Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Västervik Hotell Park

Nedanför har vi samlat några av våra favoriter i Västervik med omnejd. Kika gärna in på vår Facebook eller Instagram där vi avslöjar våra små smultronställen samt ger tips på det som är dagsaktuellt. På Västerviks turistbyrås sajt, hittar du en överblick över precis allt som är möjligt att göra i Västerviks kommun.

Vandring

Västerviksbygden är full av vandringsleder från norr till söder. Vi har kartor och tipsar gärna om våra favoriter.

Gränsöleden

En otroligt vacker led som löper runt hela ön som kallas Gränsö. Här finns gott om picknickplatser, med sittplatser och grillar, på ett par platser finns toaletter och det finns även vindskydd som man kan övernatta i om man så önskar. Leden går genom naturreservatet på halvön Gränsö och hela leden är 1,2 mil men det är otroligt lätt att ta sig en kortare promenad om man inte vill vandra så långt. Vi hjälper dig gärna att hitta en lämplig sträcka. Vissa sträckor är lite mer otillgängliga medan andra med lätthet vandras med barnvagn. Längs hela leden finns också gott om badplatser, både långgrunda sandstränder och vackra klippbad.

Tjustleden

Er en vandringsled som slingrar sig genom hela Västerviks kommun. Den ansluter till Ostkustleden i söder och Östgötaleden i norr. Tjustleden erbjuder vandraren omväxlande och sköna naturupplevelser i skog och kulturmark. Leden är drygt 200 kilometer lång och består av 9 etapper på huvudsträckningen med övernattningsvindskydd vid etappmålen.

Skärgården och vattnet

Västervik ligger i Tjusts Skärgård som är en spännande samling med över 5000 öar, kobbar och skär. Hasselö, Idö, Björkö, Rögö och Örö är några av alla de öar som kan besökas. Här finns bad från klippor, sandstränder, fik och restauranger liksom vandringsleder och sköna cykelvägar.  Och skärgården är lika vacker höst, vinter och vår! Sommartid går skärgårdsbåtarna och vintertid kan man åka med ”postbåten” eller boka skärgårdstaxi.

Västervik med alla sina kobbar och skär är en av Sveriges bästa platser för sportfiske och lockar sportfiskare från hela Europa. Här finns inte bara gäddfiske av världsklass utan även bra havsöring- och abborrfiske.

Du kan också hyra en kajak och uppleva det enkla och kontrastfulla i en av landets vassaste kajakdestinationer. Här finns alternativ både för den erfarna kajakpaddlaren, nybörjaren och barnfamiljen som ska ge sig ut på kajakäventyr. Kolla bara på de underbart inspirerande bilderna här på vår sida, de är tagna av Johannes Löf som arrangerar guidade kajakturer här i skärgården. Mer info om hans fina äventyr hittar du på www.myoutdoorpassion.se.

Och givetvis bjuder Västervik med omgivningar på oändliga möjligheter till bad. Välj mellan klippa, strand, brygga, inland, kust eller skärgård och njut av det bästa med sommaren – ett svalkande dopp!

Kultur

Hotell Park ligger centralt i Västerviks äldsta kvarter. Precis runt hörnet ligger Båtsmannsstugorna, som är ett kulturhistoriskt värdefullt område. Bebyggelsen, som ligger väl samlad i Båtsmansgränd, uppfördes på 1740-talet och är sedan 1974 ett lagskyddat byggnadsminne.

BANK Street Art

2019 fick tio av världens främsta street artkonstnärer möjlighet att skapa fantastisk konst på ett antal byggnader i centrala Västervik. Det är allt ifrån muralmålningar i jätteformat till konst på kabelskåp, markmålningar och pop-up-konst. 2020 tog de sig an ett antal byggnader på landsbygden utanför Västerviks stadskärna. Projektet heter BANK Street Art.

Västerviks Museum

På Kulbacken ligger Västerviks museum med en världsunik utställning om det svenska krigsfartyget Mars Makalös – dåtidens största fartyg – som sjönk under ett brinnande sjöslag utanför Öland 1564. Här finns även ett friluftsmuseum med gamla torp, smedja och stenbrott och utställningar om den lokala sjöfarten och lite om Västerviks historia. På Kulbacken hittar du också utsiktstorn, restaurang och café. Hela miljön med gamla torp, allmogebåtar och härliga grönområden inbjuder till lek, äventyr och kulturupplevelser.

Gränsöslotts ljusstöperi

Vid Västerviks museum och kulbacken hittar du ett ljusstöperi där du köpa handstöpta ljus samt få se en inblick i hur hantverket går till. Familjen von Geijer har stöpt ljus sedan 1985 och är specialiserade på grenljus av olika slag. Väl värt ett besök!

Klättring

Om du gillar klättring är Västervik ett bra val. Västerviks granitklippor erbjuder ett av världens bästa boulderingområde för både avancerad klättring och nybörjare. Innan adrenalinet skjuter i höjden kan du med hjälp av Västerviks klätterklubb få mer kunskap om klipporna och deras svårighetsgrad. På Västerviks klättercenter möter du andra klättrare och kan klättra inomhus, låna dator, läsa tidningar i ämnet och utbyta tips och erfarenheter som underlättar när du ger dig ut. Västerviks klättercenter är en modern anläggning med bouldering, toprep och annan sportklättring. Utmana dig själv på någon av de cirka 70 märkta klätterlederna i greppfärder i olika grader. Dessutom finns det 11 lätta, nybörjar- och nedstigningsleder som är omärkta. På plats finns det alltid instruktörer. Klätterskor och sele finns att hyra.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.