Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Pensionatet Piteå

Ölbryggeriet This is how

Besök det populära lokala bryggeriet ”This is how” varifrån ölen på Pensionatet kommer. På This is how bryggeri i Piteå finns även ett ”Tap-room” där det serveras mat som passar bra till de olika ölsorterna.

Storforsen

Storforsen brukar utses som en av Europas vackraste och mäktigaste platser. Som Europas största oreglerade fors, kan du här uppleva en mäktig uppvisning av virvlande vattenmassor som under fem kilometer otyglat bryter sig fram i ett fall på 82 meter. I Storforsen kan du var som helst slå dig ner på en klippa med en picknickkorg. Det är ett Naturreservat med flera utställda grillplatser där du kan grilla korv eller koka ditt eget kaffe. I hela naturreservatet finns det fina vandringsleder.

Heta Hyttan, glasbruk

Heta Hyttan är ett traditionellt glasbruk som arbetar i genuina svenska arbetsmetoder som härstammar från 1600-talet. Återvunnen kristall tar ny form i ett nyskapande, kreativt och otraditionellt glasbruk, allt görs fortfarande allt genuint för hand. Heta hyttans skickliga glasblåsare erbjuder guidning, upplevelser och en butik fylld med glaskonst och bruksglas tillverkad i miljövänlig och återvunnen kristall. Du har även möjlighet att boka tid för att själv prova på glasblåsning.

Piteå Aktivitetspark

På Piteå Norrstrand hittar du Piteå Aktivitetspark, som erbjuder utmaningar för både nybörjaren och den mer erfarne åkaren. Här finns perfekta förhållanden för att åka skateboard, kickbike, inlines och BMX. Aktivitetsparken är byggt i platsgjuten stålglättad betong med perfekt finish. Den åkbara ytan uppgår till ca 800 kvm fördelat på två ytor – en för åkning på “street” och för åkning i “bowl”. Ytan i och omkring aktivitetsparken är upplyst med LED-strålkastare på belysningsmaster. Belysningen fungerar fram till kl. 22 alla dagar.

Kultur och evenemang

Piteå är känt för sin aktiva kultur- och musikscen och besöks ofta av spännande utställningar, artister och events av olika slag. Du hittar aktuella evenemang på Piteå Kommuns hemsida.

Dans i Nord

Dans i Nord är Norrbottens dansinstitution med en vision att beröra och berika både publik och utövare genom att skapa möjligheter till ett mångfasetterat dansliv. Dans i Nord är en viktig dansplattform för lokal, regional, nationell och internationell danskonst med en kraft för utveckling och känsla och respekt för dåtid, samtid och framtid. Dans i Nord sätter kontinuerligt upp föreställningar på Kulturens hus i Piteå.

Kaleido

Kaleido är en kreativ oas i hjärtat av Piteå där du kan du ta del av kulturella evenemang arrangerade av Kaleido själva och av lokala aktörer som föreningar och studieförbund.

Kaleido är en kreativ och kulturell mötesplats där du kan skapa, lyssna, inspireras eller titta på konst. Här, mitt i hjärtat av Piteå, arrangeras allt ifrån workshops och Barn målar till livespelningar arrangerat av lokala studieförbund, föreningar med flera. Alla workshops och evenemang har olika teman och riktar sig till olika åldrar och intressegrupper.

I huset finns också Piteås Konsthall, en plats för samtida konst.

Badhusparken

Piteås största park ligger i centrala Piteå intill mysiga Strömsundskanalen. Under sommarhalvåret avlöser aktiviteterna varandra i parken. Loppis, auktion och parkkvällar är några av de oftast välbesökta evenemangen. Parken är en mötesplats för unga och äldre och nyttjas ofta till lek, solbad och picknick i de gröna.

I Badhusparken finns demonstrationsparken NPNP (New Plants for Northern Periphery market). Den romantiskt utformade oasen är ett resultat av ett EU-projekt som Piteå deltog i. I demonstrationsparken kan du flanera på de slingrande gångarna och betrakta vackra växter. Alla planteringsytor har en skylt med en planteringsritning.

Konstparken

Konstparken bjuder, med sin närhet till Strömsundskanalen, Norra Hamnen med Fiskestugan och den pittoreska bebyggelsen på Norrmalm, en välkomnande miljö för både sjöfarare och landkrabbor. Den gamla Norra Hamnsparken har renoverats och här har skapats en konstnärlig utemiljö. Här ges främst regionala, men även andra konstnärer, möjlighet att ge uttryck för kreativt skapande med anknytning till kust, fiske och hantverk.

