Besöksnäringen tappar gäster när uppkoppling svajar

Trots att Post- och Telestyrelsen (PTS) har i uppdrag att säkerställa att Sverige har fungerande telefon och internet, vittnar turismföretagare om att de tappar gäster på grund av svag uppkoppling. Men trots att besöksnäringen är en viktig jobbskapare i hela landet, händer ingenting. Och Svenska Turistföreningen (STF) ser att utvecklingen drabbar små verksamheter hårdast.

1 av 5 av STFs franchisetagare uppger i en undersökning att de har tappat gäster på grund av bristfällig uppkoppling på mobil, telefon och internet. Vartionde franchisetagare säger dessutom att de varje vecka har svårt att genomföra betalningar av samma anledning.

– Våra franchisetagare kontaktar mig och uttrycker stor frustration. De säger att det är svårt för gäster att komma i kontakt med anläggningen. Och att genomföra digitala betalningslösningar är nästintill omöjligt. Verksamheterna tappar gäster på grund av bristande kommunikationsmöjligheter, säger Magnus Ling, vd på STF.

En verksamhet som har drabbats hårt är STF Kalvefalls Gård och vandrarhem i Ydre, Östergötland. Dit har gäster kunnat komma för att bo vackert, njuta av naturnära ridturer och äta god mat. Men i över 6 år har de lidit av så dålig internetuppkoppling och mobiltäckning att ekonomin har tagit skada. Nu tvingas de sälja av hästarna på gården och delvis lägga ner verksamheten.

– Jag får ofta åka 1 mil för att få uppkoppling för att betala ut löner till anställda, ta emot gästförfrågningar och hantera bankärenden. Idag får vi inte tillräckligt med gäster för att hålla ekonomin igång. Man säger att hela Sverige ska leva, men tydligen utan oss, säger Olle Forsell, ägare på STF Kalvefalls Gård och vandrarhem.

Än så länge är gäster fortfarande välkomna att bo på vandrarhemmet och äta på restaurangen. Men Olle är oroad även för den delen av verksamheten.

– Jag orkar inte vara ”en man som heter Olle ” längre! Nu är jag trött på att gnälla, men den här situationen håller inte längre. Jag har skrivit brev till landshövding, media, regering, riksdag – ja alla. Men ingenting har hänt. Min sambo har redan tagit ett annat jobb och jag får falla tillbaka på min gamla snickarbakgrund, säger Olle Forsell.

Kontakt
Magnus Ling, generalsekreterare/vd STF, 073–8307767, magnus.ling@stfturist.se
Olle Forsell, ägare STF Kalvefalls Gård och vandrarhem: 0140 91133 alt 0706 488 328, olle@atur.se (lämna meddelande så ringer Olle upp)
Jenny Engström, kommunikationsansvarig STF: 073 545 26 44, jenny.engstrom@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.