STF Sala Lokalavdelning

Kontaktperson

Lillian Perers

Telefon: 070-7503476

stfsala@stfturist.se

Postadress

STF Sala Lokalavdelning - Häggebo Norr Starfors 202, 74491 Heby

Våra kommuner

Heby, Sala

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Silver har satt sin unika prägel på staden och dess omgivningar. Från tidigt 1500-tal var gruvan Europas viktigaste silverproducent. Idag är gruvan ett attraktivt besöksmål. Vid gruvbyn och lillgruvan kan man uppleva hur gruvdrängarna levde och arbetade.
Läs mer

Silverstaden är en pittoresk småstad med en omgivning som präglas av jordbruk och forna tiders bergshantering. Runt staden kan man än idag se tydliga spår av de två stora vattensystem som anlades för att ge kraft åt gruva och hyttor. Dammarna och de vita broarna är ett elegant inslag i de centrala delarna av staden. I centrala Sala ligger även anrika Väsby Kungsgård som innehåller Sveriges största privata vapensamling.

Kurorten Sätra Brunn, beläget några kilometer utanför Sala, anlades år 1700 och har sedan dess och fram till våra dagar varit en hälsobringande plats där man druckit brunn ur den aldrig sinande Trefaldighetskällan. Munkarna på Östanbäcks kloster tar gärna emot besök både för visning av själva klostret och för ett besök i Ambrosius ljusbod.

För den friluftsintresserade finns det möjligheter till fågelskådning, kanotsafari eller fiske i Svartådalen. Mängder av fantastiska vandringsleder finns också runt Sala. Längs dessa växer fridlysta orkidéer och mosippor och i silvergruvans närhet täcks stora delar av marken av blåsippor. Många insjöar i skogsmiljö lockar till bad på sommaren och skridskoåkning vintertid. Vill du rida är Sala hästtätt och här finns alla möjligheter till ridturer vid ett stort antal ridanläggningar.

Aktiviteter

 • 26 Maj 2022

  • 26

   Maj

   2022

  Nisse Matssons torn

  Vi besöker Nisse Matsson 21 meter höga trätorn beläget på en höjd i skogen i närheten av Skogbyn, norr om Salbohed. Vi når tornet efter en lätt vandring på ungefär en och en halv kilometer. Det går även...

  Läs mer

  Ta med dig fika.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 11 Jun 2022

  • 11

   Jun

   2022

  Cykeltur med rebusar

  Har ni märkt att man tänker så mycket bättre när man rör på sig? Välkommen att testa! Cykla med ut i naturen på en rebusrunda genom skog och förbi sjöar! Turen är ungefär 10 km lång. Vid start erhålles...

  Läs mer

  Ingen föranmälan. Start kl. 10-11 vid badplatsens parkering vid Måns Ols. Målgång på samma plats senast kl. 14. Ta gärna med lite fika för en paus efter vägen. Kostnad 20 kr per spelbricka. Aktiviteten...
  Pris

  Medlem: 20 kr

  Icke-medlem: 20 kr

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.