Upplev mer

Upplev

Från STF Göteborg/Stigbergsliden Vandrarhem behöver du inte ta dig särskilt långt för att njuta av Göteborgs smultronställen. Här listar vi våra tre favoriter inom olika kategorier – från kaféer till kulturupplevelser!

Tre klassiker du inte får missa

Andra Långgatan: Populär adress som myllrar av alternativa butiker, vinylshopar, konstkaféer, en välsorterad vinbar, ölhall, tatuerare och flertalet restauranger och barer.
Haga: En gammal arbetarstadsdel som idag huserar många av stans mysiga kaféer, restauranger och annorlunda småbutiker. Hagabadet och skansen Kronan är även de väl värda ett besök.
Slottsskogen: Göteborgarnas egen favoritpark sen 1874. Här väntar stora gräsmattor, slingrande gångstråk, djurpark, landskapsstugor, dansbana och den välbesökta lekparken Plikta.

Kulturupplevelser

Göteborg har ett rikt kulturliv. Här trängs teatrar, biografer, muséer, konstgallerier, stadsvandringar och GöteborgsOperan. Här är våra favoriter:

Röda Sten Konsthall – besök en annorlunda och spännande arena för konst, teater, musik och dans. Konsthallen drivs av en ideell förening i pannhuset vid Älvsborgsbron, med utsikt mot både hamninloppet och Vinga.
Världskulturmuseet – en plattform för diskussioner om globaliseringen och hur vi ser på varandra. I denna prisbelönta byggnad får du uppleva en blandning av internationell arkitektur, samtidskonst, djupt allvar och spännande aktiviteter.
Röhsska museet– välkommen till Sveriges museum för mode, design och konsthantverk! Här visas tillfälliga utställningar för dig som är intresserad av form, färg och funktion.

Restauranger

Är du en gourmand? Då ska du definitivt passa på att ta en kväll på lokal under ditt besök hos oss. Det finns många bra restauranger i Göteborg. Här listar vi några riktiga favoriter:

Moreno Pizza – finpizza i totalrenoverade 50-talsbiografen Kaparens lokaler, på takterrassen kan man avnjuta en kall pilsner i solnedgången i deras Biergarten.
Sjöbaren– mitt i mysiga Haga ligger denna pärla som serverar färsk fisk och skaldjur alla dagar i veckan.

Barer/pubar

Exklusiv champagne eller en lokalbryggd IPA? Valet är ditt men vi delar med oss av några favoriter.

Kino/Hagabion – hipsters och kulturtanter i skön förening samsas i klassiska Hagabions restaurang. Bra utbud av öl från lokala mikrobryggerier dessutom.
Champagnebaren – småskalighet och kvalitet i fokus med ett utbud från femtiotalet champagnehus på en av stans mysigaste innergårdar.
FOLK – Järntorgets nya naturvinsbar och vegetariska matsal. Här finns ekologisk öl och drinkar. Dj´s och mindre konserter i teaterfoajén.

Shopping

I Göteborg finns utöver de stora välkända kedjorna många små roliga, exklusiva, nördiga, alternativa butiker att slösa dina pengar på. Här följer ett litet urval.

Floramora och Krukatös – perfekt presentbutik med noga utvalda varor bland andra vackra tyglådor, vaser, smycken, tavlor, udda prydnadssaker och fina snittblommor.
Antikhallarna – efter omfattande renovering finns numera endast en handfull småbutiker kvar i entréplanet men de är å andra sidan väl värda ett besök. För dig som söker ett speciellt frimärke, en antik vas eller kanske en vacker brosch att ge bort i present. Kaféet håller hög kvalitet och serverar även lunch.
Kvibergs marknad  – prisvärd loppmarknad med mångkulturell stämning, allt från halalkött till billig hemelektronik och udda antikviteter.

Kaféer

Fikasugen? Göteborg kryllar av kaféer av olika stil och karaktär. Här är några vi gillar.

Kafé Brogyllen – underbara bakverk och smörgåsar avnjuts i vackert sekelskifteshus med stora fönster intill vallgraven.
Kafé Magasinet – inhyst i Auktionsverkets gamla lokaler på Tredje Långgatan serveras allt från kaffe och frukost till pizza och vin, generösa öppettider.
Kafé Husaren – i vackert k-märkt hus längs Hagas promenadstråk kan du avnjuta världens sannolikt största kanelbulle.

Annat att upptäcka…

Hitta Göteborgs skärgårdspärlor

Från vandrarhemmet tar du dig enkelt till saltstänkta kobbar och skär i vår vackra skärgård. Här väntar obebodda öar men även några med åretruntboende. Dessutom kan du ägna dig åt massor av aktiviteter, relaxa på badplatser eller ta fina promenader på öarna. Du tar dig smidigt till norra skärgården via den gula vägfärjan från Lilla Varholmen. Södra skärgården kommer du till med Styrsöbolaget från Saltholmen, som även är ändhållplats för spårvagnens linje 11.

Se staden från cykelsadeln

Göteborg är en liten storstad som passar utmärkt att utforska med cykel. Kommer du inte på din egen finns det att hyra via lokala Styr & Ställ som har stationer runt om i stan.

Det går även fint att ta med sig cykeln på båtarna ut till skärgården, både norra och södra.

Flera cykelleder ansluter till Göteborg, bland annat Kattegattleden som löper längs kusten från Helsingborg och är en del av den rikstäckande Sverigeleden. Turiststråket som har en nordlig och en sydlig sträckning utgår härifrån.

Kör du hellre i terräng rekommenderar vi Änggårdsbergen och Delsjöområdet. Båda centralt belägna naturreservat med något för alla, utmanade stigcykling eller lite enklare grusväg.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.