Tälta ute i naturen

Tälta i naturen

Tältet ska vara tåligt och smidigt. Ett bra tält för friluftsliv har en balans mellan slittålighet och låg vikt. Tältet ska vara enkelt att sätta upp i alla väder. Det ska ha slitstarka vävar som håller tätt och tål både nötning och UV-ljus. Det ska vara stabilt konstruerat så att det står kvar när det blåser. Självklart måste tältet också vara stort nog för både dig och din utrustning. Välj ett lätt tält som tar relativt liten plats i ryggsäcken.

Ventilationen är viktig
Ventilationen spelar stor roll för komforten i tältet. Under kallare säsonger och särskilt på vintern kan kondens vara ett problem, och det kan åtminstone delvis avhjälpas med bra luftgenomströmning. Det är viktigt att tältet har flera ventilationsöppningar och att de är placerade så att luften kan cirkulera genom tältet.

Hur du placerar tältet i förhållande till vindriktningen har också betydelse för ventilationen. Du kan påverka ventilationen med hur tajt du justerar ner tältduken mot marken – lämna en luftspalt så cirkulerar luften lättare.

På sommaren, när det är varmt, är det bra om du kan öppna tältet ordentligt för att släppa in frisk luft utan att få in mygg i innertältet. En dörrpanel med nätinsats gör att du kan få både genomdrag och utsikt under kvällar med mycket mygg.

Du behöver ett robustare tält på vintern
För vinterturer behöver du ett robustare tält som klarar hårdare väder och som har riktigt bra ventilation. Tältet ska vara stabilt och ha extra gott om utrymme, även i absiden så att du kan ta av utrustning där utan att få in snö i innertältet. Det är som vanligt: ju mer pengar du lägger, desto större påfrestningar klarar tältet.

På vintern krävs en annan typ av tältpinnar som fäster i snö. Vintertältning är lite av en vetenskap och det finns åtskilliga guider och böcker att läsa om hur du bygger vindmurar och placerar tältet för att det inte ska täckas av snö.

Välj tältplats med omsorg
Hitta en plats med plan, gärna mjuk yta som är torr. Det ska gärna vara nära till vatten för matlagning och tvätt, men inte så nära att nattsömnen störs av forsens brus. Det är bra om du placerar tältet i lä bakom en höjd, ett träd eller liknande, men fläktar det lite grann slipper du mygg.

Fler utrustningstips