Nomineringarna klara till Årets Kudde 2017

Varje år delar Svenska Turistföreningen (STF) ut pris till årets bästa vandrarhem/hotell/fjällstation. Nytt för i år är att även de 43 fjällstugorna längst lederna får vara med i tävlingen. STF har drygt 250 boenden runt om i landet och nu är nomineringarna för 2017 klara. Bland dessa finns alltifrån ensliga stugor vid porlande jokkar till magiska jurtor mitt i den skånska bokskogen. Men det finns också oaser mitt i city, herrgårdar, skärgårdsdrömmar och en fyr bland de som har chansen i år. De nominerade visar bredden av STFs boendemöjligheter där föreningen vill inspirera till små och stora äventyr runt om i hela landet.

Tävlingen är uppdelad i sex kategorier. Vinnarna i Mat, Natur/Kulturupplevelse och Hållbarhet utses av en jury. I kategorin Gästernas val är det, som namnet avslöjar, gästerna som har röstat på sin favoritanläggning. Gästernas val är upp delat i tre utmärkelser: Vandrarhem/Hotell, Fjällstation och Fjällstuga

Bara att bli nominerad är ett bevis att de är en av STFs många anläggningar som erbjuder något utöver det vanliga, och lite mer därtill.

Prisutdelningen sker i Stockholm den 12 november.

De nominerade är:

Gästernas Val / Vandrarhem/Hotell

Delas ut till den anläggning som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

STF Kungsgården Långvind Hotell & Vandrarhem – Hälsingland
Motivering: Ett litet boende i en vacker kulturbyggnad, med underbart lugnt läge nära Långvinds bruk. Fantastiskt vilsamt och rofyllt! Mycket personligt och vänligt mottagande med en fantastisk frukost.
Kontakt: Jörgen Bengtson, STF Kungsgården Långvind 070-660 55 60, info@langvind.com

STF Nyrups Naturhotell – Skåne
Motivering: En helt unik anläggning mitt i den skönaste av skånska bokskogar. Här bjuds gästerna på en magisk kultur-, natur- och matupplevelse med fantastisk service. En plats som inte liknar någon annan med en oväntat lyxig känsla. Kan det bli mysigare än så här?
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/nyrup
Kontakt: Camilla Jönsson: 076 – 139 87 64, camilla@naturhotell.se

STF Gällnö Hotell och Vandrarhem – Stockholms Skärgård
Motivering: En pärla i Stockholms skärgård där man kan njuta av lantlig idyll, blänkande fjärd och kulinariska upplevelser på öns krog. Lägg därtill ett personligt och vänligt bemötande. Hit vill man återkomma igen och igen.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/gallno
Kontakt: Jonas Backlund, 073-613 75 27, info@gallno.se


Gästernas val / Fjällstation

Delas ut till den anläggning som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

STF Blåhammaren – Jämtland
Motivering: Den otillgängliga placeringen gör att det känns som att man hittat till en hemlig plats. Ett riktigt guldkorn med sin fantastiska utsikt över fjället, inte minst från bastun. Här möts människor från olika länder. Magiskt!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/blahammaren
Kontakt: Andreas Svärd 070-275 65 87, andreas.svard@stfturist.se

STF Helags – Härjedalen
Motivering: Vid foten av södra Norrlands vackraste fjällmassiv är det lätt att glömma vardagsstressen. Att efter en vandring med flera generationer få krypa ner i sängen, lyssna till elden och känna att en lever, det måste vara meningen med livet!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/helags
Kontakt: Maria Persson, 070-190 04 59, maria.persson@stfturist.se

STF Saltoluokta – Lappland
Motivering: Mitt i väglöst land är det här en knutpunkt för hela familjen. En återsamling framför den sprakande brasan vid dagens slut och en trerätters middag är obligatoriska inslag här. Vandringar som passar alla generationer och bröllop i magisk miljö. Värme och kärlek präglar den här fjällstationen!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/saltoluokta
Kontakt: Emma Frisell, 070-301 91 58, emma.frisell@stfturist.se


Gästernas Val / Fjällstuga

Delas ut den fjällstuga som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

STF Anaris – Jämtland
Motivering: Det här kan vara den mysigaste stugan i hela fjällvärlden. Här bjuds vi på färsk getmjölk till frukostgröten i vidunderligt vacker miljö. Det här är ett sant fjällparadis året runt. För allt finns i STFs minsta fjällstuga!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/anaris
Kontakt: Johan Påve, 070-688 17 70, johan.pave@stfturist.se

STF Nallo – Lappland
Motivering: Vidunderlig utsikt, fantastiska berg vart vi än vänder oss. Fjällsidorna stupar ner mot stugan och man känner sig som den lilla människa man är i jämförelse med den mäktiga naturen. Här finner vi ro, tillfredställelse och ett innerligt lugn.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/nallo
Kontakt: Johan Påve, 070-688 17 70, johan.pave@stfturist.se

STF Vistas – Lappland
Motivering: Gammal är äldst, brukar det ju heta. Men det här är inte bara den äldsta STF-anläggningen i Kebnekaisefjällen, i mångas tycke är det också den absolut vackraste. Efter en lång vandring möttes vi av en fantastisk stugvärd, ett uppfriskande dopp i jokken och en värmande bastu – precis vad vi längtar efter!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/vistas
Kontakt: Johan Påve, 070-688 17 70, johan.pave@stfturist.se


Kategori Mat

Delas ut den anläggning som bjuder på en särskilt kulinarisk upplevelse.

STF Steninge – Halland
Motivering: Hit kommer gäster med smak på livet. Inte sällan spenderas dagarna till vandring, cykel- eller en kajaktur. Men här är det gröt i världsklass som står i fokus. För vid ett besök vid denna halländska pärla vill vi bara inte missa att äta den VM-segrande gröten med hjortron och havtorn.

