STF Umeregionen Lokalavdelning

Kontaktperson

Carl Hallgren

Telefon: 070 554 49 28

stf.umeregionen@la.stfturist.se

Postadress

STF Umeregionen Lokalavdelning - Lingonvägen 12, 90339 Umeå

Våra kommuner

Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Umeå, Vindeln, Vännäs

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla oss så får du mer information om vår verksamhet

Följ STF Umeregionen Lokalavdelning

Facebook

I Umeregionens område finns hela 56 naturreservat. Utforska djupa urskogar, en långsträckt kustlinje som höjer sig ur havet, klippor och sandstränder, miltals med cykel- och vandringsleder, fina svamp- och bärskogar och välbesökta fågelmarker.
Läs mer

Att landskapet här är präglat av inlandsisen är särskilt märkbart en bit inåt landet där höga, smala åsar sträcker sig ut i djupa sjöar. I regionen finns många älvar med fina fiskevatten och även lugnare flöden för kanotturer genom landskapet. Mäktigast är Vindelälven, en av Sveriges nationalälvar med sina skummande forsar.

I det kulturella livet finns Norrlandsoperan som håller hög klass och Umeå Jazzfestival lockar artister från hela världen varje år. I Umeå finns en internationellt känd skulpturpark och många konserter och konstutställningar.

I Norrbyskär, Olofsfors och i Robertsfors finns välbevarade kulturmiljöer att uppleva, bland annat bruks- och industrisamhällen från förra seklet. I Umeås utkant finns hällristningar och i Ratan några mil längre norrut finns minnesmärken från Sveriges sista krig.

Umeregionen varierar utbudet av aktiviteter. Programmet innehåller en blandning av naturupplevelser, föredrag, studiebesök och visningar. Och fjällen ligger inte längre bort än att lokalavdelningen då och då ordnar fjällvandringar eller längre skidturer med övernattning.

Lokalavdelningen samlar cirka 420 medlemmar.

Aktiviteter

 • 17 Aug 2024

  • 17

   Aug

   2024

  Tvåälvsleden, Vindeln - Nationalälvens dag

  Tvåälvsleden sträcker sig från Vindelälven i Vindeln till Granö vid Umeälven och följer delvis den gamla kyrkmarschleden. Vi vandrar halva leden från Renforsen i Vindeln via Osttjärnbäckens naturreservat till Kulbäcksliden. Cirka 10 km vandring med en stigning på drygt 100 meter via Bubergets topp. Vid återkomsten till Renforsen kan vi fira vår fria nationalälv Vindelälven tillsammans!

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 01 Sep 2024

  • 01

   Sep

   2024

  Långbergskullarnas naturreservat

  Långbergskullarna är ett området som erbjuder spännande och varierad terräng med stora klapperstensfält, skrevor, stora flyttblock och grottor. Vi följer en ca 6 km stig förbi ett vindskydd vid Aldertjärn till toppen av berget varifrån man ser långt ut till havet. Geovetaren Hans Ivarsson från Umeå universitet guidar och berättar om naturen.

  Läs mer

  Obligatorisk anmälan! Svårighetsgrad Medel.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 14 Sep - 15 Sep 2024

  • 14

   Sep

   2024

  • 15

   Sep

   2024

  Vandringens dag, Världsarvsleden - Nordingrå

  Vi gör en tvådagarsutflykt till Höga Kusten med övernattning i självhushållsstugor i Norrfällsviken. Vandringarna börja och sluta i Mjälom och följer två etapper av Världsarvsleden cirka 10 km varje dag. Sträckorna erbjuder omväxlande berg med hällmarker och låglänta , sandiga område samt fina utsikter över havet. I Norrfällsviken kan man gå ytterligare några kilometer genom ett naturreservat med stora klapperstensfält och strandvallar.

  Läs mer

  Obligatorisk anmälan. Svårighetsgrad Medel.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 14 Sep 2024

  • 14

   Sep

   2024

  Vandringens dag - utsiktstornet vid Selsknösen

  Efter en vandring på 1,5 km når vi en bergstoppen där ett 15 m högt utsiktstorn ger hisnande utsikt som sträcker sig över fem mil vid klart väder. Det finns också en fin stuga att fika i samt möjlighet att göra upp eld. De som vill kan efteråt vandra genom Långforsens naturreservat vid Vindelälven.

  Läs mer

  Obligatorisk anmälan! Svårighetsgrad Lätt
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 22 Sep 2024

  • 22

   Sep

   2024

  Örträskleden

  Efter fem års arbete har den 25 km vandringsleden runt Örträsksjön blivit klar! Leden går genom skogs-, betes- och jordbruksmark och är i stort relativt lätt vandrad men några branta stigning förekommer. Vi vandrar halva streckan och efteråt bestiger Gaffelberget med fina utsikter över omgivningen. Totalt 10 km vandring.

  Läs mer

  Obligatorisk anmälan! Svårighetsgrad Medel.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 26 Sep 2024

  • 26

   Sep

   2024

  Guidad tur på Västra Kyrkogården

  Birgitta Bäckström ledar oss på en guidad tur på en av Umeås äldsta kyrkogårdar där flera kända, historiska personer ligger.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 05 Okt 2024

  • 05

   Okt

   2024

  Nybörjarturen

  Denna vandringstur för nybörjare är cirka 3 km lång och utgår från Broparken i centrala Umeå. Turen går i lugnt tempo på lättgångna promenadvägar utmed strandpromenaden, via Lundabron, över Bölesholmarna och tillbaka till Broparken. Längs vägen kommer turledarna John och Karin att berätta om olika saker som är bra att veta när man ska ut på en lättare vandringstur. En längre paus görs för fika. Medtag eget fika. Efter cirka 3 timmar är ni åter vid samlingsplatsen under bron i Broparken.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 06 Okt 2024

  • 06

   Okt

   2024

  Botsmarksblocket och Västermarksnaturreservat

  Vi åker till Botsmark och beskådar landets största flyttblock som väger ca 35 000 ton och är 15 m hög. Efteråt vandrar vi en 9 km slinga genom Västermarks naturreservat förbi en övernattnings koja. Här finns en labyrint av myrmark blandad med gammal gran och tallskog.

  Läs mer

  Obligatorisk anmälan. Svårighetsgrad lätt.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 20 Okt 2024

  • 20

   Okt

   2024

  Naturreservat Tavasten

  Vi gör en senhöstvandring på ca 10 km till Tavastögern öster om Rovågern. Leden följer stränderna förbi grunda sjöar och havsvikar till en halvö bestående av klapperstensfält där det finns ett vindskydd. Halvvägs finns en raststuga. Stigen är lättvandrad utan branta upp- eller nedförslut.

  Läs mer

  Obligatorisk anmälan. Svårighetsgrad Medel.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 21 Okt 2024

  • 21

   Okt

   2024

  Biosfärsområde Vindelälven-Juhttátahkka

  Daniela Nedelcheva, projektsamordnare berättar om Vindelälven-Juhttátahkka som är Sveriges största biosfärområde. Området är rikt på unika natur- och kulturvärden och sträcker sig 50 mil från fjäll till kust, genom land och stad, storslagna fjällmiljöer, väldiga skogslandskap och en naturskön kust. Hur kan organisationer och människor längs Laisälven och Vindelälven samarbeta för att ta fram lokala lösningar på globala utmaningar?

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 18 Nov 2024

  • 18

   Nov

   2024

  Vita bandet

  Undis Englund visar bilder och berättar om sin 130 mil långa skidtur längs hela fjällkedjan från Grövelsjön till Treriksröset.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.