Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Nallo Fjällstuga

Från fjällstugan kan du göra såväl enklare dagsturer som mer avancerade toppturer. Du kan exempelvis bege dig till de vackra och högt belägna glaciärsjöarna, bland annat Sveriges näst högst belägna som ligger 1 506 m ö h. Härifrån har du en fantastisk utsikt över Unna Räitavagge, Stuor Räitavagge och Påssusmassivet. Passa gärna på att bestiga Nallotoppen vid vackert väder. Då finns möjligheten att se ända bort till Kebnekaises båda toppar. En annan dagstur går till rastskyddet Unna Räita som ligger hisnande vackert vid randen av ett stup med glaciärsjöar på två nivåer.

Bra att veta kring stugan

• Området direkt i fjällstugans närhet erbjuder ett fåtal tältplatser, men för den oberoende tältare  finns många att välja på ca 300 m från Sälkaleden.
•  Några hundra meter nedåt dalen mot Vistas, där jokken från Reaiddajavri rinner ihop med jokken som passerar stugan, finns ett djupare parti där det brukar gå bra att bada även vid lågt vatten.
• Nallostugan ligger inom Kebnekaise regleringsområde och därför krävs det tillstånd för att köra skoter i området.

Smultronställen

• Fjällstugan ligger i en mycket alpin miljö omgiven av branta bergväggar, närmast Nállus sydvägg och Räitatjåkkas nordvägg. I västlig riktning från stugan utgörs blickfånget av bl a Čeakčabákti och Čeakčačohkka. I omedelbar närhet finns dessutom ett mycket vackert vattenfall.
• Toppturen till Nallo är en lagom utmaning även för den som inte brukar bestiga toppar och det går även bra att skida runt Nallofjället. I vackert väder är en bestigning av Nállu att starkt rekommendera. Från toppen ser man ända bort till Kebnekaises båda toppar.
• För skidåkare är området ett eldorado, med många finna möjligheter till toppturer eller bra utförsåkning.
• Unna Räitastugan är ett lämpligt utflyktsmål både vinter och sommar.
• Från Nallostugan kan man göra såväl enklare som mer avancerade bestigningar av intilliggande toppar. Man kan också ta sig vackra högt belägna sjöar, däribland Sveriges näst högst belägna på en höjd av 1506 möh.

Och du – som gäst kan du lätt förledas att tro att de två fyrkantiga stenborgarna utgör spår av samiska lämningar, men de är i själva verket endast ett verk av ett gäng engelska scouter som uppenbarligen hade ett överskott på energi!

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.