STF startar en fjällintroduktion för unga

Intresset för att fjällvandra ökar stort bland unga, men många saknar erfarenhet och kunskap. För att få fler att våga och kunna ge sig ut har nu Svenska Turistföreningen låtit bygga en lättillgänglig ”prova-på” fjällstuga – STF Abiskojåkka. Här får unga en gedigen fjällintroduktion innan de ger sig ut på en sex dagars vandring i Lapplandsfjällen. Det nya introduktionspaketet heter ”Fjälluffa” och ska göra det enklare och billigare för unga att börja vandra.

– I våra tidigare projekt med unga har vi märkt att det finns en stor osäkerhet om fjällvandring bland friluftsintresserade unga, samtidigt som det är en prisfråga för många. Med Fjälluffa vill vi öka kunskapen, sänka trösklar och ge fler möjlighet att fjällvandra, säger Nicklas Winbom, fjällchef STF.

Inför satsningen har STF byggt om ett hus till en fjällstuga, så som de ser ut på fjället, och döpt den till STF Abiskojåkka där fjällintroduktionerna kommer att hållas. Efter en eftermiddag och kväll av fjällintroduktion av en stugvärd och en fjällguide ger sig deltagarna ut på en sex dagars vandring i Lapplands fjällvärld. Förutom första natten i Abiskojåkka görs övernattningar i fjällstugorna Abiskojaure, Alesjaure, Sälka och Singi. Vandringen avslutas med en natt på Kebnekaise fjällstation.

– På fjällintroduktionen får man lära sig om fjällsäkerhet, hur det fungerar att vandra längs markerade leder och bo i fjällstugor, och hur man använder karta och kompass. Alla som är med kommer att få råd om vad man ska ha med sig inför Fjälluffar-äventyret i god tid i förväg. Vi hoppas att Fjälluffa kommer få fler att upptäcka fjällen, säger Nicklas Winbom.

Om Fjälluffa
Fjälluffa riktar sig till unga mellan 18-25 år som inte tidigare har vandrat och bott i fjällstugor och fjällstationer. Under sommaren finns 30 startdagar för resan och i varje grupp får det plats 12 personer. Efter introduktionen ger man sig ut på fjällvandringen på egen hand eller med vänner. Att delta i Fjälluffa kostar 695 kr, ordinarie pris för bara boende är ca 3 000 kr. Medlemskap i STF, som kostar 150 kr, krävs för att delta.

Högupplöst bild för fri publicering i samband med Fjällluffa, fotograf Anette Andersson måste anges

För mer information, intervjuer och besök, vänligen kontakta
Niklas Winbom, Fjällchef STF
niklas.winbom@stfturist.se, 072-743 21 28

Jenny Engström, kommunikationsansvarig STF
Jenny.engstrom@sfturist.se, 073-545 26 44

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.