STFs nya styrelse

Pressmeddelande 200514
Svenska Turistföreningen, STF har nu avslutat riksstämman 2020. En viktig punkt på agendan var att välja ny styrelse. Fyra helt nya ledamöter fick medlemmarnas förtroende och Pia Jönsson Rajgård valdes som ny ordförande för föreningen. Det är en gedigen och bra sammansättning av kompetens inom besöksnäring, marknadsföring, kultur, kommunikation, forskning och social hållbarhet som ska leda den 135 åriga föreningen in i framtiden.

Pia Jönsson Rajgård är ett välkänt namn inom svensk besöksnäring och har en bred erfarenhet från sitt arbete med turism- och besöksnäringsfrågor, både nationellt och internationellt. Till vardags arbetar Pia som VD för Tourism in Skåne AB.

– Uppdraget som ordförande ska bli otroligt spännande, och jag tackar för förtroendet. Även om utmaningarna är stora och framtiden är oviss känner jag ett otroligt stort engagemang från medlemmar, förtroendevalda, ideellt aktiva, personal och alla värdar på våra boenden. Jag vill verka för att STF på ett hållbart sätt kan ta sig an och lösa de utmaningar föreningen och bolaget står inför. STF har en stor möjlighet att ytterligare förstärka tätpositionen i den svenska besöksnäringen kring natur- och kulturupplevelser genom att vara den naturliga kunskapsbäraren och ”upplevelseskaparen” och att ta pionjärskapet till nya höjder. Jag vill också passa på att tacka avgående ordföranden Peter Nygårds för ett starkt ledarskap under många år. säger Pia Jönsson Rajgård.

– Det känns tryggt, kanske lite extra mycket i dessa tider, att medlemmarna har valt en styrelse med stor kompetens inom många områden. 2020 började med medlemsrekord, bokningsrekord, ekonomirekord, uppmärksamhetsrekord, hållbarhetsrekord. En organisation i tillväxt. Sen kom coronautbrottet … allt tog stopp. Det har varit en extremt svår tid för STF och oss alla. Och är fortfarande. Men jag och alla vi måste i dagsläget tro på en svemester i sommar och framförallt att våga boka några dagar, antingen på ett STF boende i vår närhet, eller lite längre bort. Vi får inte glömma att upptäcka Sverige som vi gjort i 135 år, säger Magnus Ling, generalsekreterare STF.

STFs styrelse består av 11 personer varav två sitter som personalrepresentanter. Styrelsen väljs vartannat år på föreningens riksstämma. Styrelsen fattar övergripande strategiska beslut, förbereder ärenden inför riksstämman och är ytterst ansvarig för föreningens verksamhet. STFs styrelse är oavlönad.

De nya i STFs styrelse är:

Pia Jönsson Rajgård, ordförande, Skåne
Kontakt: pia.jonsson-rajgard@skane.com, 076–8870730

Martin Sundin, ledamot, Nacka/Stockholm
Chef för myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Utbildad i internationell ekonomi och har i många år arbetat med kulturfrågor både nationellt och internationellt. Har ett flertal styrelse- och förtroendeuppdrag inom kultur- och museisektorn. Martin har ideellt engagerat sig i STFs Dugnadsarbete under åren.
– Jag är väldigt glad för att på detta sätt få bidra till Svenska Turistföreningens långsiktiga arbete för en hållbar turism. Vi står inför stora utmaningar, men STF:s verksamhet känns nu mer angelägen än någonsin. Det känns mycket hedrande att få föreningens förtroende och jag ser fram emot att samarbeta med styrelsekollegor, personal och inte minst alla engagerade STF:are runt om i Sverige.
Kontakt: martin.sundin@isof.se, 073–558 61 00
Högupplöst bild på Martin, foto: Joachim Bago/Institutet för språk och folkminnen

Britt-Marie Ahrnell ledamot, Täby/Stockholm
Föregångare och författare inom området komplex tjänstemarknadsföring. Gedigen erfarenhet som styrelseledamot och konsult för tjänsteorganisationer. Har även varit stugvärd för STF under åtta vintrar.
– STFs framtida profil och utveckling är mer aktuell än någonsin. Mitt fokus blir att öka antalet medlemmar och påverka deras och andras livsstil mot ett mer hälsosamt och klimatvänligt samhälle för människor och natur.
Kontakt: brittmarie.ahrnell@gmail.com, 0708–134 740

Linda Bengtsson ledamot, Luleå
20 års erfarenhet inom kommunikation och kommer närmast från rollen som PR Manager för vårdbolaget KRY. Dessförinnan roller som presschef vid SOS Alarm och vid Försvarets materielverk
– STF har i många år gjort stora insatser för Sveriges natur och kultur.
Jag ser fram emot att tillsammans med alla andra i STF fortsätta arbetet med att vara den viktiga rösten för naturen och miljön och att fortsätta skapa möjligheter för alla människor att kunna turista och möta den svenska naturen på ett enkelt och hållbart sätt.
Kontakt: kavat.linda@gmail.com, 070-591 89 25

Mary Juusela ledamot, Upplands-Bro/Stockholm
Grundare av Lika Olika-metoden och ägare av Lika Olika utbildningar som arbetar i Sverige, på Åland och i Finland. En av Sveriges främsta experter inom värdegrund, tolerans och human och social hållbarhet
– Jag är ärad och glad över uppdraget för att stärka och utveckla STF vidare. Till vardags utbildar jag i social hållbarhet på företag, organisationer och skolor. Allt börjar med tolerans för sig själv och för sina medmänniskor, precis som det gäller med naturen. Att lära känna sin omvärld skapar en långsiktig respekt och vilja att värna om den. Jag vill bidra med glädje, nyfikenhet och rörelse mellan människor och natur.
Kontakt: mary@likaolikametoden.se, 070- 363 98 31

STFs styrelse
Pia Jönson Rajgård som ordförande (omval, men nyval som ordförande)
Peter Fredman som vice ordförande (omval, men nyval som vice ordförande)
Ingrid Petersson som ledamot (omval, tidigare vice ordförande)
Putte Eby som ledamot (omval)
Andreas Aronsson som ledamot (omval)
Martin Sundin som ledamot (nyval)
Mary Juusela som ledamot (nyval)
Britt-Marie Ahrnell som ledamot (nyval)
Linda Bengtsson som ledamot (nyval)
Johanna Murray, personalrepresentant
Cia Åhlén Karlin, personalrepresentant

Om STF
Svenska Turistföreningen är en av Sveriges största ideella organisationer och har sedan starten 1885 varit pionjärer för att upptäcka Sverige. Genom att guida och inspirera till små och stora äventyr för att fler människor ska få möjligheten att upptäcka Sverige. STF vill värna om och utveckla Sveriges unika miljöer för framtida generationer. Föreningen har cirka 242 000 medlemmar och ungefär 250 boenden i Sverige, från fyr och fjällstation till skepp och hotell.

För ytterligare information, vänligen kontakta
Jenny Engström, kommunikationsansvarig STF
jenny.engstrom@stfturist.se, 0735-45 26 44

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.