Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Villa Eira Vandrarhem

För barnfamiljen

I stadsparken hittar du ett spännande Experimenthus som kittlar den vetgirige men också tennisbanor, bangolf och en stor lekplats. Det finns ett utomhusbad nära vandrarhemmet men är du riktigt tuff tar du ett uppfriskande bad i Vättern.

Det lilla Hjotåget tar dig och familjen runt i staden och det går båtturer till Visingsö med ångaren Trafik. Där kan ni bland annat åka remmalag (en hästdragen vagn) och ta del av det gamla kulturarvet på ön.

Hjobygden är mycket cykelvänligt, även för de yngre så hyr gärna cyklar hos oss och stick ut på upptäcktsfärd.

Cykel, vandring och fiske

Här hittar du cykel- och vandringsleder såsom Västgötaleden och Runt Vättern men också ett flertal vandringsleder strax utanför Hjo. Fina vägar för landsvägscykling finns också i området.

Fiskaren har flera fina vatten att välja på i närhet av Hjo. Hökensås Golfklubb, en skogs- och parkbana med vidunderlig utsikt över Vättern, ligger 8 kilometer från vandrarhemmet. Vintertid finns fina skidspår strax utanför staden.

I grannhuset, Villa Svea, ligger friskvårdscentret Hälsokliniken Svea. Här kan du bland annat träna löpning, yoga, få massage eller akupunktur. Här finns också ett ljuvligt hälsokafé där du efter träningen eller behandlingen kan njuta av en ekologisk fika. Gillar du att träna utomhus hittar du ett upplyst utomhusgym i stadsparken. Här kan du träna styrka, kondition och rörlighet. Något du inte får missa när du är i Hjo är flytbastun – en femstjärnig upplevelse året om!

Kultur och natur

Estrid Ericsson, en av grundarna till Svenskt Tenn, växte upp i Hjo. I kulturkvarteret Pedagogien finns en sevärd utställning om Estrid och hennes liv.

Den välbevarade träbebyggelsen i staden har vunnit Europa Nostra-medalj, för bevarande av gemensamma kulturarv, och är väl värd att ta en titt på. Glöm då inte bort att kika in i de många mysiga butikerna som finns i de vackra träbyggnaderna.

Hjoåns dalgång är ett naturreservat mitt i stan. En oas med vackert strövområde, rikt fågelliv och stora ekar. På höstkanten kan du följa med på guidad öringsafari – en mycket uppskattad och fascinerande aktivitet.

Utflykter i närområdet

  • Ångbåtsjazz på ångaren Trafik.
  • Besök en farm med bisonoxar i Hjos närhet.
  • Besök Hjos egna mejeri med egen osttillverkning.

Återkommande evenemang i Hjo

  • Slöjd och Hantverksmässan andra veckan i juli fyller hela stadsparken och är en folkfest i tre dagar.
  • Hälsoveckan sista veckan i juli lockar många intresserade. De flesta aktiviteterna är kostnadsfria.
  • I augusti är det dragspelsstämma här i Hjo.
  • Hjo hamnfest, Öppen gård på Almnäs Bruk och olika utställningar är fler tips på evenemang i Hjos närområde.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.