STF Sala Lokalavdelning

Kontaktperson

Lillian Perers

Telefon: 070-7503476

stf.sala@la.stfturist.se

Postadress

STF Sala Lokalavdelning - Häggebo Norr Starfors 202, 74491 Heby

Våra kommuner

Heby, Sala

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Silver har satt sin unika prägel på staden och dess omgivningar. Från tidigt 1500-tal var gruvan Europas viktigaste silverproducent. Idag är gruvan ett attraktivt besöksmål. Vid gruvbyn och lillgruvan kan man uppleva hur gruvdrängarna levde och arbetade.
Läs mer

Silverstaden är en pittoresk småstad med en omgivning som präglas av jordbruk och forna tiders bergshantering. Runt staden kan man än idag se tydliga spår av de två stora vattensystem som anlades för att ge kraft åt gruva och hyttor. Dammarna och de vita broarna är ett elegant inslag i de centrala delarna av staden. I centrala Sala ligger även anrika Väsby Kungsgård som innehåller Sveriges största privata vapensamling.

Kurorten Sätra Brunn, beläget några kilometer utanför Sala, anlades år 1700 och har sedan dess och fram till våra dagar varit en hälsobringande plats där man druckit brunn ur den aldrig sinande Trefaldighetskällan. Munkarna på Östanbäcks kloster tar gärna emot besök både för visning av själva klostret och för ett besök i Ambrosius ljusbod.

För den friluftsintresserade finns det möjligheter till fågelskådning, kanotsafari eller fiske i Svartådalen. Mängder av fantastiska vandringsleder finns också runt Sala. Längs dessa växer fridlysta orkidéer och mosippor och i silvergruvans närhet täcks stora delar av marken av blåsippor. Många insjöar i skogsmiljö lockar till bad på sommaren och skridskoåkning vintertid. Vill du rida är Sala hästtätt och här finns alla möjligheter till ridturer vid ett stort antal ridanläggningar.

Aktiviteter

 • 15 Mar 2024

  • 15

   Mar

   2024

  Promenad med utställningsbesök vid Gruvan

  Vi som promenerar startar vid borden i stadsparken och promenerar till gruvan dit det är 2 km. Själva aktiviteten startar kl. 11.00 vid Skrädhuset. Efter promenad samlas vi vid Skrädhuset vid Sala Silvergruva. Vi tittar gemensamt på utställningen om Bly, Silver, Zink hur man historiskt brutit blyglans och zinkblände och därur utvunnit silver och bly. Vad använde man det till för och nu? Dessutom kan du med VR glasögon åka ned i Drottning Christinas schakt

  Läs mer

  Ta med lite matsäck så fikar vi tillsammans efter utställningen.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 25 Mar 2024

  • 25

   Mar

   2024

  Hantera karta och kompass

  Lär dig eller fräscha upp gamla kunskaper, om hur du hanterar karta och kompass. Sala orienterings klubb ställer upp och visar hur det går till. Vi får instruktioner i smågrupper vid de praktiska övningarna. Välkommen till en eftermiddag som kan göra att du känner dig säkrare i skog och mark.

  Läs mer

  Ta gärna med egen kompass om du har.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 20 kr

 • 04 Apr 2024

  • 04

   Apr

   2024

  Vi vandrar Långforsen runt

  Långforsen är en del av det vattensystem som byggdes för 500 år sedan för att förse Sala silvergruva med vattenkraft. Dammen är är 3,5 meter djup och har en yta på 1,46 kvadratkilometer. Vandringen är ca 8 km lång. Ta med dig matsäck, vi tar en fikapaus efter vägen.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 15 Apr 2024

  • 15

   Apr

   2024

  Vad gör man på ett antikvariat?

  Innehavaren Nina Nilsson berättar om sitt antikvariat Gläntan.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 24 Apr 2024

  • 24

   Apr

   2024

  Följ med på vårlig temapromenad

  Vi tar en stärkande kvällspromenad tillsammans. Promenaderna har olika teman. Tillsammans har vi mycket samlad kunskap som vi utbyter under promenaderna. Ta gärna med lite matsäck, om vädret tillåter avslutar vi med fika.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 09 Maj 2024

  • 09

   Maj

   2024

  Vandring med kluringar i Hårsbäcksdalen

  Följ med på en vandring i vackra Hårbäcksdalen, med blommande vitsippor och fågelsång. Efter vägen finns korta rebusar och diverse kluringar. Ta gärna med lite matsäck för en kopp vid någon av sittplatserna efter vägen eller vid den tända brasan vid gamla festplatsen där vi avslutar vandringen. Deg finns för att grilla pinnbröd för den som vill. Stigen är 3,5 km lång, bitvis lite brant men trappor och spänger finns efter vägen.

  Läs mer

  Välkommen stor som liten, men inte möjligt att gå med barnvagn tyvärr.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 15 Maj 2024

  • 15

   Maj

   2024

  Följ med på vårlig temapromenad

  Vi tar en stärkande kvällspromenad tillsammans. Promenaderna har olika teman. Tillsammans har vi mycket samlad kunskap som vi utbyter under promenaderna. Ta gärna med lite matsäck, om vädret tillåter avslutar vi med fika.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 09 Jun 2024

  • 09

   Jun

   2024

  Försommarvandring med historiska vingslag i naturen i och omkring Gruvbyn

  Följ med på en vandring i naturen i och omkring gruvbyn vid Sala Silvergruva. Där blir vi guidade av vår kunnige fd. kommunekolog Kjell Eklund. Vi tittar på och funderar kring hur det såg ut vid tiden för flytten ned till det ”nya” Sala. Hela området kring ”Sahlberget” har kalkstens grund vilket innebär att området har en särpräglad fauna med bl.a. orkidéer.

  Läs mer

  Medtag matsäck
  Pris

  Medlem: Gratis

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.