Äntligen öppnar fjällen bortom vägen

Nu öppnar Svenska Turistföreningen (STF) i väglöst land och därmed är vandringssäsongen igång på allvar. Vandringstrenden är fortsatt urstark och längtan till fjällen och det ostörda är stor. Statistiken visar att gästnätterna i såväl fjällstugor, fjällstationer som tältare i fjällen ökat med cirka 20 procent 2014 till 2016 och bokningsläget på STFs fjällstationer är 7 procent bättre än mot förra året. Två av de stora nyheterna är Fjälluffa - en fjällintro för ungdomar och forumet STF Fjällets Dagar – för alla som vill lära sig lite mer. Tre nya fjällboenden har tillkommit i STF familjen - Södergården i Åre, Drömbyn i Valfjället och Fjällhornet Resort i Ljungdalen. Även tre till antalet nya bastur väntar på alla badsugna.

Det är svårt att sammanfatta fjällsommaren med några ord. Förutom vandring dyker aktiviteter upp som midnattsolmiddag, fjällöpning, toppturer, grotturer, flora & fauna, handarbete, kajakturer, Viltliv, familjefjäll, yoga, outdoor training, Singel i Salto, cykelcamp, avsmakningsmenyer, bröllop, fjällen med barnbarnen, fotokurs, hundfokus, SUP, bäversafari, löparläger, matkurser, vildmarksläger, sång, yoga, nyttoväxter, fjällrävar, höstglöd med mera, med mera. Massor är ett bra ord…

– Sommarsäsongen inleds åter med näst intill fullbokade fjällfamiljveckor på våra fjällstationer. Underbart sätt att starta sommaren på säger Anna Willén, Sport- och marknadsansvarig på STF Fjäll

Sommarens två stora nyheter är STF Fjälluffa och STF Fjällets Dagar, där båda fokuserar på lärande, upplevelser och inspiration. Fjällintroduktionen Fjälluffa på Kungsleden är för unga, 18-25 år, som inte tidigare vandrat i fjällen. Otroligt populärt och redan nu är den nästan fullbokad med över 300 ungdomar. Det kostnadsfria forumet STF Fjällets Dagar (31/8-3/9) på fjällstationerna är för de som vill lära sig mer om fjället. Allt från klimatfrågor, fågelskådning, norrsken, teaterföreställning till fjällrävssafari och samisk kultur. Intressanta föreläsningar varvas med aktiviteter ute på fjället.

– STF är en förening som brinner för att fler ska få uppleva fjällen och under STF Fjällets Dagar vill vi genom kunskapsinhämtning inspirera till nya spännande fjällupplevelser, säger Anna

Förutom de tre nya anläggningarna Södergården i Åre/Jämtland, Drömbyn i Valfjället/Värmland och Fjällhornet Resort i Ljungdalen/Härjedalen finns det tre nya bastur i väglöst land vid STF Fjällstugor Unna Allakas, Vistas och Aktse.

– Äntligen börjar badsäsongen på fjället. Finns det något läckrare än att bada i porlande bäckar, tjärnar och fjällsjöar, avslutar Anna Willén.

Bra länkar:
Vandring
www.svenskaturistforeningen.se/vandring

Fjällets Dagar 31/8-3/9
www.svenskaturistforeningen.se/fjalletsdagar

Om Fjälluffa
www.svenskaturistforeningen.se/aktuellt/stf-startar-en-fjallintroduktion

Vandringsstatistik
www.svenskaturistforeningen.se/aktuellt/vandringstrenden-allt-starkare

Nya STF anläggningarna vid fjället
www.svenskaturistforeningen.se/fjallhornet
www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-valfjalletdrombyn
www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-aresodergarden-vandrarhem

För ytterligare information, bilder, pressbesök, vänligen kontakta
Anna Willén, marknad- och sportansvarig STF Fjäll
Mobil: 0706 31 88 83
E-post: anna.willen@stfturist.se

Jenny Engström, Kommunikationsansvarig STF
Mobil: 0735-45 26 44
E-post: jenny.engstrom@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.