Höstlövet 2018

Höstlövet

Vi anser att alla barn har rätt till naturen, oavsett familjens inkomst.

Därför har startade vi 2017 Höstlövet – ett initiativ som gör det möjligt för barnfamiljer, som av ekonomiska skäl har svårt att komma ut i naturen. Under tre år fick drygt 100 familjer uppleva ett härligt naturnära höstlov någonstans i Sverige. År 2020 fick vi pausa initiativet. Just nu vet vi inte om och när vi startar upp det igen. Stort tack till alla som stöttat Höstlövet.

”Det är första gången jag är på en ö”

Barn på Höstlovsresa 2018

Samverkan med En Frisk Generation

Under 2019 samverkade vi med stiftelsen En Frisk Generation för att göra naturen tillgänglig för fler barn och unga inom ramen för Höstlövet. Samarbetet möjliggjorde aktiviteter i naturen på hemmaplan, även före och efter höstlovet. Målet var att stärka arbetet för en ökad beteendeförändring med fler vistelser i naturen.

För trots att allemansrätten ger alla samma möjlighet att plocka bär i skogen och bada i närmaste sjö, påverkar socioekonomiska faktorer vilka som faktiskt kommer ut i naturen. Genom Höstlövet bidrar vi till att fler familjer med barn i skolåldern kommer ut i naturen. Vi vet att brist på vistelse i skog och mark riskerar att cementera det ökande gapet mellan samhällsklasser och minskar den fysiska och psykiska hälsan i en redan utsatt grupp.

Höstlövet 2019

Under 2019 finansierades vistelser och aktiviteter inom Höstlövet av Swish-gåvor från medlemmar och icke-medlemmar som ville vara med och bidra. Cirka 40 barn och föräldrar, från en Frisk Generations program, fick möjlighet att åka på ett höstlov i fyra dagar i naturen runt Grövelsjön. Tillsammans med personal på plats i Grövelsjön, ideella ledare från STF och En Frisk Generation erbjöds familjerna en rad aktiviteter.

Naturen är gratis. Men inte resan dit, eller utrustningen.

145 000 barn i Sverige lever i familjer med en inkomst som inte ens täcker det mest basala.  Uttrycket ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” kanske du känner igen? Men för många föräldrar kan regnkläder och gummistövlar vara en omöjlig utgift.

Var tionde ensamstående förälder säger att ekonomin påverkar hur ofta de kommer ut i naturen. Det är lätt att säga att naturen är gratis, men om man som ensamstående förälder behöver kämpa för att överhuvudtaget ha råd att sätta mat på bordet är det inte lika enkelt. Det handlar inte alltid om pengar utan om att faktiskt ha tid och ork till en fritid. Och det är just därför vi har startat Höstlövet, för att hjälpa barnfamiljer som har ett behov av att komma ut, men där trösklarna helt enkelt är för höga.

Du kan läsa mer om den växande klyftan mellan de som har en reell tillgång till naturen, och de som inte har det i vår rapport Naturklyftan 2018. STF påvisar i rapporten att socioekonomiska faktorer påverkar chanserna till ett aktivt friluftsliv för barn.

Natur i vardagen

En Frisk Generation vill tillsammans med STF bryta en utveckling där barn rör sig mindre och mindre och en stor andel barn är inaktiva större delen av sin fritid. I En Frisk Generations program får barnfamiljerna kostnadsfritt under ett år prova på aktivitet två gånger i veckan, äta middag och lära sig mer om mat och hälsa. Stiftelsen samverkar med kommuner, regioner, närings-och föreningsliv och verksamheten finns i nio kommuner runt om i landet.

Samarbetet innebär också att STFs lokalavdelningar kan vara en del av programmet genom att hjälpa till att rekrytera ideella ledare och bidra till beteendeförändringen efter avslutat program och att erbjuda verksamhet för familjerna. Genom möten med friluftsvana medlemmarna i STFs lokalavdelningar kan naturen bli en del av vardagen även på hemmaplan för fler familjer.

Höstlovsresor

Under 2017 och 2018 fick totalt närmare 70 familjer fått åka på ett höstlovsresa någonstans i Sverige. Resorna har betytt oerhört mycket för dessa familjer. De har upplevt natur, testat skidåkning, tankat energi, fått nya vänner – upplevelser som de sedan har kunnat ta med sig tillbaka till sin vardag.

Höstlövet 2018

År 2018 genomförde vi Höstlövet för andra gången och under september det året gick alla medlemsavgifter från nya medlemmar på webben till Höstlövet. Även gåvor via Swish betydde mycket för Höstlövets möjliggörande. På höstlovet 2018 fick 30 familjer resa ut i Sverige och uppleva nya platser i bland annat Jämtland, Stockholms skärgård och Österlen.

Barnen fick göra olika saker beroende var de åkte, till exempel skidåkning, vandring, cykling, laga mat ute, snöskovandring, pyssel och prova på ridning. Men de fick också tid till att umgås med familjen, ha det mysigt och få möjlighet att tanka energi.

Stolta partners

Vi är oerhört tacksamma att Höstlövet 2018 stöttades av SJ och Outnorth. SJ ställde upp med tågbiljetter och Outnorth med varma kläder och skor för friluftsliv. Utan dem hade vi inte haft möjlighet att få ut lika många familjer på ett naturnära höstlov.

Höstlövet 2017

Första året vi genomförde Höstlövet, år 2017, fick 35 glada barnfamiljer ett höstlov i naturen bland annat i Brantevik på Österlen, Ramundberget i Härjedalen och på Svartsö i Stockholms skärgård.

Stort tack till dig som varit med och gjort Höstlövsresorna möjliga!

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.