Nu är 2016 års Sveriges bästa vandrarhem/hotell och fjällstationer korade!

Varje år delar Svenska Turistföreningen (STF) ut pris till årets bästa vandrarhem/hotell och fjällstation. Ikväll den 13 november korades de på en gala utanför Stockholm. Allt från boende i fyr mitt i Vänern, idyll i Stockholms skärgård, fjällstationer långt upp i norr, och naturnära boende intill den skånska bokskogen finns med på årets vinnarlista.

Konkurrensen är hård bland landets alla vandrarhem, hotell och fjällstationer. Bara att bli nominerad är ett kvitto i sig på att en anläggning erbjuder något utöver det vanliga. Tävlingen är uppdelad i fem kategorier. Årets Kudde Vandrarhem/Fjällstation bygger på gästernas röster. Vinnarna i kategorierna Årets Nykomling, Årets Upplevelse och Årets Insats utses av en jury från STF.

Vinnarna 2016 är:
(Högupplösta bilder hittar ni i en länk i slutet av meddelandet)

Årets Kudde – Vandrarhem

Delas ut till den anläggning som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

STF Tåkern, Östergötland – GULD
Denna plats är en favorit bland fikaälskare! Med hembakat fika, gott kaffe och fokus på såväl ekologiska som närodlade råvaror, får gästerna ta del av en familjär känsla. Trevlig personal, vacker miljö och sköna sängar gör dessutom upplevelsen än mer härlig.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/takern
Kontakt: Björn Theel 0703-95 89 74, info@takernvandrarhem.se

STF Gällnö, Stockholms Skärgård – SILVER
Belägen på en levande skärgårdsö med närhet till bondgård, kossor, badvatten och inte minst en öppen natur, är detta många sommargästers idyll. Det finns hjärta i allt som görs och värdarna välkomnar sina gäster med värme. Hos STF Gällnö får gästerna möta Stockholms skärgård när den är som bäst!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/gallno
Kontakt: Jonas Backlund, 073-613 75 27, info@gallno.se

STF Svartsö, Stockholms Skärgård – BRONS
Här möts gästerna av ljusa och fina rum med sköna sängar och fluffiga kuddar. De idylliska omgivningarna har lovordats av gästerna och på cykelavstånd finns både affär och skärgårdskrog. Njuta länge av frukostbuffén, för att sedan mätt och belåten gå på upptäcktsfärd på ön.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/svartso
Kontakt: Stina Nord, 08- 542 474 00, info@svartsonorra.se

Årets Kudde – Fjällstation

Delas ut till den anläggning som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

STF Edsåsdalen, Jämtland – GULD
Sagolikt vackert i en dalgång ligger denna fjällstation. Här välkomnas såväl stora som små och det finns gott om plats för barn med spring i benen att busa runt. Med skidbackar för hela familjen och fina spår för den som hellre åker skidor på längden, är detta en gömd pärla i de svenska fjällen.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/edsasdalen
Kontakt: Sanna Gustavsson, 070-494 99 65, sanna.gustavsson@edsasdalen.se

STF Blåhammaren, Jämtland – SILVER
Efter en dag på fjället välkomnas gästerna in i den hundra år gamla matsalen med öppen spis och fantastisk utsikt. Man möts av engagerad och kunnig personal som skapar gemenskap mellan gästerna. En gäst sammanfattar det väl med ”Man sover som en prins, bastar med fantastisk utsikt och äter som en gud”.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/blahammaren
Kontakt: Andreas Svärd 070-275 65 87, andreas.svard@stfturist.se

STF Saltoluokta, Lappland – BRONS
Mitt i den hisnande fjällmiljön ligger denna varma fristad. Här har man lyckats med den svåra konsten att behålla den genuina atmosfären från en svunnen tid samtidigt som man anpassat sig väl till det moderna samhället. Det är en plats där själen hinner landa och stora som små äventyr tillåts börja.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/saltoluokta
Kontakt: Maria Persson, 070-964 08 02, maria.persson@stfturist.se

Årets nykomling

Delas ut den anläggning eller ny värd som på ett anmärkningsvärt sätt gjort entré i STF-familjen under året.

