Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Nätsjö Udde Grythyttan

På Nätsjö Udde har du möjlighet att njuta av lugnet och den omslutande naturen. Vissa väljer att bara komma hit och läsa en bok i hängmattan och ta en bastu och ett dopp i Nätsjön. Aldrig någonsin är stjärnorna tydligare och klarare än här. När du lägger dig på en fäll och blickar rakt upp kommer du att vara stjärnhimmeln och evigheten nära. Här kan månen bli din vän och känslor av oro lugnas för att det är så stilla och vackert. Vissa väljer att ro ut i ekan och titta på ett  guppande flöte. Runt husen går vi på mossa som mjukt håller oss och får våra kroppar att släppa på sina spänningar.

För dig som vill ha lite mer spänning kan du få gå vilse i detta trolska varg- och björnlandskap, förstås med en naturguide som lär dig, karta, kompas och din egen närvaro som hjälp.

Många som besökt Nätsjö Udde har haft flera planer på saker de vill göra, införskaffat utrustning och redan efter en dag upptäckt att mycket finns på plats här. Summeringen vid hemfärd har varit att nästa år behöver vi inte planera så mycket, det mesta av det vi vill och behöver finns på plats.

Här följer att axplock av saker att göra och platser att besöka när ni bor på Nätsjö Udde.

Basta och bada

På vårt stora soldäck, som ligger utanför köksstugan, finns vår vedeldade bastu med plats för tio personer. Här kan du boka tider för mer enskildhet eller dela upplevelsen med flera. En kostnad per vedsäck tas ut på plats men själva bastun ingår för våra övernattande gäster. Här finns även en sittgrupp och solsängar samt bord och stolar för de som önskar äta utomhus.

I direkt anslutning till bastun finns en trappa ner till vattnet. På Nätsjö Udde går du i vattnet från en lång sluttande  klippa till ett mjukt källvatten. Väl anpassat för alla åldrar och barn kan göra spännande upptäckter och leka i strandlinjen. Det finns även en stig ner till vattnet om man inte vill gå i trappan. Vill du hitta en mer avskild plats så tipsar vi gärna om våra undangömda pärlor i Nätsjön dit du kan ta dig med ekan eller kanot.

Fiske

I sjön Nätsjön finns gädda, abborre och siklöja men även signalkräftor. Fiske får ske med fiskekort som kan köpas på plats hos oss. Här finns en eka och metspön som ni kan låna utan kostnad. Ett antal flytvästar i olika storlekar finns, men stäm gärna av med oss innan ankomst. Vi guidar er till våra bästa fiskeplatser i sjön och när ni sen ska ta hand om er fisk så har vi en fin fiskrens-station direkt vid sjön.

Paddla eller ro

Vi har en eka, en kanot och en SUP- bräda att låna och används solidariskt mellan de boende. Vi har vandringsstavar och hängmattor med myggnät, darttavla och bocciaklot. I storstugan finns spel, böcker och rit/målar material. Önskar ni fler kanoter eller liknande så samarbetar vi med lokala uthyrare så hör av er till oss så hjälper vi er att boka detta. Nätsjön är tre kilometer lång med en stor variation av vikar med stora stenblock men det finns även klipphällar att sola på. Det finns ett antal mindre öar och en något större med en stuga på mitt i sjön. Allemansrätten gäller förstås även här.

Paddling i Hällefors kommun innebär omväxlande kanotleder med olika utmaningar. Svartälven är 125 km lång och ett varierande kanotvatten med sina bifloder och sjöar. Mellan Älvsjöhyttan och Hällefors paddlar man på två till tre dagar och färden går förbi Nätsjön.

Vandring

För den vandringssugne finns här ett flertal leder att välja mellan. Silverleden, Postleden och Bergslagsleden ligger alla på nära avstånd.

Till Silverleden kan du ansluta ca en km från Nätsjö Udde. Leden är 64 km lång och går i kuperad terräng med högsta höjden på 1400 m. Det går enkelt att göra en vacker dagslinga på ca 2,5 mil från start och tillbaka till Nätsjö Udde. Silverleden passerar Silvergruvan där silverbrytning ägt rum från 1600-talet fram till 1800-talet. Övriga sevärdheter är Knuthöjdsmossens naturreservat, känt för häckande smålommar samt Krokbornsparken, Sveriges äldsta folkpark.

Postleden är en 56 km lång vandringsled och knyter samman Silverleden i Hällefors med Bergslagsleden. Den går genom fem vilda naturreservat som går mellan Hällefors/Hurtigtorpet och Kopparberg. Hurtigtorpet ligger 1,5 mil från Nätsjö udde.

Bergslagsleden är 28 mil lång och består av 17 etapper. Den startar i Kloten, vid gränsen till Dalarna, och slutar vid Stenkällegården nere i Västgötadelen av Tiveden. Till etapp tre ”Nyberget” tar det ca en timme med bil till Nätsjö Udde.

Regionen har också 192 naturreservat och på Nätsjö Udde har vi ett stort intresse av att tipsa om och ordna olika slags turer antingen på egen hand eller med lokala naturguider som också går utanför markerade leder. Hör av er till oss så tipsar vi om olika upplägg till våra smultronställen.

Mat, kultur och historia

Inom en radie av fem mil finns många olika kulturella och historiska sevärdheter och möjlighet att äta gott och handla lokaltillverkat.

Långbans gruv- och kulturbygd är en av världens mest mineralrika platser. Den ligger ca tre mil från Nätsjö Udde västerut. Där kan du låna slägga, skyddsglasögon och handskar och leta mineraler i de gamla högarna för att i ”Mineral LAB:et” sen undersöka fynden. På området finns också en markerad vandringsled ut till ett naturreservat. En dag för stora och små med spännande industrihistoriska byggnader som fått nytt liv. Sommartid finns här även en trevlig restaurang.

Bredsjö Blå ostcafé & bondgårdsbistro är ett av flera kulinariska matställen. Här finns också friluftsmuseet Finnstigen där man kan göra en historisk vandring över skogsfinnarnas liv. Bredsjö ligger ca tre mil österut från Nätsjö Udde.

Ytterligare en mil bort ligger Hjulsjö 103 med den godaste surdegspizzan, bageri, rosteri och cidertillverkning, vilket bland annat gett SM-medaljer i Mathantverk. Här ligger även Södra Hyttan, känt för Hyttdreva en tre dagar musikalisk kulturfest och Bergslagens Bokloppis, Skandinaviens största är en egen upplevelse för alla bokälskare.

I Grythyttan, cirka 3,5 mil från Nätsjö Udde, finns Grythytte Qvarn och Neerings Glass & Choklad. Måltidenshus och anrika Gästis som förutom mat bidrar med vackra byggnader som gett orten dess inbjudande karaktär. En mil söderut på väg mot Loka Brunn med sin SPA-anläggning ligger Björkskogsnäs ett naturreservat med guckuskomiljö. I Lokas närhet finns en vandringsled i Murstensdalens naturreservat.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.