippor. Hotellet hjälper dig att fixa både kajak och kanot samt fikakorg eller lunchpaket att ta med.

Läs mer och boka STF Vårdsnäs Hotell & Konferens


Vill du ha fler semestertips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få massor av semestertips direkt till din e-post!

Få semestertips

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.