STF Lurö, Värmland – GULD
På en stilla ö i ett av Skandinaviens solrikaste områden, ligger denna pärla till nykomling. Strosa längs någon av alla stigar, ta ett dopp i sjön, eller grilla i vandrarhemmets kåta. Här bor du dessutom naturnära i stuga, segelbåt eller i en fyr och det erbjuds mat lagad av riktiga stjärnkockar.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/luro
Kontakt: Gunnar Åberg, 070-521 67 33, Lurogast@gmail.com

STF Funäsdalen, Härjedalen – SILVER
Med läge mitt i byn pågår här alltid något spännande. Nära till skidbackar, längdskidspår och vandringsleder är tröskeln till fina naturupplevelser låg och den fantastiska utsikten över både sjö och fjäll gör att vi än mer älskar denna lilla pärla.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/funasdalen
Kontakt: Anders Östring, 070-338 26 00, anders@funasdalenberghotell.se

STF Stora Kalholmen, Stockholms skärgård – BRONS
Som enda hus på den mysiga skärgårdsön bjuder denna anläggning på stillhet, vackra solnedgångar, somriga klippbad och rofyllda stunder metandes på en klippa. En fantastisk plats som i början av året togs över av Lotten Andersson som även driver STF Svartsö
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/storakalholmen
Kontakt: Stina Nord, 08 542 474 00, info@storakalholmen.se

Årets Upplevelse

Delas ut den anläggning som har skapat ett arrangemang eller en aktivitet utöver det vanliga under året.

STF Jokkmokk, Lappland – GULD
För en snöupplevelse värd namnet! Här är vintern fortfarande gnistrande kall och snörik. Övernatta i vandrarhemmets snöboll, delta i snöskulptering, eller upplev eld- och isshowen i samband med Jokkmokks marknad. Med sin kreativitet utvecklar värden Cecilia ständigt detta smultronställe i norr.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/jokkmokk
kontakt: Cecilia Lundin, 070-366 46 45, jokkmokksvandrarhem@gmail.com

STF Tivedstorp , Västergötland – SILVER
I en by intill urskogen ligger denna trolska anläggning. Genom uppskattade musikkvällar under bar himmel har denna anläggnings värdar lyckats skapa en plats där både gäster och ortsbor samlas. För att de lyckas blanda människor, kultur och natur på ett utmärkt sätt!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/tivedstorp
Kontakt: Martin Szanto, 070-735 19 54, martin@tivedstorp.se

STF Vallåsen , Halland – BRONS, delad
För sitt personliga värdskap, vackert inredda rum, och sin fantastiska mat som får både gom och blick att jubla. Med ingredienser från den egna kryddträdgården och närområdet skapas det magi på tallriken, både till frukost och middag. Här är mottagandet varmt och maten lagad med kärlek.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/vallasen
kontakt: Stina Oskarsson, 070-818 16 16, info@vallasensvardshus.se

STF Trollskogens vandrarhem , Skåne – BRONS, delad
Detta tillhåll är en favorit året om för alla som söker en natur- eller kulturupplevelse. På detta vandrarhem finns två genomgående teman i både boende och mat – ett skånskt och ett mongoliskt. Att värden kan prata med hästar kryddar även det upplevelsen. Vilket häftigt ställe!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/trollskogen
Kontakt: Nils Lundgren, 070-783 87 78, info@trollskogensvandarhem.se

Årets insats

Delas ut den anläggning som har utmärkt sig utöver det vanliga inom något område. Exempelvis hållbarhetsarbete, renovering, medlemsrekrytering eller liknande.

STF Falun/Vassbo, Dalarna – GULD
För imponerande medlemsvärvning där 4,2 % av årets alla gäster valt att bli medlemmar. I hjärtat av Dalarna har värden Ing-Marie visat på hårt värvningsarbete och har i och med detta ökat sin medlemsvärvning mest av landets alla STFs anläggningar. Beundransvärt!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/falunvassbo
Kontakt: Ing-Marie A. Litsgård 073-622 36 37, info@vassbovandrarhem.se

STF Mem/Kanalmagasinet, Östergötland – SILVER
Utan det slit som värdarna för detta vandrarhem lagt på att bygga om boenderummen, hade detta inte varit den idyll det idag är. Att kliva in de enkla och rustika lokalerna tar en tillbaka till tiden då huset läts byggas av kung Karl XIV Johan. Vackert och imponerande!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/memkanalmagasinet
Kontakt: Tina Olsson, 070-682 74 77, tina@kanalmagasinet.se

STF Örebro Livin, Närke – BRONS
För sitt envisa arbete för samhällets mest utsatta. Här prioriterar man att anställa de som står långt från arbetsmarknaden och den dagliga sopplunchen, där delar av intäkterna går till lokala och internationella sociala projekt, är även den ett populärt inslag hos denna fantastiska STF-enhet.
Kontakt: Johanna Uddling, 070-558 10 70, johanna.uddling@livin.se

För ytterligare information och bilder, vänligen kontakta
Jenny Engström, Kommunikationsansvarig, STF
Mobil: 0735-45 26 44
E-post: jenny.engstrom@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.