Gåsenstugan

Om STF Gåsen Fjällstuga

I över 100 år har STF Gåsen Fjällstuga knutit ihop den jämtländska fjällvärlden. Fjällstugan byggdes intill fjället med samma namn och har möjliggjort turer mellan fjällstationerna i väster och fjällstugorna i Vålådalens naturreservat. I och med nya markupplåtelser i Jämtland och Härjedalen beslutades det att stänga Gåsen Fjällstuga från den första januari 2024.

Knutpunkt i fjällen i 100 år

Redan år 1923 planerades en stuga på Gåsensluttningen, och den allra första stugan byggdes år 1925 på 1 238 meters höjd. På den tiden låg stugan ännu längre upp på fjället Gåsen. Då var det den tredje högst belägna byggnaden i hela Sverige. Det visade sig dock vara en dålig placering eftersom väldigt lite vatten passerade platsen under sommaren. För att få vatten var man hänvisad till ett snöfält men det smälte snabbt bort under sommaren.

Gåsens första stuga. Arkivbild från O. Olsson / Jamtli

I mitten av 60-talet byggdes en ny stuga något längre ner och vid rinnande vatten. Stugmodellen heter Abrahamsson eller 65:an som de också kallas, med 20 bäddar. Det var vid denna tid man började ha en stugvärd på platsen som även fick ta hand om den gamla lilla stugan på 1 238 möh.

1983 var det dags för bygge av den stora stugan, en korridorstuga med 32 bäddar. Som ett test fick den gasolkaminer i stället för vedkaminer i sovrummen. Samma år flyttades den allra första lilla stugan (den som låg på 1 238 möh.) till Lunndörren där den än i dag används som stugvärdsstuga och säkerhetsrum/hundrum.

Vid Gåsen har det funnits två gästbyggnader med totalt 52 bäddar och en stugvärdsbyggnad som även har haft en välförsedd butik. Gäststuga 65:an med två 10-bäddsrum, varav ett säkerhetsrum/hundrum med nödtelefon samt en större gäststuga med 32 bäddar fördelade på åtta rum med fyra sängar i varje rum. Här var också den självklara samlingsplatsen i ett större kombinerat allrum och kök.


Platsen

Sista biten att vandra upp till Gåsen är riktigt seg. Näst efter Tarfala har Gåsen varit STFs högst belägna stuga, 1 100 meter över havet i ett kargt och ensligt högfjällslandskap. Stugplatsen har erbjudit vandrare en strålande panoramautsikt över Sylarna.

Fjällstugan Gåsen har varit en knutpunkt mellan fjällstationerna i väster och fjällstugorna i Vålådalens naturreservat. De närbelägna topparna, Gåsentoppen och Härjångsstöten har bjudit på många toppbestigningar och äventyr.

Många är de fjällvandrare och skidåkare som har övernattat i Gåsenstugorna under åren. Exakt hur många gäster vet vi tyvärr inte exakt. Men under de senaste tjugo åren har cirka 2 500 personer per år övernattat här.

Foto: Oskar Karlin

Därför stängdes Gåsen

Gåsenstugan

År 2023 ansökte Svenska Turistföreningen, STF, om ett nytt arrendeavtal i västra Jämtlandsfjällen och delar av Härjedalen. Detta gjordes för att minska störning för renarna och bidra till en hållbar utveckling av området samtidigt som vi fortsätter göra naturupplevelserna tillgängliga.

STF Gåsen Fjällstuga stängs för att skapa ett större område runt Bunnerfjällen där renar och framför allt deras kalvar får en chans att vara i fred. Det kommer betyda att färre människor kommer att röra sig i detta område och medför mindre slitage och mindre störning. Ett av husen vid stugplatsen skrivs över på Handölsdalens sameby. Detta gör vi för att vi annars skulle behöva riva huset och frakta bort rivmassorna, vilket skulle kosta föreningen en hel del pengar. Att riva en fungerande byggnad är heller inte hållbart om den i stället kan fylla en annan funktion. Hur det blir med de andra byggnaderna ska vi nu föra en dialog med Länsstyrelsen om. Enligt avtal med Länsstyrelsen ska de tas bort senast 2026 och vi undersöker möjligheterna att kunna använda stugorna på någon annan plats. Det är Naturvårdsverket som tillsammans med Länsstyrelsen Jämtlands län ansvarar för lederna och fjällsäkerheten i området. Där meddelar Göran Gabling, biträdande enhetschef Naturvårdsenheten/ Länsstyrelsen Jämtlands län följande; ”För att trygga fjällsäkerheten under denna vinter har Länsstyrelsen ordnat så att det ska finnas kvar ett mindre säkerhetsrum på platsen. Detta är en övergångslösning för att Länsstyrelsen ska kunna säkerställa att information om förändringen har nått ut på bred front.”

Stängningen av Gåsenstugan är ett led i att bidra till långsiktigt hållbart friluftsliv. STF byggde den första fjällstugan i Jämtlandsfjällen för över 130 år sedan, nu tar vi ansvar genom att ta ett steg tillbaka från de senaste årens utveckling för att kunna möjliggöra ett hållbart friluftsliv i minst 130 år till.

Läs mer om markupplåtelsen i Jämtland och Härjedalen.

Läs en personlig berättelse om STF Gåsen Fjällstuga på Oskarlin.com


Fler sidor om fjällen

fjallstuga akka

Bo i fjällstuga

Att övernatta i någon av våra fjällstugor är ett perfekt för dig som vill komma lite längre ut på fjället.

visar-vägen-vandrare-fjällen

Allt om fjällen

Det finns mycket att upptäcka i den svenska fjällvärlden och ju mer du vet, desto roligare blir det.

Vandrare som njuter av utsikten i fjällen

Vandring

Här hittar du alla våra vandringstips, guider samt kvalitativ information om ett brett urval av Sveriges alla vandringsleder.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.