tar med skräp i fjällen

Packa sop-smart till fjällstugan

Minimera mängden sopor och matavfall, och hjälp till att bära med dig skräpet tillbaka! Tillsammans löser vi avfallshanteringen i fjällstugorna – och det börjar redan med planeringen hemma.

Tips vid packningen

  1. Planera dina måltider så att det blir så lite matavfall som möjligt.
  2. Skippa onödiga kartonger, burkar, plast och annat emballage. Packa om ifall det behövs.
  3. Tänk på att förpackningar i blandmaterial, t ex för frystorkad mat, inte går att återvinna. Det ingår därför i det bärbara skräp du själv ska ta hand om.
  4. Påsar för bärbart skräp får du av stugvärden. Ta gärna med extra småpåsar, t ex hundbajspåsar (helst miljömärkta), för kladdigt avfall som du ska bära med dig.
  5. Ta med matlåda som går att diska och återanvända varje dag.
  6. Byt plast och aluminiumfolie mot återanvändningsbara bivaxdukar (köp färdiga eller tillverka själv, instruktioner hittar du på webben).

Sophanteringen kortfattat:

1. Minimera mängden sopor och matavfall.
2. Rengör, komprimera och sortera all återvinning.
3. Ta med ditt bärbara skräp härifrån.


Allt avfall som samlas i stugorna måste transporteras ner från fjället. Det gäller verkligen allt – från matrester och konservburkar till snus och tamponger. I vissa området är det tillåtet att bränna upp hushållssopor vid fjällstugorna, men den hanteringen är på väg att fasas ut.

Tyngre, återvinningsbart avfall, som metall och hårdplast, kan du lämna i stugan (ursköljt, komprimerat och sorterat). Det lagras till vintern och körs ner med skoter när snön bär.

Bärbart skräp av mjukplast och papper är svårt att lagra. Det är skrymmande, kan lukta illa och dra till sig skadedjur. Här behöver du hjälpa till och själv bära ner ditt skräp från fjället.
Matavfall kan du lämna i de fjällstugor som har kompost. Från övriga platser stoppar du det i din soppåse och bär med dig till stuga/station som har kompost eller ner till sophantering vid väg. Undvik matrester genom att inte laga mer mat än du äter upp.

Läs mer

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.