STF Skellefteå Lokalavdelning

Kontaktperson

Christer Norde

Telefon: 070-2027495

stfskelleftea@stfturist.se

Postadress

STF Skellefteå Lokalavdelning - Aldergatan 1, lgh 1401, 93135 Skellefteå

Våra kommuner

Skellefteå

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Strax söder om polcirkeln ligger Västerbotten och förenklat är Skellefteåregionen ost, guld och elkraft. Guldriket har en gedigen historia och det finns många sevärdheter att upptäcka.
Läs mer

Västerbottensostens intåg en gång i tiden har resulterat i ett omfattande Ostrike med såväl historiska miljöer som nybyggda anläggningar. Och de viktiga älvarna förser hela Sverige med elkraft. Men det finns naturligtvis mer. Vildmarken och vindlande älvar lockar turister till både fiske, forsränning, vandring och skidåkning. Västerbotten har uppfostrat flera av världsstjärnor inom utförsåkning. Inom regionen finns också Sveriges sydligaste skogssameby i Malå.

Nordanåområdet är Skellefteås centrum för kultur. Här ligger Lejonströmsbron, landets äldsta träbro som är byggd 1737 och fortfarande i bruk. Skellefteälven på sträckan mellan denna bro och Parkbron erbjuder ett rikt fågelliv endast ett stenkast från centrum. Bästa området för att höra fågelsång är efter strandpromenaden på norra sida älven, från Nordanå och upp emot landskyrkan och kring Rovön.

Bonnstan är Skellefteås kyrkstad. Bonnstan var böndernas stad och Skellefteå var borgarnas i staden. Kyrkstäder är ett typiskt norrländskt kulturarv och kom till i tider då det var kyrkoplikt. Städerna grundades på 1600-talet men i Skellefteå så sent som 1845.

Lokalavdelningen brinner för att presentera vår bygd ur flera olika aspekter och anordnar ofta svamputflykter, fågelskådning, författarbesök och vandringar.

Lokalavdelningen grundades år 1975 och har cirka 90 medlemmar.

Aktiviteter

 • 01 Maj 2021

  • 01

   Maj

   2021

  Fågelutflykt

  Vi följer med Naturskyddsföreningens fågelkunniga guide och hälsar vårens fåglar välkomna.

  Läs mer

  Samlingsplats och tid: se Naturskyddsföreningens hemsida: svenskanaturskyddsforeningen.se/skelleftea/ Tag gärna med kikare, fika, stövlar, sittunderlag, kamera och fågelbok.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 29 Maj 2021

  • 29

   Maj

   2021

  Vandring Fällforsleden

  Fällforsleden går i närheten av Byskeälven. Leden ligger i ett område med mycket skogsfågel och vilda djur. Här kan du upptäcka Marranäsvältan, som bjuder på en mäktig naturupplevelse. Ravinen är ett resultat...

  Läs mer

  Samling vid Folkets Park, Skellefteå för samåkning. Alternativt samling vid parkeringen Fällfors Laxcenter 10:20.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 19 Jun 2021

  • 19

   Jun

   2021

  Utflykt till Falkberget

  Vi samlas vid Falkträskets badplats och tar oss vidare därifrån ca 1 km till utgångspunkten för vandringen. Där finns en parkering vid en bom på höger sida varifrån vi går en promenad tillsammans till...

  Läs mer

  Samling 10.00 vid Falkträskets badplats parkering. (9:45 på Folkparkens parkering för samåkning) Ta med sittunderlag. Ingen anmälan behövs!
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.