Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Strängnäs Malmgården

Utflyktsmål i närheten

Här finns något för alla oavsett om du är intresserad av kultur, natur, historia, kulinariska upplevelser eller olika sport- och fritidsaktiviteter. Strängnäs kommun omfattar även Mariefred, Åkers styckebruk och Stallarholmen som bjuder på upplevelser av olika slag. Här följer ett axplock på vad som finns att upptäcka när ni bor hos oss. Vi tipsar gärna om trevliga restauranger och kaféer i vårt närområde.

I Strängnäs (cirka fem kilometer från oss) kan du vandra i de smala gränderna runt domkyrkan från 1200-talet eller ta en fika vid hamnen i Västerviken. På sommaren anordnas dramatiska stadsvandringar och du kan även gå en egen stadsvandring eller konstpromenad. Arsenalen i Strängnäs är Skandinaviens största militärfordonsmuseum och visar den militära fordonsutvecklingen från 1900-talets början och fram tills i dag. I museet ingår också en fantastisk utställning med tennfigurer.

Strängnäs vackra domkyrka är väl värt ett besök. Här valdes Gustav Vasa till kung år 1523.

Mitt i Strängnäs finns en av Sveriges få bevarade borgargårdar, Grassagården, som ligger kvar på sin ursprungsplats. Där kan du fika eller äta lunch.

Strängnäs väderkvarn på Kvarnkullen byggdes år 1855 och är av holländsk modell. På sommaren öppnas kvarnen upp för besökare vissa dagar.

Hovpoeten Bo Zetterlind har utsett Gyllenhjelmsgatan som leder upp från centrum till domkyrkan till Sveriges vackraste gata.

Mariefred (cirka 15 kilometer från oss) lockar med sin charmiga trähusbebyggelse och med bostäder och affärer sida vid sida. Här kan man njuta av småstadscharmen i kombination med det vattennära läget. Här ligger också Gripsholms slott som bland annat rymmer Hertig Karls kammare, Gustav III:s teater och en permanent porträttutställning.

Under sommarsäsongen och vid speciella evenemang åker äkta ångloksdragna små tåg mellan Mariefred – Läggesta – Taxinge. Även ångbåten S/S Mariefred ”Maja” som byggdes år 1903 trafikerar Mariefred – Taxinge vissa dagar på sommaren. I Taxinge finns det välkända kakslottet med sin dignande buffé av kakor, bakverk och tårtor.

Passa på att besöka Skottvångs gruva, där Skottvångs musikscen anordnar musikbegivenheter om somrarna. Vid Skottvångs gruva finns även en trevlig matservering.

Åkers styckebruk är en av landets äldsta bruksorter och här finner man en genuin bruksmiljö med bland annat hytta från 1795, herrgård med park och flera olika välbevarade byggnader. Den trolska naturen runtom Åkers Styckebruk bjuder på fina möjligheter till fiske, vandring, kanotleder mm. Sörmlandsledens etapp 16:1 börjar inne i Åkers styckebruk och ansluter till Sörmlandsledens huvudled.

Stallarholmen med sin vackra natur och slingriga vägar är Stallarholmen, tio km från oss, det perfekta utflyktsmålet för våra gäster. Samhället sträcker sig både på fastlandssidan och på Selaön som är en av Sverige mest fornminnesrika trakter. Åsa gravfält på Selaön är ett av Södermanlands största bevarade gravfält från den yngre järnåldern.
På våren blommar här de fridlysta backsipporna och är ett uppskattat utflyktsmål. På Selaön ligger även det spännande slottet Mälsåker naturskönt vid Mälarens strand. Årligen anordnas en vikingafestival i Stallarholmen. På fastlandet finner du bl a Gula industrihuset, en tidigare fabrik som ny rymmer små företag med butiker och det välkända Printz bageri där man även kan äta lunch.

Vandring

Sörmlandsleden med 100 vindlande vandringsmil i sörmländsk kulturbygd, fylld av historia, djupa skogar, vresiga bergknallar och glittrande sjöar, bjuder på etapper av olika svårighetsgrad. Närmast från Malmgården är anslutningsetapperna 15:1 (som utgår från Läggesta, strax utanför Mariefred) eller 16:1 (som utgår från Åkers styckebruk).
Fogdöns pilgrimsled är en vacker vandringsled som längs slingrande grusvägar, stigar, öppna fält och skog, sträcker sig mellan S:t Eskils källa i centrala Strängnäs till Björsund på norra Fogdön. Hela leden är 80 kilometer lång, men det går också fint att endast gå valda etapper. På Fogdön ligger även Vårfruberga klosterruin, ett nunnekloster med naturskönt läge som togs i bruk 1289.

Paddling

Marvikarna är ett sjösystem som erbjuder fantastiska paddlingsvatten om sommaren och skridskoisar om vintern. Spektakulära vyer väntar dig som besöker området och är ett omtyckt friluftsområde för såväl vandrare och badare som paddlare och skridskoåkare. Kanotkungen är ett väletablerat företag i området som hyr ut kanoter och kajaker.

Cykling

Vi har haft många gäster som kommer till oss på cykel, de har upplevt det tryggt att parkera cyklarna på gården. En del som inte haft med sig egen cykel har hyrt en i Strängnäs gästhamn. Nedan beskriver vi några av cykellederna.

Mälardalsleden är en 440 km lång cykelled, den är Sveriges äldsta cykelturistled och går sjön Mälaren. Cykelleden är mestadels lättcyklad eftersom den går genom Mälardalens slättlandskap. Leden binder samman flera större städer som t ex Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Västerås och Enköping. Du passerar även Mariefred och Strängnäs. Leden är skyltad med röda skyltar.

De små vägarna runt Stallarholmen är perfekta för en cykeltur. Det finns fyra olika cykelleder i området. Kartor finns att köpa på Ohlssons mack vid brofästet. Här finns en kombination av vatten, vacker natur och sevärdheter som passar dig som reser på cykel perfekt. Näckrosleden passerar förbi här och det finns även en del kortare cykelleder.

Näckrosleden, en ca 700 km lång led med 14 olika etapper som går genom Sörmland.
Den vita näckrosen, Sörmlands landskapsblomma, har fått ge namn åt denna cykelled som slingrar sig kors och tvärs genom det Sörmländska landskapet.
Planerad översyn av skyltning och uppdatering av leden pågår. Leden är markerad med gula skyltar.

Sommartid finns möjlighet att ta cykel med ombord på S/S Mariefred. Då kan du kombinera cykeltur och båttur på Mälaren.

Se tillgänglighet och boka. Från 385 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.