Pite-Rönnskär

Ön hör till Västerbottens län och ägs av Piteå och Skellefteå kommuner, den ligger i yttersta havsbandet mot Bottniska Viken utanför Kinnbäcks by, ca 50 km norr om Skellefteå och ca 30 km söder om Piteå. Pite-Rönnskär är idag företrädelsevis ett sommarparadis med ett intressant förflutet som fiskeläge, lotsstation och fyrplats. Bebyggelsen ligger tätt samlad nära hamnen. De ca 30 bostadshusen används numera som fritidsboende och merparten ägs idag av ättlingar till fiskare, båtmän, fyrpersonal och lotsar. Här finns även sommarkafé och vandrarhem. Har du inte egen båt så kan du boka en båttur. Du kan även ta båttaxi från Kinnbäck med Kinnbäck skärgårdstaxi.

Baggen

Baggen är en av de största öarna i Piteå skärgård. Här finns ett friluftskapell och övernattningsstugor för uthyrning via Piteå Turistcenter. De höga branta hällarna och de mellanliggande sandvikarna på sydvästra sidan av ön lämpar sig väl för bad. I närheten av övernattningsstugorna – vid Själahällan – finns rester efter en driftig prästs gruvbrytningsförsök någon gång i slutet på 1700-talet.

På Baggen kan man se spår av den säljakt som bedrivits och 577 började brukas av Öjebyns Kyrkobord. Enligt obestyrkta uppgifter ska rätten vara donerad av drottning Kristina. Namnet Baggen kan vara av samiskt ursprung. ”Pakte” på samiska betyder brant klippa, vilket så småningom kan ha försvenskats till Baggen. Baggen är en av de bästa öarna för bärplockning. Här finns båtbrygga, toaletter och bastu.

Bondöfjärdens naturreservat

Bondöfjärdens naturreservat ligger ca 10 km sydost om Piteå i Piteå skärgård och omfattar ett 10-tal öar. Öarna utgör en del av den geologiskt riksintressanta Piteälvsåsen. Reservatet är ca 5510 hektar stort, varav 188 ha är land, och bildades 1997. Några öar, Stor-Hörun och Lill-Hörun, är fågelskyddsområde vilket innebär att landstigningsförbud råder under tiden 1/5-31/7.

På Stenskär, som också är den mest välbesökta av öarna, finns ett gammalt fiskeläge från 1700-talet, gistgårdsrösen samt anordningar för det rörliga friluftslivet. Stenskär är med sina 110 ha den största av de öar som ingår i Bondöfjärdens naturreservat. 

Ekoparken Rosfors

Ekoparken Rosfors är de lövrika granskogarnas landskap och ett unikt område i Norrbottens kustland med högt skyddsvärde. Skyltar och utmärkta stigar vägleder dig genom en fascinerande naturmiljö med många sevärdheter. Sevärdheter bl a Rosfors naturreservat, Lustgården naturreservat, Hällträsk reservatet, Ristjälsgruvan, Bergtjärnsflygget.

Naturen i Ekopark Rosfors består till stor del av gamla tallar och granar. Unikt för ekoparken är den stora förekomsten av grova aspar. De äldsta tallarna i Rosfors är omkring 350 år gamla. Ekopark Rosfors finns ett stort antal forn- och kulturminnen. Vanligast är kolbottnar och gruvhålgropar som härstammar från bruksepoken. Odlingsrösen och stengärdsgårdar vittnar om tidigare jordbruk. Ekopark Rosfors är en av Sveriges 36 ekoparker.

Degerfors bruk

Lämningarna efter Degerfors bruk som finns i centrum av Jävrebyn. Här tillverkades bl a stångjärn och sågat virke mellan åren 1797 – 1887. Degerfors bruk ligger vid ån i centrala Jävre.

Degerfors bruk grundades av Johan Degerman från Piteå 1797. På bruket producerades bland annat verktyg av olika slag. Herrgården uppfördes 1807. Verksamheten upphörde 1893 efter det att produktionen legat nere under några år. Det forna bruket består idag av järnbrukslämningar, en restaurerad kvarn och kanal, kvarnhus, rest av smedja samt herrgården med ekonomibyggnader.

Jävre kvarn

I Jävre finns även ett fint, litet Hembygdsmuseum och en gammal kvarn. Det är ett lokalhistoriskt museum som visar upp traktens historia med föremål och fotografier från gamla bondesamhället. Många av sakerna är skänkta från bybor och speglar hur det kunde se ut i ett gammalt bondekök, en skolsal och en gammal kvarn.

Gammelgården sommarmuseum

Gammelgården är ett sommarmuseum i Öjeby kyrkstad med utställning som berättar kyrkstadens historia.  Här finns en omarbetad och uppdaterad utställning från tidigare kyrkstadsmuseet som visar den historiska miljön med Öjeby kyrka som sockenkyrka med omgivande kyrkstugor och kyrkstadslivet – kyrkstadens historia. Gammelgården hittar du bakom Margretelund (mitt emot huvudingången till Öjeby kyrkogård).

Pite havsbad

Strax norr om Piteå finner du ett av Sveriges mest kända sandstränder och havsbad – Pite havsbad. Förutom den vackra sandstränder, så hittar du en turistanläggning med hotell, camping, restauranger och en sommar full av underhållning och events.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.