STF Dalsland Lokalavdelning

Kontaktperson

Göran Forsell

Telefon: 070-5279214

stf.dalsland@la.stfturist.se

Postadress

STF Dalsland Lokalavdelning - Stärkebo 625, 46291 Vänersborg

Våra kommuner

Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud, Vänersborg, Åmål

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Dalsland må vara ett av Sveriges minsta landskap men trots detta bildar regionen ett Sverige i miniatyr, med slätter och fjällandskap som samsas sida vid sida.
Läs mer

Dalboslätten påminner om Skånes jordbruksslätter och Kroppefjäll visar prov på de norrländska landskapens omväxlande natur och rika växtliv. Det var också här över Kroppefjäll som Karl XIIs män marscherade och Karolinerleden är idag en av Dalslands populäraste turistleder.

Dalsland är också ett av Sveriges vattenrikaste landskap. Dalslands kanal binder samman sjöar och älvar till ett stort och inbjudande sjörike och Vänernkusten med långa stränder och pittoreska småstäder är självklara besöksmål. Här längs Vänernkusten finns även flera hällristningar och Dalaborgs slottsruin samt ättestupan och domarringen vid Halleberg visar att landskapet haft betydelse sedan lång tid tillbaka. Ett annat exempel på intressant kulturhistoria är akvedukten i Håverud som är ett mycket speciellt byggnadsverk.

Lokalavdelningen brinner för fjällen och anordnar minst en fjällresa om året med boende i fjällstuga, i tält eller på fjällstationer. Den sociala samvaron är också betydelsefull och lokalavdelningen har stående bildvisningar från resor och aktiviteter.

STF Dalsland bedriver också ett omfattande renoveringsarbete på STFs fjällstugor genom den så kallade Dugnadsgruppen.

Lokalavdelningen ombildades år 2013 till STF Dalsland och har drygt 140 medlemmar.

Aktiviteter

 • 28 Apr 2024

  • 28

   Apr

   2024

  Vandring i Svartedalens naturreservat 2024.

  VANDRING I SVARTEDALENS NATURRESERVAT. Svartedalen är ett bergigt vildmarksområde med vresig natur och mossig storskog samt flera sjöar. Här finns många fina vandringsleder. Ugglorna trivs bra i Svartedalen och har vi tur kanske vi får se en. Det går att ta sig till Svartedalen med kollektivtrafiken med hållplatserna Anvik och Hålt i norr och Grandalen i söder. Vid Bottenstugan finns parkering och det blir vår mötesplats klockan 10:00 den 28:e april. Det är c:a 6 mil från Vänersborg till Svartedalen och ungefär en timmas bilfärd. Du som har svårt att ta dig dit får höra av dig till mig. Har du plats över i bilen, så meddela mig gärna det. Vandringens längd är c:a 7,5 km. Tag med lite fika och mat efter behov samt kläder och lämplig utrustning som passar dagens väder. Välkomna att vara med på denna vandring i ett av Västsveriges största sammanhängande barrskogsområde.

  Läs mer

  Mötesplats: Bottenstugan i Svartedalens naturreservat, klockan 10:00, 2024-04-28.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 17 Maj - 19 Maj 2024

  • 17

   Maj

   2024

  • 19

   Maj

   2024

  Vandring runt Kinnekulle 2024.

  VANDRING RUNT KINNEKULLE. Kinnekulle "Det blommande berget" är cirka 300 m som högst över havsnivån och bjuder på en variationsrik natur med lummiga lövskogar, blomrika betesmarker, utsikter, kalkstensbrott och historiska byggnader. Badmöjligheter finns också utefter leden. Vår vandring blir på tre dagar och övernattning får ske i tält eller vindskydd vid Lasses grotta och Högkullen. Längden på vandringen är totalt c:a 35 km med delsträckor på 8-14 km. Start för vandringen blir vid Blombergs station dit via tar oss med Kinnekullebanan och vi avslutar vandringen vid Råbäcks station. Kinnekulleleden är markerad med orange färg. Avresa från Vänersborgs järnvägsstation 2024-05-17, c:a 09:00 (Tågtider är preliminära då tidtabell ej är tillgänglig för aktuell vandringsdag). Hemresa från Råbäcks järnvägsstation blir på eftermiddag/kväll 2024-05-19. Det går naturligtvis att ta sig till Blombergs station med bil också, om man så önskar. Vatten och dass finns vid Lasses grotta och Högkullen samt på caféer utmed leden, men för säkerhets skull ta med vatten och toapapper samt kläder lämpliga för helgens väder, liggunderlag, sovsäck och eventuellt tält och övrig behövlig utrustning som önskas. Välkomna att delta på en fin vandring utefter STFs signaturled Kinnekulle.

  Läs mer

  Aktiviteten äger rum 2024-05-17 till 2024-05-19.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.