STF Värend Lokalavdelning

Kontaktperson

Berne Persson

Telefon: 0761154898

stf.varend@la.stfturist.se

Postadress

STF Värend Lokalavdelning - Sjövallavägen 12, Lgh 1401, 35259 Växjö

Våra kommuner

Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Värendsbygden är Vilhelm Mobergs och en gång utvandrarnas hemtrakter och ett av de många små ”länder” som finns i Småland. Landskapet är vackert marmorerat med många sjöar och mycket skog, men även med åkrar och ängar.
Anslut dig till vår lokalavdelning eller anmäl dig till våra aktiviteter genom att maila oss så får du mer information.
Läs mer

Många väljer att vandra längs landskapets vandringsleder eller cykla längs de många cykelleder som finns utstakade. Utvandrarleden är en av dem och bjuder på flera kulturella minnesmärken längs vägen. Det är en historisk vandring till det som ännu finns kvar av emigranternas och Vilhelm Mobergs hembygd.

Värendsbygdens historia går längre tillbaka än till Moberg. Kronobergs biskopsborg byggdes under 1300-talet och övertogs av Nils Dacke och hans upprorsmän. En annan sevärdhet är Domkyrkan, vars äldsta delar uppfördes på 1100-talet. Inglinge Hög är en av Smålands största fornlämningar. Gravfältet är från yngre järnåldern, med stensättningar och skeppssättningar.

Vår och höst anordnar STF Värends lokalavdelning många aktiviteter ute i naturen. Även många företagsbesök görs, och ett 10-tal gånger per år träffas vi för att lyssna på föreläsningar samt för att ha en trevlig stund med social samvaro.

Värendskretsen grundades 1976 och ombildades 2013 till lokalavdelning STF Värend och samlar i nuläget cirka 400 medlemmar.

Aktiviteter

 • 01 Jan - 31 Dec 2024

  • 01

   Jan

   2024

  • 31

   Dec

   2024

  Aktiviteter 2024

  Under fliken AKTUELLT hittar du aktuell information från vår lokalavdelning. Följande beskriver vår verksamhet: drive.google.com/file/d/1lYYQLB4W7aTSYfvroZWEt3...

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

 • 11 Mar - 30 Apr 2024

  • 11

   Mar

   2024

  • 30

   Apr

   2024

  Programplanering hösten 2024

  Det är dags att planera programmet för hösten 2024. Programkommittén träffas den 11 mars klockan 16:00. Nytt möte den 8 april klockan 18:00. Platsen är gamla residenset med ingång från Kungsgatan. Entredörren är öppen men dörren till korridoren där vi håller till är normalt låst. Därför är det klokt om ni meddelar vår programansvarige Lars-Göran Karlsson på telefon 070-443 16 35 eller någon annan i styrelsen. Alla är välkomna med förslag till caféträffar, utflykter, företagsbesök mm. Har du inte möjlighet att närvara vid mötet går det bra att lämna tips på aktiviteter på vår e-post: stf.varend@la.stfturist.se eller ringa någon i styrelsen. Är du dessutom själv beredd att arrangera en aktivitet så hjälper du programkommittén ännu mer.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 25 Apr 2024

  • 25

   Apr

   2024

  Abena AB och Abena Arena (OBS! Flyttad till våren 2025)

  Vi besöker Abena Växjö, som är ett danskt familjeföretag beläget i Åbenrå, Växjös danska vänort. I Växjö finns ledning och försäljning för Sverige samt ett stort lager. Deras största produkter består av engångsmaterial till sjukvård och restaurangverksamhet. På eftermiddagen besöker vi Abena Arena, en helt nybyggd anläggning för ridsport. Verksamheten bedrivs av Växjöortens Fältrittklubb, en klubb med över 600 medlemmar.

  Läs mer

  OBS! Denna aktivitet är flyttad till våren 2025. I priset ingår lunch.
  Pris

  Medlem: 150 kr

  Icke-medlem: 210 kr

 • 08 Maj 2024

  • 08

   Maj

   2024

  Nivika Center vid Arenastaden

  Vi får se Växjös högsta hus och njuta av utsikten från takterrassen. Vi får även information från friskolan Prolympia som finns i huset. Lunchen intar vi på restaurang Östergatan, även den i Arenastaden. Efter lunchen berättar någon från Östers IF om klubben och dess målsättning.

  Läs mer

  Då all parkering vid Arenastaden är avgiftsbelagd numera rekommenderas att man har appen Parkster eller Easy park.
  Pris

  Medlem: 150 kr

  Icke-medlem: 210 kr

 • 15 Maj 2024

  • 15

   Maj

   2024

  Hanefors naturreservat och Väckelsångs industriplast

  Hanefors naturreservat, som ligger vid Skyeån söder om Ingelstad, invigdes år 2023. På platsen har funnits många olika typer av industriell verksamhet även om inte mycket vittnar om det nu. 1763 fanns fyra kvarnplatser i området och under 1800-talet fanns här pappersbruk och sågverk. 1908 anlades ett kraftverk, som 100 år senare revs. Även delar av dammanläggningen revs för att underlätta fiskvandringen. Anders Karlsson som är uppvuxen i området guidar. Efter lunch besöker vi Väckelsång Industriplast. Företaget, som ägs av två bröder, vars far grundade företaget 1970, har ca 25 anställda. En stor produktgrupp är artiklar för djur och lantbruk med bland annat den världsberömda stallgrepen. Men sortimentet är mycket större än så, allt från sophanteringskärl, spannar, bildelar och till den nu kanske volymmässigt största produkten som är delbara kabelskydd i olika dimensioner. Företaget har en avancerad maskinpark med en produktionsyta på 5-6000 kvm.

  Läs mer

  Fulltecknad! Reservlista finns. I priset ingår lunch. Medtag eget fika!
  Pris

  Medlem: 160 kr

  Icke-medlem: 220 kr

 • 30 Maj 2024

  • 30

   Maj

   2024

  Mönsterås massabruk och Pataholms by

  Vi åker med buss till Mönsterås och besöker Södras massabruk som är ett av de modernaste i världen. Bruket är också en viktig producent av grön el. Här finns även ett sågverk och en egen hamn. Efter kaffet får vi en guidning av bruket. Guidningen sker från bussen och delvis till fots. Efter lunch åker vi söderut till Pataholm, ett välbevarat kustsamhälle med bevarad bebyggelse från 1800-talet där vi blir guidade. Pataholm upplevde sin storhetstid på 1800-talet. Skickliga hantverkare och köpmän drog sig till orten, utskeppning av varor var en betydande verksamhet. I priset ingår resa med buss, kaffe, guidningar och lunch.

  Läs mer

  Fulltecknad! Reservlista finns. Obs! Anmälan senast 21/5. Vi beräknas vara tillbaka senast kl. 18.00
  Pris

  Medlem: 400 kr

  Icke-medlem: 460 kr

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.