STF Umeregionen Lokalavdelning

Kontaktperson

Carl Hallgren

Telefon: 070 554 49 28

stf.umeregionen@la.stfturist.se

Postadress

STF Umeregionen Lokalavdelning - Lingonvägen 12, 90339 Umeå

Våra kommuner

Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Umeå, Vindeln, Vännäs

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla oss så får du mer information om vår verksamhet

Följ STF Umeregionen Lokalavdelning

Facebook

Dagsturer

Grössjöns Naturreservat

Terrängen varierar mellan tät skog, hällmarker och öppna myrar. Sjön är grund och är en populär fågelsjö. Fina bärmarker finns med blåbär och lingon. Ta med svampkorgen när säsongen är igång. Leden runt sjön är 4 km. Med avstick till fågeltornet och anslutning från busshållplatserna blir det ytterligare några kilometer.

Längd: 7 km
Tid: 2-3 h
Sevärdheter längs leden: Fågeltornet vid sjöns västra sidan
Transport till leden: Ta stadsbuss 6:an eller 9:an till ändhållplatsen vid Carlshöjd. Följ sedan skyltningen från elljusspåret med start vid skogsbrynet nedanför vändplanen. Alternativt ta 8:ans buss till ändhållplatsen och promenera söderut till Grottvägen varifrån stigen börjar.
Övrig information: Boken Friluftsliv kring Umeå , Calazo Förlag


Tavelsjöberget

En av de bästa vandringarna kring Umeå för de som tycker om att komma upp på höjd. Det finns ett flertal leder av som börjar öster om Tavelsjöberget och väster om Tavelsjö. Väl uppe på toppen av Tavelsjöberget finns flera vindskydd och grillplatser. Följ leden sedan söderut till Vallberget och gå tillbaka via Stor och Lill Tavelsjö. Fina utsikter!

Längd: 10 km
Tid: 3-4 h
Sevärdheter längs leden: Vallberget 268m över havet med utsikt över Tavelsjön.
Transport till leden: Egen bil längs väg 363 eller bussen mot Vindeln (www.tabussen.nu).
Övrig information: Boken Friluftsliv kring Umeå, Calazo Förlag


Naturreservat Strömbäck – Kont

En av de få kuststräckor kring Umeå som inte är bebyggd av sommarstugor. Stigarna från Strömbäck går söderut genom lummig blandskog. Närmare Kont tar granskogen över följt av klapperstensfält, klippor och stränder med utsikter över havet. Flera välskyltade stigar finns där den östra stigen följer en halvö med sjö på båda sidor. Skolområdet i Strömbäck är väl värt ett besök med gamla hus och kyrka.

Längd: 10 km
Tid: 3-4 h
Sevärdheter längs leden: Klipporna längst ut på Kontudden med utsikt över havet
Transport till leden: Bil ca 20 km söder om Umeå
Övrig information: Friluftsliv kring Umeå, Calazo Förlag


Bäcksjön runt

En vacker skogssjö omgiven av tallskog och myr. Sjön är relativ stor till ytan med ett flertal små öar, gömda vikar och friliggande uddar. Här finns ingen bebyggelse och det hörs knappt trafik eller annat brus. En väl vandrad stig går runt sjön med ett flertal rast- och badplatser.

Längd: 10 km
Tid: 3-4 h
Sevärdheter längs leden: Hemviken: en timrad grillstuga vid stranden. Dalesand: sjöns mest badvänliga strand. Hakaviken: sol större delen av dagen och kvällen. Skogen är rik på bär och svamp.
Transport till leden: Egen bil 15 km från Umeå. Från Ersmark finns en 7 kilometer skogsväg som går bra att cykla på.
Övrig information: Läs mer på Länsstyrelsen Västerbotten om vandringsleden


Vindelforsarna runt (Renforsen och Degerforsen)

Stigen Vindelforsarna vid Vindeln är ett av älvens allra största forslandskap, som är mäktigast under vårfloden (maj – juni). Stigen är lättvandrad med rastplatser och löper längs med vatten på bägge sidor om älven. Från en hängbro får man en mycket fin utsikt över det forsande vattnet.

Längd: 5 km
Tid: 2 h
Sevärdheter längs leden: Under sommaren ordnas konstutställningen Konst i Kvarn, och man kan fika eller äta i caféet i den gamla mjölnarbostaden. I källaren på Hotell Forsen finns ett naturcentrum som berättar om landskapet längs älven.
Transport till leden: Vindeln kan nås både via buss och tåg från Umeå. Stigen runt forsarna börjar på den norra änden av Renforsen vid Hotell Forsen men kan också nås från landsvägsbron vid den södra änden av Degerforsen.
Övrig information: Läs mer här

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.