STF tar strid för fjällederna efter budgetslakt

Svenska Turistföreningen, STF startar nu ett upprop och en namninsamling för att rädda fjällederna, som är i ett stort behov av upprustning. I budgeten som riksdagen röstade igenom i höstas minskade anslaget till Naturvårdsverket med hela 45 procent, vilket har lett till ett minskat stöd till de svenska fjällederna. Nu saknas pengar till underhåll och upprustning av fjällederna och på sikt riskerar delar av systemet att stängas ner.

I ett upprop www.räddalederna.se, riktat till miljöminister Isabella Lövin kräver nu STF att Naturvårdsverkets budget för fjälleder återställs efter höstens kraftiga nedskärning. Och på sikt måste den öka om fjällen ska vara tillgängliga för alla – även i framtiden.

– Anslagen för underhåll och upprustning av leder har minskat dramatiskt i och med budgeten som röstades igenom i höstas. Vi kan inte acceptera att eftersatta broar inte rustas upp eller att rastskydd inte renoveras samtidigt som intresset för fjällvandring ökar, säger Magnus Ling, generalsekreterare på Svenska Turistföreningen.

Budgeten för underhåll och upprustning av fjälleder har kapats med hela 40 procent, eller runt 10 miljoner kronor, för 2019. Enligt Naturvårdsverket kommer de kraftigt minskade anslagen konkret innebära att följande inte blir gjort:

• 18 bristfälliga rastskydd kommer inte att renoveras
• 127 eftersatta broar rustas inte upp
• 200 vägvisare som behövs kommer inte att sättas upp
• 562 km led kommer inte att röjas
• 1 862 km led får vänta på förbättrad ledmarkering

– Intresset för friluftsliv ökar och fler vill ge sig ut på fjället. Vandring passar de flesta, är bra för hälsan och dessutom mycket klimatsmartare än många andra typer av semesterresor. Då väljer staten att dra ner på resurserna! Det är väldigt bakvänt, säger Magnus Ling.

Alltfler väljer att semestra i Sverige och enligt en undersökning som STF gjorde bland svenska folket inför sommaren 2018 sa drygt fyra av fem att de planerade en sommar i Sverige. Och över var tionde uppger att de helst vandrar på semestern.

– Svemester-trenden är stark, förra året valde många att stanna i Sverige och det ser ut att hålla i sig. Inhemsk turism är inte bara en viktig jobbskapare för Sverige utan också avgörande för att fler ska få ta del av landets natur och kultur. Därför förväntar vi oss att miljöministern står upp för den unika svenska naturen och allas möjlighet att vistas i den, säger Magnus Ling.

Läs mer och stötta uppropet för att rädda fjällederna genom att gå in på www.räddalederna.se

Om det statliga ledsystemet:
Det statliga ledsystemet i fjällen består av cirka 550 mil markerade leder och går genom Dalarnas, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. Naturvårdsverket och länsstyrelserna/Laponiatjuottjudus ansvarar för lederna som omfattar vinterleder, sommarleder, broar, rastskydd och spänger.

Kvarvarande upprustningsbehov av fjällederna enligt Naturvårdsverket
Antal nya broar – 84
Antal nya vägvisare – 200
Antal upprustade broar – 127
Antal nya rastskydd – 3
Antal renoverade rastskydd – 18
Km förbättrad ledmarkering – 1 862
Km röjd led – 562
Km spång – 49

Om STF
Svenska Turistföreningen är en av Sveriges största ideella organisationer och har sedan starten 1885 varit pionjärer för att upptäcka Sverige. Genom att guida och inspirera till små och stora äventyr vill vi att fler människor ska få möjligheten att förstå och dela vår upptäckarlust. Vi vill värna om och utveckla våra unika miljöer så att vi kan lämna över dem till nästa generation. Föreningen har cirka 238 000 medlemmar och ungefär 250 boenden i Sverige, från fyr och fjällstation till skepp och hotell.

Film på fjällvandring
https://www.youtube.com/watch?v=QaDSaAOWDfs

För mer information kontakta:
Magnus Ling, generalsekreterare STF
Mobil: 0738–30 77 67
Epost: magnus.ling@stfturist.se

Jenny Engström, press- och kommunikationsansvarig STF
Mobil: 0735–45 26 44
Epost: jenny.engstrom@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.