STFs upprop gav ljusning för fjällederna

Pressmeddelande 190406:
Svenska Turistföreningen välkomnar att regeringen lyssnat på de 23 603 engagerade vandrare och turskidåkare som i detta nu skrivit under uppropet räddalederna.se för att rädda de svenska fjällederna. Nu ökas budgetposten där underhåll och upprustning av fjällederna ingår tack vare det stora engagemanget över hela landet.

– Det här visar hur viktigt det är att vi ideella föreningar gör vår röst hörd när viktiga värden hotas. Tillsammans ska vi göra det enklare för fler att upptäcka Sverige, säger Magnus Ling, generalsekreterare STF.

I budgeten som riksdagen röstade igenom i höstas minskade anslaget till Naturvårdsverket med hela 45 procent, vilket har lett till ett minskat stöd till våra svenska fjälleder. Pengar saknas till underhåll och upprustning av fjällederna och på sikt riskerar delar av systemet att stängas ner. Men nu har regeringen annonserat man kommer att öka budgetposten 1:3 med 200 miljoner kronor.

– Vi kan inte acceptera att eftersatta broar inte rustas upp eller att rastskydd inte renoveras samtidigt som intresset för fjällvandring och turskidåkning ökar. Därför är det mycket glädjande att regeringen vill öka budgeten för ledunderhåll, säger Magnus Ling.

STFs namninsamling som startade den 23 mars har samlat in nästan 24 000 namnunderskrifter på kort tid. Namninsamlingen har väckt stor uppmärksamhet och spridits av hundratals människor i sociala medier. Läs mer om uppropet på www.räddalederna.se

–  Jag vill rikta ett stort tack till alla de som skrivit under och spridit uppropet. Men vi slutar inte med detta utan kommer fortsätta bevaka att denna tillfälliga höjning inte försvinner inför 2020 års budget, avslutar Magnus Ling.

Om det statliga ledsystemet:
Det statliga ledsystemet i fjällen består av cirka 550 mil markerade leder och går genom Dalarnas, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. Naturvårdsverket och länsstyrelserna/Laponiatjuottjudus ansvarar för lederna som omfattar vinterleder, sommarleder, broar, rastskydd och spänger.

Om STF
Svenska Turistföreningen är en av Sveriges största ideella organisationer och har sedan starten 1885 varit pionjärer för att upptäcka Sverige. Genom att guida och inspirera till små och stora äventyr vill vi att fler människor ska få möjligheten att förstå och dela vår upptäckarlust. Vi vill värna om och utveckla våra unika miljöer så att vi kan lämna över dem till nästa generation. Föreningen har cirka 238 000 medlemmar och ungefär 250 boenden i Sverige, från fyr och fjällstation till skepp och hotell.

Film på fjällvandring
https://www.youtube.com/watch?v=QaDSaAOWDfs

För mer information kontakta:
Magnus Ling, generalsekreterare STF
Mobil: 0738–30 77 67
Epost: magnus.ling@stfturist.se

Jenny Engström, press- och kommunikationsansvarig STF
Mobil: 0735–45 26 44
Epost: jenny.engstrom@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.