Siaröfortet med sitt museum

För er som vill uppleva atmosfären och andas den råa luften i den försvarsanläggning som började byggas under första världskriget. Med sitt läge, mitt i farleden på väg in mot Vaxholm, var Kyrkogårdsön den perfekta platsen för en modern försvarsanläggning. Här skulle man försvara Vaxholm från angrepp. Så gick tankarna när det började byggas under första världskriget. Men redan när anläggningen stod klar dömdes den ut och användes senare mer eller mindre bara som övningsanläggning. Efter att ha legat övergivet sedan 1960-talet har fortet idag restaurerats till närmast ursprungligt skick och står nu öppet för besökare.

Med sina mäktiga kanoner och skyttevärn där man nästan kan höra dånet när de avfyrades. Detta ger en unik och spännande inblick i dåtidens kustförsvar. Väl nere under jord med allt från stridsledningscentral till kök och logement som skulle kunna inkvartera upp emot 500 man i krigstid. Denna unika miljö gör Fortet lika spännande för stora som för små.

Upplev museet på egen hand och utforska alla vrår och skrymslen nere i berget. Eller om du vill få dig en rejäl historialektion, delta då i någon av de dagliga guidade turerna som tar dig runt anläggningen. Mellan mitten av juni till mitten av augusti arrangeras normalt visningar av fortet där vår guide berättar dess spännande historia. Rundvandringen utom och inomhus tar en knapp timma och startar uppe vid Pensionatet där man löser biljett. Vi vill uppmärksamma våra besökare på att den guidade rundturen går i delvis kuperad terräng

Man kan även strosa runt på egen hand. Den som vill gå runt i fortet själv betalar inträde i Sommarcaféet. Övriga delen av säsongen så får man gärna boka in en privat guidning för att få en historielektion i svensk försvarshistoria. Ovanpå fortets hjässa har du en svårslagen skärgårdsutsikt över Östersjöns inlopp.

Bastu

Nere vid havets kant med utsikt mot det vackra Siarösundet ligger den härliga bastuanläggningen. Inne i bastun brinner ett vedeldat bastuaggregat som ger den genuina känslan av en riktig bastuupplevelse, som naturligtvis avslutas med dopp i den friska Östersjön. Utanför bastun finns tillgång till dusch och en loungeavdelning som erbjuder bekväma fåtöljer i rumstemperatur. Bastun bokar du online eller hyr du på plats.

Koppla av

När du upplevt historiens vingslag i bergets museum så är detta framför allt en ö för rekreation. Njut av sanden mellan tårna, bada från en klippa eller bara slappna av med en god bok i grönskan. Varför inte ta plats i någon av de hängmattor som finns upphängda runt ön? Är du sugen på aktivitet har vi utrustning att låna. Låna ett fiskespö eller kanske ett bouleset. Utmana din resekamrat i kubb eller se vem som är bäst i öns tipspromenad.

Dagsutflykter i skärgården

För dig som bor över några nätter är ön en bra utgångspunkt för dagsutflykter. Du kan ex. åka till Ängsö nationalpark, Saltkråkan, Rödlöga, Arholma mm. Stockholms ytterskärgård när den är som vackrast. Med Siaröfortets egna båtturer tar du dig runt i närområdet. Du kan även ta dig vidare till andra öar med Waxholmsbolagets reguljära turer. För den äventyrslystne finns också möjlighet att hyra kanot.

Annars gör du helt rätt i att stanna och njuta av det idylliska lugnet hos oss på ön.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.