STF Kolåsens Fjällhotell – Jämtland
Motivering: Här finns passion och en filosofi med fokus på rena och äkta råvaror. Köttet kommer gärna från den lokala jakten och grönsakerna har odlats på hemmaplan. Man har till och med minskat inköpen av grönsaker med 30 procent. Allt för att gästen ska få en äkta upplevelse av ren mat.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/kolasen
Kontakt: Anna Romare Blyckert: 0736 429696, anna@kolasen.se

STF Vallåsens värdshus – Halland
Motivering: ”Strålande mat tillagad och framförd med en härlig känsla av kreativitet, kvalitet, passion och nyfikenhet! Ren njutning för öga och gom.” Hit kommer gästerna inte minst för att följa med på en kulinarisk resa, och de skräder inte orden i sociala medier. Ett besök i den här, och du kommer förstå precis varför.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/vallasen
Kontakt: Stina Oskarsson, 0708181616, info@vallasensvardshus.se

STF Grimsnäs Herrgård – Småland
Motivering: Matlagning med tradition kombineras med en modern twist och hållbart tänk. Här bjuds det bästa från det småländska köket med ekologiska och närproducerade råvaror. Kom och låt dig väl smaka, eller varför inte själv laga mat tillsammans med ägare och köksmästare Sune. En underbar upplevelse!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/grimsnas
Kontakt: Mia och Sune Markmann, 0709141456 alt 0478 20400, mia@grimsnas.se


Kategori Natur- och Kulturupplevelse

Delas ut den anläggning som erbjuder en natur- och/eller kulturupplevelse utöver det vanliga.

STF Långholmen – Stockholm
Motivering: En grön oas mitt i Stockholm. Omsluten av Mälarens vatten blir vår vistelse ”cellsam”. Från att vara en av huvudstadens mest fruktade platser är det idag en vacker plats fylld av historia, äventyr och kultur. En fängslande upplevelse för hela familjen!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/langholmen
Kontakt: Ola Nyman, 070 820 85 80, ola@langholmen.com

STF Svartsö – Stockholms Skärgård
Motivering: En skatt i Stockholms skärgård – en hemlig övandring! Med stort engagemang, egengjorda kartor, lunchpaket och tips om smultronställen skapas ett fantastiskt äventyr. Vandra genom kulturlandskap, blommande ängar, öppet jordbrukslandskap, ro båtluffarledens roddbåtar och njut av vackra klippor. Vandra över fyra öar och bo på två ställen med två helt olika karaktär.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/svartso
Kontakt: Lotten Andersson, 08 542 474 00, lotten@svartsonorra.se

STF Stora Fjäderägg – Västerbotten
Motivering: En vistelse på en ö i den yttersta delen av Norra Kvarken är en upplevelse som inte lämnar någon oberörd. Här kan man segla med vindens kraft till ön, spana på sälar, ringmärka fåglar, känna historiens vingslag genom att följa spåren av forna tiders säljägare, fiskare och ryska soldater. En upplevelse som känns hållbar ända in i själen!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/storafjaderagg
Kontakt: Joar Sandström, 076-251 56 90alt 070-691 72 20, logi@storafjaderagg.se

STF Villa Söderåsen B&B – Skåne
Motivering: Möt lugnet i det sagolika huset från 1904 beläget uppe på höjden. Här stiger du rakt ut i nationalparken där du möter bokskogsklädda åsar, dramatiska dalar och strömmande vattendrag. Utsikten över det skånska landskapet är hänförande. Här hittar vi inre ro genom yoga eller avkoppling i fantastiskt miljö.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/soderasen
Kontakt: Åsa Mullaart: 070 454 21 68, info@villasoderasen.com

Kategori Hållbarhet

Delas ut den anläggning som skapar fantastiska upplevelser med hållbarhet i fokus.

STF Kalvefalls – Östergötland
Motivering: En gård med stort hjärta! Här kombineras ett familjehem för ungdomar som flytt krig med skötsel av hästar och matlagning från grunden. Julens småkakor börjar bakas redan efter sommaren och grönsakerna odlas vid egen hand. Dessutom håller de sig med egna Linderösvin och Åsenfår. Godare än så blir det knappast.
Kontakt: Olle Forsell, 0140 91133 alt 0706 488 328, olle@atur.se

STF Jokkmokk – Lappland
Motivering: Här är naturen och hållbarhet de styrande ledstjärnorna. Gästerna kommer hit för att möta lugnet och tystnaden. Upplev den magiska känslan av att bli ett med naturen i ett skogsbad i gammelskogen. Här finner värden nya lösningar för att verka hållbart, alltifrån städprodukter till transporter. Dessutom är man en fantastisk förebild när det kommer till att dela med sig av hållbara tips inom STF-familjen. Välkommen till en naturlig plats!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/jokkmokk
Kontakt: Cecilia Lundin, 070-3664645, jokkmokksvandrarhem@gmail.com

STF Lilla Tyresö – Stockholm
Motivering: Ett socialt företag som verkar för att fler ska få chansen till arbete och en meningsfull tillvaro. Här arrangeras kollo för barn och social och ekologisk hållbarhet finns i verksamhetens DNA. Biodling, äppelodling och musteri finns på området och bidrar till att skapa en härlig och unik miljö. Starka rötter som får människor att blomstra!
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/tyreso
Kontakt: Johanna Lavett, 0708-205 208, johanna@lillatyreso.se

För ytterligare information och bilder, vänligen kontakta
Jenny Engström, Kommunikationsansvarig, STF
Mobil: 0735-45 26 44
E-post: jenny.engstrom@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.