Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Amber Hotell

Stadsliv

Luleås stadsresa började redan för 400 år sedan, närmare bestämt 1621 då Luleå fick stadsprivilegium av Gustav II Adolf. Idag är det en myllrande stad med kultur, nöjesliv, idrott och ett stort utbud av fantastiska restauranger. Idag finns flera högklassiga White Guide-restauranger i Luleås stadskärna.

Musik, dans, teater, film, konst. Föreläsning, workshop, idrott. Museum, gallerier. Luleå har ett brett utbud av evenemang och förhoppningsvis hittar du något här som passar just dig.

Natur

Skärgården är något alldeles extra. Det här är världens största bräckvattenskärgård med 1 312 öar, kobbar och skär. Det vackra skärgårdslandskapet bjuder på sandiga öar med rik blomprakt och myllrande fågelliv, sälar och smådjur. Skärgårdstrafikens båtar tar dig enkelt ut för en dagsutflykt.

Luleå brukar också ofta toppa solligan så bad är ofta en god idé under sommaren. Här finns många bad att välja mellan, inte enbart ute i skärgården utan det finns även en badstrand mitt i staden, Gültzaudden.

För en skön och nära naturupplevelse väntar Bälingeberget, cirka två mil utanför Luleå. Ett lättillgängligt naturreservat med lättare vandring. Det finns gott om fina rastplatser längs med vandringslederna och från toppen av berget har du en härlig utsikt över både Bälingeträsket och Luleälven. Älgar och rådjur finns i området samt en rad olika arter av skogsfåglar, rovfåglar, ugglor och även den fridlysta tretåiga hackspetten.

Selets bruk är ett pittoreskt och lättillgängligt naturreservat med anor från 1700-talet. Området är ett mycket populärt utflyktsmål och skyddat både för sin naturskönhet och sitt kulturhistoriska värde. Här finns det gott om rastplatser, eldstäder och vandringsleder med informationstavlor om brukets historia. Selets bruk är beläget tre mil från centrala Luleå, sydväst om Luleälven.

Klättra. Att klättra i den norrbottniska naturen är något alldeles extra. Här finns något för både nybörjaren och den avancerade sportklättraren.

Cykla. Runt Luleå finns det flera MTB-områden med anlagda cykelleder, exempelvis Ormberget och Måttsund där det erbjuds leder både för terräng- och downhillcykling.

Skidåkning. Luleå är en fantastisk vinterstad och i närheten av staden så finns det fina skidanläggningar där det både finns välskötta längdspår såväl som liftar och nedfarter för utförsåkning och snowboardparker. Varför inte lite pulkaåkning med korvgrillning? De backar du hittar närmast Luleå är Storklinten, Ormberget samt Måttsundsbacken.

Långfärdsskridskor på Luleå skärgårds vackra isar, samt de många sjöarna i närheten av Luleå, är ett fantastiskt sätt att upptäcka Lules magiska vinterlandskap. Långfärdsskridskor måste dock utövas innan den riktiga vintersäsongen kommer med all snö, vilket betyder någon månad före jul. För att vara på säkra sidan rekommenderar vi att ni kontaktar Luleå Långfärdsskridskoklubb som erbjuder guidade turer.

Vintertid finns det flertalet hundspannsföretag som erbjuder turer i närheten av Luleå. Guidade turer då man själv får köra sitt hundspann, alternativt följer med i släden. Man kan ofta välja mellan att vara ute flera dagar eller att bara ta en härlig dagstur ute i krispig och kall Norrlandsvinter.

Kultur

Strax utanför Luleå ligger Gammelstads kyrkstad, ett av Sveriges världsarv upptagen på UNESCOs världsarvslista över platser värda att bevara. Gammelstad var i själva verket stadens centrum ända fram till 1600-talet. Landhöjningen gjorde att hamnen blev för grund och staden tvingades flytta närmare kusten år 1649. Här finns norra Sveriges största senmedeltida stenkyrka, kvar på samma plats sedan 1492 och fortfarande i bruk. Den säregna kulturmiljön är välbevarad och härbärgerar atmosfären från gångna tider.

Friluftsmuseet Hägnan, som ligger ett stenkast från kyrkstaden, är väl värt ett besök när du ändå befinner dig i Gammelstad. Hägnan visar hur livet tedde sig i en by i regionens kustland vid 1700­ till 1900-­talet. Museet har ett rikt, varierat utbud av aktiviteter och upplevelser för alla åldrar.

Luleå Tekniska högskola satsar stort på både teknisk utbildning och forskning och arrangerar många spännande föredrag och events inom forskningsområden såsom rymden, Arktis, snö och is samt artificiell intelligens med mera.

Luleå domkyrkas 60 meter höga torn är ett vackert landmärke och med sitt röda tegel i gotisk stil tornar den upp sig ett stenkast från Amber Hotell. Domkyrkan började byggas efter den stora branden i Luleå stad år 1887 och invigdes 1893.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.