Information från STF med anledning av coronaviruset

STFs boenden är förberedda att välkomna dig utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om du planerar en fjällvistelse är det extra viktigt att du vet vilka förutsättningar som gäller för bokning/förskottsbetalning, utbud, service och sortiment på plats. Här nedan hittar du viktig information.

Sidan uppdaterades senast 2020-08-20

Vill du veta vad ett specifikt boende gjort för anpassningar för att skapa trygghet för dig och andra gäster? Sök upp boendet här på vår webb och läs under fliken “Om oss”. Vi uppdaterar informationen löpande. Saknas det info är du varmt välkommen att ringa direkt till boendet så berättar de mer.

Nedan hittar du information om vad du kan förvänta dig från oss. Det vi förväntar oss av dig är att du följer Folkhälsomyndigheten rekommendationer. Både för din och andras säkerhet.

Vad STF gör generellt för att ta hand om gäster och personal under coronautbrottet

 • Vi följer riktlinjer och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
 • Alla STFs boenden, lokalavdelningar och personal har fått information om covid-19 med instruktioner, tips och riktlinjer.
 • Vi agerar i enlighet med rutiner som vi upprättat och som gäller i händelse av upptäckt av covid-19 på något av våra boenden.
 • Hygien och renlighet är alltid högprioriterat. Vi har nu förstärkt våra rutiner för städning, rengöring och hygien.
 • Ökat fokus på handhygien.
 • Regelbunden desinficering av frekvent använda ytor som dörrhandtag, receptionsdisk, allmänna toaletter/duschar, gästkök, strömbrytare och hissknappar och andra ytor som många gäster regelbundet använder.
 • Handdesinfektion finns ofta tillgängligt för våra gäster i allmänna utrymmen.
 • Upprättat rutiner för eventuella sjukdomsfall bland medarbetarna.
 • Om du upplever symptom som kan tyda på att du blivit smittad av coronavirus (exempelvis feber, ont i muskler och leder, huvudvärk och torrhosta) meddela personalen, om möjligt utan att lämna ditt rum.

STFs 44 fjällstugor längs vandringslederna

STFs fjällstugor kommer öppna som planerat (se respektive stuga för detaljerad information). För att kunna välkomna dig och andra gäster till våra fjällstugor på ett tryggt sätt har vi gjort ett antal förändringar. Dessa förändringar är en förutsättning för att kunna ha fjällstugorna öppna och vi hoppas på ditt stöd och din förståelse.

 • Vi tar endast emot gäster som har bokat och betalat sin vistelse i just den specifika stugan. Det gör du här på webben. Det kommer att finnas ett begränsat antal förköp per stuga och natt och på detta sätt kan vi säkerställa att det inte blir för trångt i respektive stuga. Självklart kommer gäster i en eventuell nödsituation att få tak över huvudet. Tältplats kan dock ej förbokas, serviceavgift betalas på plats.
 • Butikerna i fjällstugorna kommer att ha begränsade öppettider, några timmar varje förmiddag och eftermiddag.
 • Varje kök kommer ha ett maxantal på hur många personer som får vistas där samtidigt. Köken kommer bara kunna användas till matlagning och inte som sällskapsrum.
 • Tältande gäster löser serviceavgift och får tillgång till köket mellan 9.00 och 17.30. Serviceavgiften betalas på plats.
 • Det kommer att finnas förbättrade handtvättmöjligheter vid dass, i kök och vid ingången till stugan.
 • Bastur kommer att vara stängda i sommar av säkerhetsskäl.
 • Dricksvatten får varje gäst hämta på egen hand i eget kärl.
 • Stugvärdarna kommer att sprida ut gäster så gott det går och så långt det är möjligt är det bara gäster från samma sällskap som får dela rum.
 • Täcke och kudde finns på plats. Det är obligatoriskt att ha med eget underlakan och örngott, samt egen sovsäck eller påslakan till befintliga täcken.  Endast reselakan är ej tillräckligt.
 • Det är av yttersta vikt att du följer stugvärdens och STFs instruktioner för hur stugan fungerar och att du respekterar de tider som anges.
 • Ta med egen vattenflaska, en liten handduk/tvättlapp för hygien, egen handsprit och bo gärna med samma personer hela vandringen för att minska antalet kontakter.
 • Du som gäst måste ta ett stort eget ansvar för både dina egna rutiner och de rutiner STF satt upp. Tillsammans får vi det här att fungera och möjliggör att fjällstugorna kan ha öppet i sommar. Tack för att du hjälper till och välkommen ut på fjället!

STF Fjällstationer

(gäller Grövelsjön, Helags, Storulvån, Blåhammaren, Sylarna, Saltoluokta, Kebnekaise, Ritsem och Abisko.)

