11 september Vandringens dag 2021

Nu är det dags för årets upplaga av Vandringens dag som Svenska Turistföreningen (STF) grundade 2019 för att fånga upp det stora vandringsintresset, sätta fokus på vikten av tillgängliga vandringsleder och få ännu fler att finna glädjen i att vandra. Förra året var det över 3000 deltagare och massor av inspirerande vandringsbilder från hela Sverige på sociala medier under #vandringensdag. Vandringens dag infaller den andra lördagen i september varje år och den 11 september är det dags för årets upplaga.

–Redan innan pandemin har vi pratat om vandringstrenden, men nu har det exploderat. Alla vill ut i naturen. Vilket visar på att Vandringens dag verkligen har en betydelsefull plats i våra kalendrar. Vandring är ett roligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig, samtidigt som man får upptäcka eller återupptäcka platser i Sverige. Men vårt viktigaste budskap och fokus i år är att tipsa om de lite mer okända platserna, för vi kan inte vara på samma plats samtidigt, för att värna om miljön och varandra, säger Jenny Engström, pressansvarig på STF.

Under Vandringens dag ordnas massor av gemensamma aktiviteter runt om i landet. Några exempel; stadsvandringar, skogsbadsvandring, statyvandring, familjevandringar, fjällrävssafari, björnspaning, pilgrimsvandringar, matvandringar, historievandringar, yoga, naturvandringar och lärande vandringar. Här finns såväl enkla, korta turer som längre hajker med övernattning. Men man kan också ge sig ut att bara vandra på egen hand. Det viktiga är att ge sig ut på en vandring denna dag.

– Alla ska kunna hitta den typ av vandring som passar en själv. Ingen är för ung och ingen för gammal, och man behöver inte massa dyr utrustning för att komma ut och upptäcka naturen. Ett par sköna skor räcker långt. Och att vandra behöver inte innebära att du måste ta dig långt, allt som behövs är faktiskt att du öppnar dörren och går ut, säger Jenny.

Allt om vandringens dag: www.svenskaturistforeningen.se/vandringensdag

10 vandringstips
1. Klä dig ”lager-på-lager”. Hellre en tunn skaljacka och varm tröja än en varm jacka. Då blir det lättare att anpassa sig efter vädrets skiftningar.
2. Ha dubbla sockor. Tunn ullstrumpa närmast foten och strumpa över för att undvika skav.
3. Välj ett par riktigt sköna, väl ingångna skor, efter årstid och terräng.
4. Packa ned regnkläder, man vet ju aldrig hur vädret ändrar sig.
5. Ta med en riktigt god matsäck och vatten.
6. Glöm inte en påse att lägga ditt skräp i för att ta med hem.
7. Kom ihåg första förband inklusive skavsårsplåster.
8. Myggmedel, solskydd och toalettpapper är bra att ha med.
9. Packa lätt i botten och tyngre högre upp. Då blir det skönare att bära.
10. Packa mat och regnkläder överst så att du når det lätt.

Högupplösta bilder, fria att användas i samband med Vandringens dag. Fotograf måste anges
https://stffrontend.qbank.se/selection/da5bdbb89e5dd99422e1799b71bd4f60

För mer information, vänligen kontakta
Jenny Engström, pressansvarig STF
0735-45 26 44
E-post: jenny.engstrom@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.