Varierande möjligheter till nya upptäckter

I år presenterar Svenska Turistföreningen (STF) 17 nya anläggningar över hela landet. Variationen är stor bland nyheterna. Gästerna kan välja vandrarhem/hotell mitt i city, lyxtält i skogen, moderna stugor, mysigt skärgårdsliv, anrikt kurhotell, fina fjällgårdar, ett litet lotshus, en herrgård, kyrkstugor, en skola eller i en gammal guldgrävarby. Ordet vandrarhem myntades av STF 1933 och är helt enkelt sammansatt av orden vandrare och hem. Vandrarhemmen skulle ligga på platser tillräckligt nära så att man kan vandra emellan, eller åtminstone cykla och det skulle kännas som hemma.

De 17 nya anläggningarna ansluter sig till STFs stora utbud av boenden. På ungefär 350 platser runt om i Sverige finns STF boenden, det är allt ifrån fyr och fjällstation till skepp och hotell. Tillsammans med 255 000 medlemmar är STF en av Sveriges största ideella organisationer som vet att det inte bara är sängen som räknas utan även upplevelsen.

Vad sägs till exempel om en elektronisk detox på Naturhotellet i Nyrup. Där bor man i stora tält mitt ute i bokskogen, tälten är inredda i hotellstandard men saknar elektricitet och rinnande vatten. På Lotshuset i Nordmalig erbjuds en fantastisk utsikt och upplevelsen ät med en bybo vann pris som bästa Upplevelsen 2014. För golfentusiasten ligger STF Örnsköldsvik/Veckfjärden granne med Norrlands högst rankade golfbana. Sola och bada kan man göra i kuststaden Ängelholm, på Svartsö i Stockholms Skärgård, på kuststationen Steninge vid Kattegatt och vid Nossenbaden, precis vid Astrid Lidgrens Värld. För den kulturhistoriskt intresserade finns det en kurort med en lång historia i Nyhyttan och en guldgrävarby i Lannavaara.

I Umnäs kan man vandra på fjället och lära sig baka tunnbröd. Åkerlundska gården i Tärnaby, brukar kallas ett sagoslott i vildmarken, men ligger centralt för skidåkarna, mittemellan Ingemarbacken och Anjabacken. För den vildmarkssugne är ett besök på Almdalens fjällgård, 9 km från närmaste väg, mitt på fjället en bra rekommendation. Står cityliv på agendan finns ett nytt vandrarhem i Gamla Stan/Stockholm, ett i Helsingborg och det kanske mest centrala är det som ligger på ovanvåningen av Norrköpings centralstation.

Det är variation som är i fokus när STF presenterar alla nykomlingar i deras utbud av boenden.

Klicka på rubrikerna för att komma till anläggningssidorna.

STF Nyrups Naturhotell, Skåne
Mitt i den skånska bokskogen ligger Naturhotellet. I skogens lugn ligger ett antal yllehyddor som är inredda i hotellstandard. Här kombineras ett primitivt levnadssätt med boende i högstandard. För den som vill kan boendet kombineras med god mat i skogens ro.

STF Helsingborg/Lilla Strandgatan, Skåne
Ett centralt boende mitt i sundets pärla Helsingborg. På STF Lilla Strandgatan i Helsingborg bor ni billigt och kan själva välja standard. Det finns ett grundpris för rummen och sedan kan gästen själv välja till bekvämligheter upp till hotellstandard – fast billigare. Alla rum har också egen dusch och toalett.

STF Vimmerby/Nossenbaden Småland
Cykling, fiske och bad vid Vimmerbys bästa bad plats. Små stugor med egna toaletter dusch och pentry i ett barnvänligt område. Det finns också minigolfbana, bastu och korta avstånd till många fler upplevelser som till exempel Astrid Lindgrens värld.

STF Steninge Vandrarhem
Med utsikt över havet, mitt emellan Halmstad och Falkenberg, ligger Steninge vandrarhem. Oavsett om du tycker om att vara aktiv, vandra längs med havet eller enbart vill ta det helt lugnt och övernatta just vid havet så är man välkommen

STF Norrköping/Centralstationen, Östergötland
På övervåningen i Norrköpings Centralstation ligger vandrarhemmet i lokaler som tidigare inhyst SJs kontor. Härifrån har du nära till allt som erbjuds i centrala Norrköping och mycket nära till olika kommunikationer. Byggnaden är kulturskyddad och tillsammans med den vackra parken utanför är boendet en upplevelse i sig.

STF Svartsö, Stockholms Skärgård
Tre timmar på båten från centrala Stockholm ligger Svartsö. En vacker jordbruksö med en härlig miljö och lantligt lugn. Öns läge i Stockholm mittersta skärgård gör bara resan ut värd ett besök och för övernattningen bor man i bekväma och fräscha rum.

