STF Norra Skaraborg Lokalavdelning

Kontaktperson

Mikael Herlin

Telefon: 070-2510288

stf.norra.skaraborg@la.stfturist.se

Postadress

STF Norra Skaraborg Lokalavdelning - Sommarvägen 16, 54247 Mariestad

Våra kommuner

Gullspång, Mariestad, Töreboda

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: Stefan Svensson

STF Norra Skaraborg, i vilken kommunerna Gullspång, Mariestad och Töreboda ingår, har många intressanta kulturella och natursköna områden. Det är en gränsbygd och mellan Vänern och Vättern söder om Tiveden och de stora sjöarna Skagern, Unden och Viken.
Läs mer

Hova har ett strategiskt läge mellan sjöarna Vänern, Skagern och Unden samt mot vidmarken Tiveden. Här stod slaget mellan bröderna Erik och Magnus på ena sidan och kung Valdemar på den andra. Över detta slag finns ett sex meter högt minnesmärke vid Hova kyrka.

Flera borgruiner finns i regionen t ex Ymseborg och på Amneholm vid Gullspångsälvens mynning.

Mariestad som byggdes på en rullstensås med den gamla staden runt Domkyrkan. Stadskärnan, som är en av de bäst bevarade i landet, ligger vackert med utsikt över Vänern och öarna Torsö, Brommö, Dillö och Onsö. På en ö i ån Tidans utlopp ligger Residenset där första landshövding fick sitt säte år 1660. Utanför Gullspång finns en mängd små öar, ändmoräner. I Gullspångsälven finns också lekplatsen för Gullspångslaxen som har Vänern som sitt ”hav”.

Göta Kanal, Sveriges blå band, börjar i Sjötorp och slutar i Mem i Östergötland – en turistattraktion som är vida känd. Mellan Vänern och Vättern är det 21 slussar och vid Lanthöjden som är kanalens högsta punkt (91,5 m över havet) finns det en 7 meter hög obelisk. I Töreboda korsar Västra stambanan kanalen. Det är ett skådespel att se järnvägsbron fällas upp för kanaltrafiken.

På platåberget Minnesfjället i Lugnås har man brutit kvarnstenar sedan 1100-talet. Den sista stenen lämnade berget år 1919. Idag kan man göra guidade turer i en av gruvorna.

Lokalavdelningen bildades år 1980 och har ca 225 medlemmar.

Aktiviteter

 • 14 Mar 2024

  • 14

   Mar

   2024

  Besök på Moholms Herrgård

  Sedan 2000 äger och driver Lena och Micael Hamilton Moholms Herrgård som hotell och festlokal. De lägger ner mycket omsorg på att hitta rätt närproducerade råvaror och att skapa en god måltid och festupplevelse. Vid vårt besök kommer Micael också att berätta om herrgårdens historia.

  Läs mer

  Anmälan med ett SMS till Carina Andersson, 0705-64 49 07 (Moholm + ditt/era namn). Max 30 deltagare. Vi rekommenderar en samåkningsavgift på 32 kr/passagerare.
  Pris

  Medlem: 25 kr

  Icke-medlem: 50 kr

 • 07 Apr - 28 Apr 2024

  • 07

   Apr

   2024

  • 28

   Apr

   2024

  Vandring varje söndag i april

  I mitten av mars finns mer detaljerad information om vilka vandringsmål vi planerar för. Vi lägger ut informationen här på vår webbsida, skickar ut ett nyhetsmejl till alla. Informationen kommer också att finnas i Mariestads evenemangskalender.

  Läs mer

  Varje söndag i april (7, 14, 21 och 28) inbjuder vi till vandring någonstans i norra Skaraborg. Ingen föranmälan krävs. Vi gör alltid en fikapaus halvvägs i vandringen så ta med egen matsäck.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 19 Maj 2024

  • 19

   Maj

   2024

  Forntiden i Skaraborg - Ekornavallen

  Vi bjuds på en vandring på Ekornavallen under ledning av en arkeolog, och får bekanta oss med lämningarna från forntiden. Därefter intar vi kaffe eller dylikt ur egen matsäck. För de som önskar stannar vi på hemvägen till vid Naturum Hornborgasjön och hälsar vårens och försommarens fåglar välkomna!

  Läs mer

  Anmälan med ett SMS till Anders Håsteen 0708-198016 (Ekorna + ditt/era namn) senast den 13 maj. Tänk på att ha lämpliga kläder för utomhusvistelse. Vi rekommenderar en samåkningsavgift på 100 kr/passagerare.
  Pris

  Medlem: 25 kr

  Icke-medlem: 50 kr

 • 16 Jun 2024

  • 16

   Jun

   2024

  Garnisonsmuséet i Axvall

  Vi försökte genomföra detta besök i augusti förra året men var sent ute med inbjudan och fick inte många anmälningar. Dock, vi tror att detta är ett intressant utflyktsmål och för en nytt försök. Besöket inleds med en guidad visning av Garnisonsmuséet och därefter en guidad tur runt det gamla Västgöta regemente på Axevalla hed. Vi avslutar med att njuta av den medhavda matsäcken. För de som sedan önskar en extra vandring finns möjligheten att se Axevalla Hus, ca 1 km från Garnisonsmuséet.

  Läs mer

  Anmälan med SMS till Anders Håsteen 0708-198016 (Axvall + ditt/era namn) senast den 11 juni. Vi rekommenderar en samåkningsavgift på 80 kr/passagerare. Glöm inte matsäck!
  Pris

  Medlem: 100 kr

  Icke-medlem: 120 kr

 • 19 Jul 2024

  • 19

   Jul

   2024

  Till sjöss med M/S Marianne

  Precis som sommaren 2023 erbjuder vi er att göra en båttur på Vänern. Vi hoppas på samma fina väder igen. 13.00 avgår M/S Marianne från Mariestad 14.30 ankommer vi Sjötorp. Det finns ca 1,5 timmar till förfogande för egen sightseeing i Sjötorp. 16.30 avgår M/S Marianne mot Mariestad 18.00 åter i Mariestad Det finns möjlighet att köpa enklare förfriskningar ombord på båten och i Sjötorp finns mycket ätbart att välja bland.

  Läs mer

  Anmälan med ett SMS till Anders Håsteen 0708-198016 (Marianne + ditt/era namn) senast den 15 juli. Max 25 deltagare. Tänk på att klä dig för en sjöresa.
  Pris

  Medlem: 275 kr

  Icke-medlem: 275 kr

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.