Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Upperud 9:9

Naturen som omger Upperud 9:9 är storslagen och inbjuder till både små och stora äventyr. Hotellet ligger i skärningspunkten mellan Dalslands kanal och Pilgrimsleden i Dalsland. Här finns också flera fina naturreservat i närområdet dit du kan cykla för att sedan vandra och upptäcka unik natur. Vill du sola och bada så har du vår stora brygga precis utanför siloväggen. Det finns också flera badplatser i närområdet. Dalsland är fullt av små och stora sjöar.

Vi föreslår att du utgår från Upperud 9:9 och gör dagsturer. Vandra i det fina kuperade skogslandskapet eller kombinera med cykel och kanot – och bekvämt boende hos oss. Både cyklar och kanoter finns att hyra. Vi lagar även mat åt dig – om du vill kan du också laga egen mat i din silo.

Vandra

Ge dig ut till fots i naturen på lagom långa turer. Vi tipsar gärna om fina vandringar i området med skog, berg och sjöar. Dalslands Pilgrimsled passerar utanför dörren och Håveruds akvedukt ligger på andra sidan sjön. Tänk på att ha bra skor eller kängor så att du inte halkar på våta berghällar. En keps skyddar bra mot stark sol. Vi lagar gärna ett lunchpaket som du kan ta med och äta på en vacker plats! Enkelhet är semester på Upperudsvis!

Cykla

Dalsland är som gjort för naturupplevelser på två hjul. Våra glest trafikerade landsvägar och fina grusvägar slingrar sig genom skogar, över slätter och längs sjöar. Vägarna länkar ihop byar, kyrkor, torp, loppisar, museum, caféer och konstnärsateljéer. Utforska landskapet på cykel, spendera helgen i en lyxig silo. Cyklar kan hyras hos oss, eller så tar du med din egen. Hos oss kan du spola av cykeln och förvara den inlåst över natten. Om du vill förlänga vistelsen föreslår vi tidig ankomst som skapar tid för cykling före incheckning eller så cyklar du efter utcheckning. Bilen och packningen kan stå kvar på vår parkering.

Paddla

Dalslands kanals sjösystem är som gjort för kanoting – en labyrint av långsmala sprickdalssjöar sjöar, små trolska vattendrag och älvar. Nästan ljudlöst tar du dig fram på vattnet utan att skrämma djurlivet som omger dig. Du blir en del av naturen. Utgå direkt från hotellet och utforska vårt närmaste vatten, Upperudshöljen, du kan också slussa med kanoten för att komma vidare i sjösystemet.  Gå iland på en liten skogsbeklädd ö för att äta din lunch och bada. Vi har rejäla kanoter och utrustning att hyra. Om du vill förlänga vistelsen föreslår vi tidig ankomst så kan du ta en paddeltur före incheckning eller efter utcheckning. Bilen och packningen kan stå kvar på vår parkering.

Kultur

Upperud 9:9 driver en lokal musikscen med eget musikprogram. Vi har hittills arrangerat över sjuttio konserter, främst med lokala musiker och grupper – allt ifrån jazz och visa till klassiskt och körsång. Vi gillar bredden och att erbjuda en scen för lokala musiker och mindre grupper. Spelningar annonseras löpande på vår hemsida och Facebook. Du kan också boka vår scen för egna kulturevent, där du står som arrangör. Då hyr du lokalen och viss service av oss.

Vår närmsta granne är Dalslands konstmuseum som visar fina utställningar av samtidskonst. Museet ligger i en vacker park och har butik och mysiga Cafe´ Bonaparte. Dalslands konstmuseum är nog det enda museet med en egen hönsgård!

Några mil norröver finns en nedlagd pappersfabrik som numera är befolkad av konstnärer och konsthantverkare. Föreningen heter Not Quite. Här finns verkstäder, utställningshallar, butik och café. Här finns också det fina surdegsbageriet Brukets Godaste som gräddar bröden i vedeldad ugn. I augusti varje år anordnas här en Mat och Kulturfestival som heter Glupsk på Dalsland. Festivalen är en riktig pärla, och drivs av sin egen förening med samma namn.

I det lilla samhället Dals Rostock bor Kerstin Ljungqvist. Hon är konstnär med stort kunnande om växter. Hon initierade Stationshusföreningen som byggt en modell av det gamla stationshuset i halv skala. Det är fullt inrett och möblerat – du kan låna en nyckel i affären och gå in i stationshuset (om du är liten nog). Kerstin har anlagt en örtagård med många medicinalväxter och både skrivit och illustrerat ett praktverk om växter i människans tjänst – Nyttans växter.

På andra sidan Brudfjället ligger Tisselskog. Där finns väldigt många hällristningar vid sjön Råvarp. Enligt Länsstyrelsen är detta en märklig och ovanligt rik fyndighet där över 2000 tecken och figurer finns i gott skick. Platsen är också magiskt vacker – väl värd ett besök.

Edsleskogs medeltida kyrkoruin finns en halvtimmes bilresa norrut. Hit kommer du också om du vandrar Dalslands Pilgrimsled norrut ca 50 km. Här låg en gång en mäktig korskyrka. Ingen vet egentligen varför man byggde en så gigantisk kyrka i de oroliga gränstrakterna mot Norge. Kyrkan har också sin egen helgonlegend. Prästen Nils blev mördad av två drängar när han var på väg till en sjukbädd. Så blev han Sankt Nicolai, och en källa sprang fram ur marken. Under senare år har flera utgrävningar genomförts av Lödöse museum.

Loppis och Second Hand. Visst kan man kalla loppisar för kultur? Det finns många stora och små loppisar i Dalsland, och nära oss finns Patriks Antik som har riktigt fina saker från mitten av 1900-talet. Typ 50-60-tal. Patrik själv är mycket kunnig.

Se tillgänglighet och boka. Från 1100 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.