STF Skellefteå Lokalavdelning

Kontaktperson

Christer Norde

Telefon: 070-2027495

stfskelleftea@stfturist.se

Postadress

STF Skellefteå Lokalavdelning - Aldergatan 1 lgh 1401, 93135 Skellefteå

Våra kommuner

Skellefteå

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Strax söder om polcirkeln ligger Västerbotten och förenklat är Skellefteåregionen ost, guld och elkraft. Guldriket har en gedigen historia och det finns många sevärdheter att upptäcka.
Läs mer

Västerbottensostens intåg en gång i tiden har resulterat i ett omfattande Ostrike med såväl historiska miljöer som nybyggda anläggningar. Och de viktiga älvarna förser hela Sverige med elkraft. Men det finns naturligtvis mer. Vildmarken och vindlande älvar lockar turister till både fiske, forsränning, vandring och skidåkning. Västerbotten har uppfostrat flera av världsstjärnor inom utförsåkning. Inom regionen finns också Sveriges sydligaste skogssameby i Malå.

Nordanåområdet är Skellefteås centrum för kultur. Här ligger Lejonströmsbron, landets äldsta träbro som är byggd 1737 och fortfarande i bruk. Skellefteälven på sträckan mellan denna bro och Parkbron erbjuder ett rikt fågelliv endast ett stenkast från centrum. Bästa området för att höra fågelsång är efter strandpromenaden på norra sida älven, från Nordanå och upp emot landskyrkan och kring Rovön.

Bonnstan är Skellefteås kyrkstad. Bonnstan var böndernas stad och Skellefteå var borgarnas i staden. Kyrkstäder är ett typiskt norrländskt kulturarv och kom till i tider då det var kyrkoplikt. Städerna grundades på 1600-talet men i Skellefteå så sent som 1845.

Lokalavdelningen brinner för att presentera vår bygd ur flera olika aspekter och anordnar ofta svamputflykter, fågelskådning, författarbesök och vandringar.

Lokalavdelningen grundades år 1975 och har cirka 90 medlemmar.

Aktiviteter

 • 31 Maj 2022

  • 31

   Maj

   2022

  Cykeltur med guide

  Vi cyklar via Medlefors till Hälsans trädgård i Degerbyn. Ser oss omkring. Kaffe och glass kan vi köpa där. Det går också bra att ta med egen matsäck. Om vädret inte är riktigt på vår sida så kan vi sitta...

  Läs mer

  Start från Bryggarbacken, Skellefteå kl. 11.00
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 04 Jun 2022

  • 04

   Jun

   2022

  Vandring Storbäcksleden

  Storbäcksleden sträcker sig 6 km från Östbäck till Ostvik. Längs leden finns ett flertal rastplatser som gör att du har många möjligheter till fikastopp. Vid Storbäckens mynning i Ostviksfjärden finns...

  Läs mer

  Vi samlas på Folkparkens parkering 10.00 för samåkning till startpunkten för vandringen i Östbäck. Alternativt kan ni samlas på parkeringen i Östbäck och invänta oss som kommer söderifrån.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 12 Jun 2022

  • 12

   Jun

   2022

  Utflykt till Falkberget

  Vi samlas vid Falkträskets badplats och tar oss vidare därifrån ca 1 km till utgångspunkten för vandringen. Där finns en parkering vid en bom på höger sida varifrån vi går en promenad tillsammans till...

  Läs mer

  Samling 10.00 vid Falkträskets badplats parkering. (9:45 på Folkparkens parkering för samåkning) Ta med sittunderlag. Ingen anmälan behövs!
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 18 Jun 2022

  • 18

   Jun

   2022

  Gärdefjärdens naturreservat

  Återinvigning av reservatet. 370 hektar stort. I reservatet finns flera utsiktsplatser. En led för rörelsehindrade går ut till en plattform med utsikt över sjön. Naturreservatet ligger i anslutning till...

  Läs mer

  Vi samlas för samåkning 9:30 på Folkparkens parkering, Skellefteå. Alternativt 10:30 vid Lövånger kyrkby för de som åker direkt till Lövånger.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 27 Jun 2022

  • 27

   Jun

   2022

  Brännbergets Naturreservat

  Naturreservatet ligger i övre Kågedalen och har för Norrland en ovanligt rik vegetation. Berggrunden består av urkalksten och näringsrika grönstenar som ger den extremt rika orkidéfloran i området. Brännbergets...

  Läs mer

  Vi samlas kl. 18:00 på Skellefteå folkparks parkering för samåkning ut till reservatet. Ta lämpliga kläder och skor samt fika och sittunderlag.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.