12 september Vandringens dag 2020

Pressinfo: Förra året lanserade Svenska Turistföreningen (STF) Vandringens Dag för att fånga upp det stora vandringsintresset, sätta fokus på vikten av tillgängliga vandringsleder och få ännu fler att finna glädjen i att vandra. Det blev en succé med över 3000 deltagare och massor av inspirerande vandringsbilder från hela Sverige på sociala medier under #vandringensdag. Den 12 september är det dags för årets upplaga. Över 170 organiserade aktiviteter sker under dagen i hela Sverige.

– Redan innan pandemin har vi pratat om vandringstrenden, men under våren/sommaren exploderade det. Alla vill ut i naturen. Tittar vi bara på vår webb sökte 60 procent fler på vandring än förra året. Vilket visar på att Vandringens dag verkligen har en betydelsefull plats i våra kalendrar. Vandring är ett roligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig, samtidigt som man får upptäcka eller återupptäcka platser i Sverige, säger Charlotte Grönlund, vandringsexpert på STF.

Under Vandringens dag ordnas massor av gemensamma aktiviteter runt om i landet. Några exempel; stadsvandringar, fladdermusspaningar, familjevandringar, fjällrävssafari, skräpplockarvandringar, pilgrimsvandringar, ö-vandringar, historievandringar och naturvandringar. Här finns såväl enkla, korta turer som längre hajker med övernattning. Men man kan också ge sig ut att bara vandra på egen hand. Det viktiga är att ge sig ut på en vandring denna dag. Vandringens dag kommer att äga rum den andra lördagen i september varje år.

– Alla ska kunna hitta den typ av vandring som passar en själv. Ingen är för ung och ingen för gammal, och man behöver inte massa dyr utrustning för att komma ut och upptäcka naturen. Ett par sköna skor räcker långt. Och att vandra behöver inte innebära att du måste ta dig långt, allt som behövs är faktiskt att du öppnar dörren och går ut, säger Charlotte.

Allt om vandringens dag: www.svenskaturistforeningen.se/vandringensdag

10 vandringstips
1. Klä dig ”lager-på-lager”. Hellre en tunn skaljacka och varm tröja än en varm jacka. Då blir det lättare att anpassa sig efter vädrets skiftningar.
2. Ha dubbla sockor. Tunn ullstrumpa närmast foten och strumpa över för att undvika skav.
3. Välj ett par riktigt sköna, väl ingångna skor, efter årstid och terräng.
4. Packa ned regnkläder, man vet ju aldrig hur vädret ändrar sig.
5. Ta med en riktigt god matsäck och vatten.
6. Glöm inte en påse att lägga ditt skräp i för att ta med hem.
7. Kom ihåg första förband inklusive skavsårsplåster.
8. Myggmedel, solskydd och toalettpapper är bra att ha med.
9. Packa lätt i botten och tyngre högre upp. Då blir det skönare att bära.
10. Packa mat och regnkläder överst så att du når det lätt.

För mer information, intervjuer inför, delta på en aktivitet, vänligen kontakta
Jenny Engström, kommunikationsansvarig STF
Mobil: 0735-45 26 44
E-post: jenny.engstrom@stfturist.se

Charlotte Grönlund, verksamhetsutvecklare vandring på STF
Mobil 0702–15 77 05
E-post: charlotte.gronlund@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.