STF Nyhyttans Kurort, Västmanland
I hjärtat av bergslagen bland vacker natur och i byggnader där historien är bevarade lever fortfarande känslan av ro och hälsa i den gamla kurorten vi Nyhyttan. En stor anläggning med många möjligheter till aktiviteter och ett bekvämt boende.

STF Almdalens fjällgård, Jämtland
Nio kilometer från den närmsta vägen och dubbelt upp till bebyggelse ligger den gamla Fjällgården där dagens ägare har med hjälp av får dragit igång småskaligt jordbruk igen. Naturen är vild och upplevelserna finns runt hörnet här i Almdalen där många vandrare, fiskare och skidåkare passerar.

STF Nordmaling/Lotshuset, Ångermanland
Att bo i det gamla Lotshuset är en unik upplevelse, alla rum är döpta efter huset olika lotsar och är renoverade med kärlek och respekt till husets historia. Om man spenderar en natt på Lotshuset får man inte missa att gå upp i det gamla lotstornet och njuta av den fantastiska utsikten. Passa även på att prova konceptet att äta med en bybo.

STF Örnsköldsvik/Veckefjärden, Ångermanland
Veckefjärdens vandrarhem ligger så att rummen har utsikt över golfbanan ett perfekt boende för den som är på golfsemester. Men för gäster som inte spelar kan man njuta i bastun eller poolen. I närheten finns också badhus och skidanläggning.

STF Burträsk/Edelvik Folkhögskola, Västerbotten
Beläget intill det vackra Burträsk samsas i Edelvik flera spännande anläggningar. Förutom folkhögskolan finns det konsthallar, konserthus, berättarstuga och restaurang. Edelvik är en vacker gård med gamla anor som nu bjuder på ett bekvämt och prisvärt boende.

STF Lövånger/Kyrkstad, Västerbotten
I den gamla kyrkbyn sover du bekvämt i små stugor och låter historien vagga dig till sömn. Det finns gott om motionsslingor ett badhus samt bastu och badtunna. Man kan hyra kanot eller roddbåt och fiskemöjligheterna är goda, avsluta dagen med ett dopp i havsbadet.

STF Lannavaara/Kristallen, Lappland
16 mil nordost om Kiruna nära kusten finns en underbar natur att uppleva. Det är extrema förhållande med sol dygnet runt på sommaren och många vackra leder i närheten. På vintern går inte solen upp alls på en månad men då finns norrsken på natten och ett härlig blått ljus på dagen som uppskattats av konstnärer.

STF Tärnaby/Åkerlundska gården, Lappland
Boendet ligger i närhet till backar och Tärnaby centrum men erbjuder ändå en fantastik utsikt över fjälldalen. Här finns gott om aktiviteter framförallt utomhus bra skidåkning på vintern och vacker vandring på sommaren.

STF Umnäs, Lappland
Vid foten av Gardfjället och kanten av Umnässjön ligger Umnäs by. Här rinner Umeälven och med många holmar blir det ett härligt resmål för kanotpaddling och fiskeutflykter. I den lilla byn och närliggande områden finns många aktiviteter som till exempel turridning och mycket natur att upptäcka.

I STFs logibok ”Upptäck Sverige” finns alla de 350 anläggningarna listade. Det är allt ifrån fyr och fjällstation till skepp och hotell.

För ytterligare information, bilder och pressbesök, vänligen kontakta:
Jenny Engström, kommunikationsansvarig STF
jenny.engstrom@stfturist.se
0735-45 26 44

Svenska Turistföreningen är en av Sveriges största ideella organisationer och har sedan starten 1885 varit pionjärer för att upptäcka Sverige. Genom att guida och inspirera till små och stora äventyr vill vi att fler människor ska få möjligheten att förstå och dela vår upptäckarlust. Vi vill värna om och utveckla våra unika miljöer så att vi kan lämna över dem till nästa generation. Föreningen har cirka 255 000 medlemmar och ungefär 350 boenden i Sverige, från fyr och fjällstation till skepp och hotell. Internationellt är STF en del av vandrarhemsorganisationen Hostelling International med 4 000 anläggningar i 90 länder. Varje år arrangeras tusentals aktiviteter och kurser på anläggningarna och i föreningens ungefär 65 lokalavdelningar. STF ger ut medlemstidningen Turist. Helårsanställda är cirka 250 och STF omsätter ungefär 330 miljoner kronor.

Läs mer om STF och upptäck Sverige på www.svenskaturistforeningen.se/ ellerwww.facebook.com/svenskaturistforeningen

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.