Nu reser vi på Svemester

Hemester och Staycation har varit modeord på sociala medier de senaste åren bland de som semestrar på sin hemort. Svenska Turistföreningen (STF) vill nu hellre att vi pratar om Svemester. Dels för att belysa att det inte är hållbart att resa utomlands på semester i den utsträckning vi gör men också öppna upp för alla att berätta om sina bästa platser i Sverige. Svemester ligger dessutom rätt i tiden, 3 av 4 svenskar svemestrar i sommar. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Svenska Turistföreningen (STF).

– För två år sedan lanserade vi The Swedish Number där 32 000 svenskar svarade för Sverige när hela världen ringde. Nu behöver vi hjälp igen, fast denna gång gör vi det lite enklare. Det enda som krävs är att man använder #svemester där man delar sina bästa semestertips i Sverige. Vår förhoppning att det ska bli en transparant och personlig guldgruva för alla semesterfirare i vårt avlånga land, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig på STF

Sverige är glädjande nog det populäraste resmålet för sommarlediga svenskar, i år tar tre av fyra en Svemester. Över hälften av alla spenderar hela semestern i Sverige medan en fjärdedel spenderar sin semester mellan Sverige och utlandet. Allra helst vill svenskarna koppla av (49%), sola och bada (47%) samt besöka sevärdheter (38%).

Experterna tar ställning
För att ta reda på vad det absolut bästa med Sommarsverige frågade STF de främsta Svemester-experterna – sina 238 000 medlemmar, där sade sig hela 94 procent att de planerar att spendera hela eller delar av sin semester i Sverige. För dem är Sverige ett resmål som erbjuder en möjlighet att upptäcka sitt land på ett hållbart. De tycker att det bästa att vandra (62%), upptäcka sevärdheter (35%) och koppla av (33%).

– Undersökningen visade även att varannan av våra medlemmar har förändrat sitt sätt att resa de senaste 5 åren för att minska miljöpåverkan, det är ju helt fantastiskt. Framförallt tänker våra medlemmar på hur de reser till sin destination när de tänker på hållbart resande, säger Jenny

Vi hade i alla fall tur med vädret
Svenskarnas ständiga samtalsämne inför semestern är vädret. Det brukar användas som argument mot att stanna i Sverige. Men faktum är att färre än 2 av 5 Svemester-experter i STF oroar sig för dåligt väder. Och frågan vilket landskap man skulle rekommendera någon att besöka kommer Lappland, Jämtland, Skåne, Bohuslän och Gotland i topp.

– Det tyder på att vi nog pratar väder mer än vi faktiskt oroar oss för det. Mitt personliga svemestertips är att ta en Sverigekarta, blunda, peka och åk dit. Svårare än så är det inte, avslutar Jenny Engström.

Om Novus undersökning
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av STF. 1005 svenskar i åldrarna 18-79 år svarande på undersökningen under perioden 12-18 april 2018.

Om STFs medlemsundersökning
Undersökningen har genomförts av STF och har besvarats av 661 medlemmar (representativt urval) under perioden 16-24 april 2018.

Kontakt
Jenny Engström, press- och informationschef STF: 073 545 26 44
Jenny.engstrom@stfturist.se

Vad vill du helst göra på din sommarsemester? Novus

Vad vill du helst göra på din sommarsemester? STFs medlemmar

Öppna kommentarer: • Laga mat utomhus. • Luffa omkring med motorcykel • Trädgårdsarbete • Tågluffa • Fågelskåda • Hänga med kompisar, dansa, odla • Springa & surfa • Naturäventyr med barnen

Vad är det bästa med att semestra i Sverige? STFs medlemmar (max 3 svar)

Öppna kommentarer: • Närheten, Sverige är nära. • Det känns tryggt. • Jag vet hur allt fungerar och jag kan språket. • Jag tycker om att upptäcka nya delar av mitt hemland. • Slippa flyg och all stress kring det och kunna åka tåg eller bil och känna sig mer fri. • Att det är så tillgängligt, det finns mycket att se och göra utan att behöva göra det allt för svårt och komplicerat. • Återseenden av platser och människor. • Åka till platser jag aldrig har varit på

Vilken del av Sverige skulle du rekommendera någon att upptäcka (max 3 svar)

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.