STFs fjällstationer kommer att öppna som planerat. Vi tar i endast emot gäster som har förbokat sin vistelse. Det gör du här på webben. Förutom de generella anpassningar du kan läsa om här ovan, gäller följande på våra fjällstationer:
Mindre trängsel och kontantlöst
Vi har minskat antalet bokningsbara bäddar i flerbäddsrum för att skapa mer yta och för att säkerställa att våningssäng endast behöver delas av gäster i samma sällskap. Vi fördelar sällskap i olika rum så långt det är möjligt, men kan inte garantera eget rum om du inte har bokat det. Vill du vara säker på att inte behöva dela rum med andra gäster rekommenderar vi att du styr din vistelse till datum eller anläggningar där boende i eget rum finns tillgängligt. Som vanligt behöver du förboka ditt boende för att vara säkrad plats. Tältplats kan dock ej förbokas, serviceavgift betalas på plats i receptionen. Vi går över till kontantlös betalning på STFs egna fjällstationer för att undvika kontanthantering med smittrisk.

Enklare restaurangkoncept
Alla STFs egna fjällstationer kommer även i sommar att erbjuda fantastisk mat, men på flera fjällstationer är det nytt för i år att vi erbjuder endast en härlig varmrätt med fokus på lokala råvaror och en smarrig dessert som tillval. Middagskoncepten på STF Blåhammaren, Sylarna och Helags kommer dock ha kvar sin ordinarie form. Har du bokat trerätters middag på STF Storulvån, Grövelsjön, Saltoluokta, Abisko eller Kebnekaise utgår alltså förrätten och du kommer att kompenseras för detta på plats. Vi gör dessa förändringar för att möjliggöra ett tryggt besök hos oss och tackar för förståelsen. Butikerna på fjällstationerna kommer att vara öppna, dock med ett lite mindre utbud. Ska du tälta i anslutning till våra fjällstationer kan du i mån av plats boka på middag tidigast 7 dagar före ankomst via mail till fjallbokningen@stfturist.se

Separata tider i självhushållsköken
I självhushållsköken är precis som i fjällstugorna tiderna för matlagning uppdelade för att minska trängsel. Tältare kan använda köken mellan 09.00 och 17.30. Sällskapsrummen används endast av boende gäster, de är även ommöblerade för att minska antalet sittplatser och vi har infört maxantal. Vi har även förstärkt våra hygienrutiner kring uthyrning av tält och sovsäckar.

Bastur stängda
Vi har infört ett maximalt antal personer som får vistas i omklädningsrum och bastur är tyvärr generellt stängda på STFs egna fjällstationer i sommar. Undantag kan förekomma, som exempelvis den bokningsbara bastun i Abisko vid Torneträsk.

Gruppaktiviteter
Samtliga guidade turer och grupparrangemang som löper över flera dagar kommer att ställas in under sommarsäsongen. Istället lägger vi extra krut på att möjliggöra för dig som gäst att upptäcka på egen hand, alternativt att delta på kortare guidade dagsturer med fokus på härlig utevistelse. Alla guidade dagsaktiviteter, Fjälluffa samt paket som genomförs på egen hand kvarstår. Vi kommer även att inom kort komplettera med ytterligare guidade dagsaktiviteter i Abisko, Grövelsjön och på Storulvån. Likaså kommer det att ges möjlighet att hyra privat guide på Grövelsjön och i Storulvån för den som önskar det. Och precis som vanligt delar vi med oss av massor med tips på aktiviteter du kan göra på egen hand. Du hittar tipsen både på vår webb och på plats på våra fjällstationer. Gäster som har bokat en guidad tur med övernattning kommer att kontaktas av STFs Fjällbokning med förslag på alternativ.

Våra andra boenden runt om i landet

Inom STF finns cirka 250 boenden och en av de saker vi är stolta över är mångfalden bland dessa. Här hittar du vandrarhem, badhotell, värdshus, ecolodger, fjällgårdar, vildmarksstationer, små B&B, naturhotell och mycket annat. Gemensamt för alla är att de är genuina, hållbara och personliga. Och att de i coronatider gör massa anpassningar för att göra din vistelse trygg. Det varierar från boende till boende men exempel är incheckning utan fysisk kontakt, schema i gästkök, minskat antal uthyrda rum, egen tillgång till dusch/wc, direktingång till rummen, egen stuga, bordsserverad frukost istället för buffé, möjlighet till utomhusmatlagning och extra städning. Gå in på respektive boende här på vår webbplats och läs mer under fliken “Om oss” så hittar du detaljerad information. Saknas det info handlar det om att vi inte hunnit uppdatera än och då är du varmt välkommen att ringa direkt till boendet så berättar de mer.

Vi hoppas på din förståelse och för att du hjälper till att ta ansvar. Vi lever i en osäker tid, men med ovanstående anpassningar och ett gemensamt ansvarstagande skapar vi en möjlighet att ha våra boenden öppna. Det är vi väldigt glada över och vi hoppas att du känner samma sak. Tack och varmt välkommen till oss.

Tillsammans gör vi det möjligt för fler att upptäcka Sverige, i dag och i framtiden!

Denna information gäller tills att annat anges och kan uppdateras vid senare tillfälle.

Läs mer

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.