Klimatsmartare att turista i fjällstuga än att stanna hemma

En färsk studie från Lunds Tekniska Högskola har räknat på hur mycket växtgasutsläpp en natt i någon av Svenska Turistföreningens, STF, 44 fjällstugor i väglöst land ger. Resultatet är slående – en genomsnittlig övernattning för en person i STFs fjällstugor motsvarar utsläpp av 2,0 kg växthusgaser, bara hälften jämfört med en genomsnittlig natt hemma som orsakar 3,8 kg. Detta påvisar att det är enkelt att turista klimatsmart i Sverige.

STFs 44 fjällstugor i väglöst land ligger på natursköna platser 10 till 20 kilometer från varandra längs skid- och vandringslederna. Ingen stuga har el eller rinnande vatten och de har oftast gasolkaminer som värmekälla. De flesta fjällstugor har butik som erbjuder ett sortiment av basvaror. Det är framförallt transport, mat och uppvärmning som står för de största delarna av utsläppen.

– För att ytterligare minska klimatavtrycket från fjällstugorna kan STF minska och se över butiksutbudet så att mindre går till spillo och att transporterna kan effektiviseras ytterligare. I framtiden kan det även bli aktuellt att ersätta delar av gasolen som används med biogasol eller mer ved, det skulle också sänka utsläppen, säger Klara Elmquist, civilingenjör ekosystem Lunds Tekniska Högskola.

Avfallshantering i fjällstugorna och tillverkning av det förbrukningsmaterial som används på plats står bara för en mindre del av utsläppen visar studien.

– Jämfört med ett genomsnittligt svenskt hotell släpper en natt i STFs fjällstugor bara ut en tredjedel så mycket växthusgaser. Vi arbetar hela tiden med att minska utsläppen ytterligare och inför sommarsäsongen 2019 har vi ett nytt butiksutbud som är ännu mer klimatsmart, säger Daniel Skog, hållbarhetsansvarig STF.

Allra störst klimatpåverkan har dock resan till fjällen, att ta flyget till fjällen motsvarar utsläppen från 180 övernattningar i en fjällstuga. Att istället ta tåget släpper bara ut som en enda natt.

Tre tips från Klara för att turista klimatsmart:
1. Undvik att flyga – ta helst tåget
2. Planera maten – då slipper du fylla på eller slänga
3. Välj klimatsmart boende – exempelvis en fjällstuga

Klara Elmquists examensarbete ”Klimatpåverkan från svenska fjällstugor – en fallstudie av fyra stugor längs norra Kungsleden” finns att läsa i sin helhet här.
https://lup.lub.lu.se/student-papers/search/publication/8972032

För mer information vänligen kontakta:
Daniel Skog, hållbarhetsansvarig STF, daniel.skog@stfturist.se , 070-210 88 27
Klara Elmquist, civilingenjör ekosystem Lunds Tekniska Högskola, 073-612 41 41

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.