STF Norra Skaraborg Lokalavdelning

Kontaktperson

Mikael Herlin

Telefon: 070-2510288

stf.norra.skaraborg@la.stfturist.se

Postadress

STF Norra Skaraborg Lokalavdelning - Sommarvägen 16, 54247 Mariestad

Våra kommuner

Gullspång, Mariestad, Töreboda

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: Stefan Svensson

STF Norra Skaraborg, i vilken kommunerna Gullspång, Mariestad och Töreboda ingår, har många intressanta kulturella och natursköna områden. Det är en gränsbygd och mellan Vänern och Vättern söder om Tiveden och de stora sjöarna Skagern, Unden och Viken.
Läs mer

Hova har ett strategiskt läge mellan sjöarna Vänern, Skagern och Unden samt mot vidmarken Tiveden. Här stod slaget mellan bröderna Erik och Magnus på ena sidan och kung Valdemar på den andra. Över detta slag finns ett sex meter högt minnesmärke vid Hova kyrka.

Flera borgruiner finns i regionen t ex Ymseborg och på Amneholm vid Gullspångsälvens mynning.

Mariestad som byggdes på en rullstensås med den gamla staden runt Domkyrkan. Stadskärnan, som är en av de bäst bevarade i landet, ligger vackert med utsikt över Vänern och öarna Torsö, Brommö, Dillö och Onsö. På en ö i ån Tidans utlopp ligger Residenset där första landshövding fick sitt säte år 1660. Utanför Gullspång finns en mängd små öar, ändmoräner. I Gullspångsälven finns också lekplatsen för Gullspångslaxen som har Vänern som sitt ”hav”.

Göta Kanal, Sveriges blå band, börjar i Sjötorp och slutar i Mem i Östergötland – en turistattraktion som är vida känd. Mellan Vänern och Vättern är det 21 slussar och vid Lanthöjden som är kanalens högsta punkt (91,5 m över havet) finns det en 7 meter hög obelisk. I Töreboda korsar Västra stambanan kanalen. Det är ett skådespel att se järnvägsbron fällas upp för kanaltrafiken.

På platåberget Minnesfjället i Lugnås har man brutit kvarnstenar sedan 1100-talet. Den sista stenen lämnade berget år 1919. Idag kan man göra guidade turer i en av gruvorna.

Lokalavdelningen bildades år 1980 och har ca 225 medlemmar.

Aktiviteter

 • 01 Okt - 29 Okt 2023

  • 01

   Okt

   2023

  • 29

   Okt

   2023

  Vandringar på söndagar i oktober

  Exakt vart vi vandrar den 8, 15, 22 och 29 berättar vi på denna sida och i ett nyhetsbrev på mejlen i slutet av september.

  Läs mer

  10.00 varje söndag i oktober samling på Hertig Karls torg i Mariestad för samåkning
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 01 Okt 2023

  • 01

   Okt

   2023

  Vandring i Töreboda

  Vi inleder vandringssöndagarna i oktober med en stadsvandring i Töreboda samhälle. Guidningen startar vid Krubb, restaurangen nere vid kanalen. Vår kunniga guide är Göran Johansson, ordförande i Töreboda...

  Läs mer

  Samåkning från Hertig Karls torg i Mariestad 10.00. Vi rekommenderar en samåkningsavgift på 32 kr/passagerare.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 15 Nov 2023

  • 15

   Nov

   2023

  Introduktion till släktforskning

  Hur kommer jag igång med släktforskning? Var letar jag? Vilka metoder är lämpliga? Vi serverar kaffe/te med något att äta till. Meddela när du anmäler dig om du har något du inte tål.

  Läs mer

  Vi är i samlingshuset på Västerängs koloniområde, där Jan-Olof Larsson berättar om hur du kommer igång med släktforskning.
  Pris

  Medlem: 100 kr

  Icke-medlem: 120 kr

 • 03 Dec 2023

  • 03

   Dec

   2023

  Adventsgudstjänst och kyrkoguidning

  Vi deltar i gudstjänsten samt i eventuellt kyrkkaffe och får också en guidad tur i kyrkan efter gudstjänsten.

  Läs mer

  Exakt tid för samling och namn på den kyrka vi besöker meddelas senare. Anmälan senast den 27 november med ett SMS till Helena Witting 0736-163794. Skriv ditt/era namn + ADVENT och meddela också eventuell...
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 19 Feb 2024

  • 19

   Feb

   2024

  Årsmöte 2024 och Mariestads fyrsällskap

  Vi startar med årsmötesförhandlingar. Därefter blir det kaffe/te och smörgås innan Bo Björk berättar om fyrar i Vänern och om Mariestads fyrsällskap. Vi kommer att annonsera årsmötet även i vårprogrammet...

  Läs mer

  Vårt årsmöte hålls på Västerängs Koloniområde måndag den 19 februari 19.00. Vi rekommenderar en samåkningsavgift på 10 kr/passagerare.
  Pris

  Medlem: Gratis

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.