Tips på egna dagsturer
Torsöleder
I Sveriges största sjö Vänern, ett innanhav, finns många öar. Största ön Torsö, inbjuder till vandring i naturskön miljö. På Torsös nordvästra del finns flera turen som kan kombineras på olika sätt. Några ”rundor” går förbi badplatser och några leder går direkt utmed Vänerns strand. Här finns inga större nivåskillnader men ibland klippor och hällar. Vi tipsar särskilt om turen från Sandvik norr ut utmed stranden för att sedan gå skogsvägar tillbaka till Sandvik. På återvägen kan du bese tallen som har en gran växande på sig. Detta är en tur på ca 8 km. Vänerns vattennivå kan variera. Det innebär att då det är högt vattenstånd får man gå lite utanför leden. I Laxhall finns en sommaröppen restaurang med uteservering på bryggan där du blickar ut över sundet mellan Torsö och Brommö. Härifrån går också färjan över till Brommö som också erbjuder fina vandringsmöjligheter.
Längd: 8 km
Tid: 2-3 h
Sevärdheter längs leden: Här vandrar du längs vattnet med skogen i ryggen.
Transport till leden: Det finns lokalbuss från Mariestad till Laxhall, ett fåtal turer om dagen. Det är ett bra alternativ om man vill gå leden från Laxhall till Hattarviken, ca 10 km. Men för att utgå från Sandvik krävs bil annars blir det långt om man skall gå från busslinjen.
Övrig information: Här kan du ladda ner ledkartan och få ytterligare information.
Stenhuggarstigen
Följ Stenhuggarstigen uppe på Lugnåsberget och förundras över historien med flera hundra års kvarnstensbrytning och naturen på berget –Kvarnstensberget. Vandringsleden går genom växlande natur- och kulturmarker. Skyltar längs stigen berättar till exempel om gamla stenbrott, byplatser, geologi, växt och djurliv. Vandringen som är ca 6 kilometer lång, startar och slutar i naturreservatet Klosterängen, men man kan förstås börja sin vandring på valfri plats. Vandringsleden sköts av bybor som ansvarar för olika sträckor.
Längd: 6 km
Tid: 1-2 h
Sevärdheter längs leden: Utmed nästan hela sträckan så ser man resterna från kvarnstensbrytningen i form av hålor och huggna stenrester. På våren finns här gått om blåsippor. Berget är en del av länets platåberg, som är artrika.
Transport till leden: Följ skyltar mot Lugnås kyrka från E20. Ca 500m före kyrkan finns liten skylt ”Stenhuggarstigen” Följ skyltar mot Lugnås kyrka från riksväg 26. Fortsätt längs vägen ytterligare ca 500 m förbi kyrkan tills lite skylt ”Stenhuggarstigen” dyker upp.
Övrig information: Här kan du ladda ner ledkartan och få ytterligare information.
Gullspångsälven naturreservat
Vandringen längs den frodiga älvstranden och det omgivande kulturlandskapet ger en behaglig kontrast. Älven är Vänerns näst största tillflöde. Vattnets goda kvalitet och strömmande vatten skapar en gynnsam miljö för älvens unika lax- och öringsbestånd. Längs stranden ser du spår av bäver och fågelfaunan är artrik med bl a strömstare och fiskgjuse. Passa även på att göra en avstickare till Amneholm. Där finns vaga lämningar av en borg som anlades på 1360-talet under en orolig tid i Sveriges historia.
Längd: 10 km
Tid: 2-3 h
Sevärdheter längs leden: Vid Amneholm går du över bron mot St Årås. Här finn en stor betongbassäng som var tänkt till laxyngelframtagning för den unika Gullspångslaxen, som tror att Vänern är havet. Vid den kraftiga svängen av älven ca 1 km uppströms finns en sprängd kanal. Detta för att inte få för stark ström i den naturliga fåran, när kraftuttaget är stort vattenkraftverket upp i Gullspångs samhälle. Vid kraftverket hittar du också en imponerande laxtrapp bygd för att laxen skall nå sin ”lekplats”. Väl värd ett besök.
Transport till leden: Vägbeskrivning: För att nå ledens södra ände svänger du av väg 26 norr om Gullspång. På vägskylten står ”Amnehärad k:a” / ”Gullspångsälven naturreservat”. I nästa vägskäl tar du av mot Gullmovallen där du kan parkera. Alternativt åker du buss till Gullspång. Hållplats ”Gullspång busstation” är markerad i kartan ovan. Från hållplatsen följer du Storgatan västerut och sedan gång- och cykelvägen under väg 26 och fram till Gullmovallen. Sträckan är knappt 700 m. Kollektivtrafik i området drivs av Västtrafik, www.vasttrafik.se, tel 0771-41 43 00.
Övrig information: På Länsstyrelsens hemsida finns mer information om reservatet.