Upplev mer

Årås bygdegårdsförening

En historia om engagemang och passion! Bygdegårdsföreningen Årås kvarn bildades 1983 och har cirka 350 medlemmar. Dessa medlemmar delar en gemensam vision, att utveckla Årås Säteri och Trädgårdar till ett attraktivt turistmål samtidigt som det fortfarande ska vara en plats där alla bygdens invånare kan mötas och umgås. 

Föreningen har en djup förankring i byggnadsvård och trädgårdsutveckling. Under året anordnar föreningen kurser inom dessa områden för att sprida kunskap och hjälpa till att bevara Årås för kommande generationer. Föreningen anordnar också många evenemang. Pubkvällar, veteranfordonsdagar, julmarknader, valborgs- och midsommarfiranden är några exempel på vad som anordnas under året. Dessa evenemang ger inte bara besökare en möjlighet att uppleva Årås kulturhistoria, utan är också en möjlighet för bygdens invånare att sammanstråla och ha roligt tillsammans. 

Genom föreningens engagemang och arbete fortsätter hela Årås säteri med tillhörande flyglar, kvarn och trädgårdar, både fruktträdgård såväl som grönsaksodling och blomstrande park, att leva vidare och förbli en viktig del av vårt kulturarv. 

Vandra och Cykla

Vid Årås Säteri & Trädgårdar finns rika möjligheter att uppleva varierande och naturskönt landskap med flera vandrings- & cykelleder. Här finns öppet kulturlandskap, högmosse, åsar och gammelskog såväl som frodiga åkrar, blomstrande ängar och öppna fält.  

Vildmarksleden startar och slutar vid Årås Säteri och är en varierad vandringsled där du kan välja på 8,4 km eller 4 km. Det finns anslagstavlor längs leden som berättar om naturen och omgivningen.  

Änglaleden passerar med sina 37 km förbi Årås Säteri och längst denna passeras klassiska små röda stugor med vita knutar och flera glittrande sjöar. Leden inspirerade Colin Nutley till den svenska filmsuccén Änglagård. Leden slingrar sig genom en väl bevarad landsbygd och passerar sjöarna Jogen, Vållern och Lönnern.  

Ätradalsleden är en naturskön cykelled som går mellan Falköping och Falkenberg, delvis på helt bilfria banvallar. Leden ligger en dryg kilometer från Årås Säteri och bjuder på öppna landskap, milsvida skogar och ljuvliga sjöar. Cykelleden går mellan Falköping och Falkenberg, delvis på helt bilfria banvallar. 

Kulturvägen Ekomuseum Västergötland – en upplevelse! 

Njut av en levande landsbygd. Möt småskaliga landsbygdsföretagare och aktiva föreningar i övre Ätradalen med omnejd. Låt gamla gårdar, medeltida kyrkor, runstenar, stenåldersgravar och naturreservat berätta sin historia. Årås ingår i ”Kulturvägen Ekomuseum Västergötland”, som sträcker sig mellan Ulricehamn och Falköping. Här finns en mängd besöksmål och aktiviteter såsom ett stort antal fornminnen och kyrkoruiner, bland annat Ekehagens Forntidsby där man kan uppleva hur människor levde och bodde i förhistorisk tid.  

Närhet till upplevelser 

På Årås finns en grillkåta, två boulebanor, roddbåt, kanoter och cyklar att hyra. Läget, mitt i Västergötland, i Ulricehamns kommun och i Sjuhäradsbygden, gör samtidigt att det finns gott om möjligheter för dagsutflykter. Sjuhäradsbygden är känt såväl för sitt entreprenörskap och textilindustri som kulturarv och vacker natur. Här samsas öppna kulturlandskap med vildmarksliknande storskog och sjöarna är många. 

På relativt korta avstånd finns orter som Ulricehamn, Falköping och Borås. Trevliga små städer med ett rikt kulturutbud och sevärdheter. För den golfintresserade finns både Sveriges äldsta golfbana Ryfors Golfklubb och Ulricehamns Golfklubb inom 25 kilometers radie.  

Trakten runt omkring är också välfylld med små härliga gårdsbutiker, hantverksateljéer, caféer och trevliga restauranger.   

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.