Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Villa Bro

Klättra

Sverige bästa klätterområde

Villa Bro ligger mitt i Sveriges bästa klätterområde. Klippor som Häller, Hallinden och Välseröd är kända runt om i världen för sin fina granit och vackra spricklinjer. På 15 minuter med bil når du de flesta och de bästa klipporna, och vill du promenera så är det inte mer än några minuter till de närmaste lederna.

Även om Bohuslän har en del klättring som säkras med borrbultar så är det den fina traditionella klättringen som lockar flest klättrare. Bohusgraniten lämpar sig nämligen mycket väl för att säkras med kilar och kamsäkringar. Om du skulle sakna någon klätterutrustning så är sannolikheten stor att du hittar vad du behöver på Tempo i Brodalen. Den lilla livsmedelsbutiken har nämligen ett förvånansvärt bra utbud av klätterutrustning. På Tempo kan du också köpa klätterguideboken och inträde till Bro Boulder – den fina klätterhallen som ligger granne med Villa Bro.

Kvalitetssäkrad klättring

Villa Bro samarbetar bland annat med den auktoriserade klätterinstruktören Petter Åsander för att kunna erbjuda minnesvärda och säkra klätterupplevelser, både för nybörjare och erfarna klättrare.

Vandra

Kuststigen

Kuststigen finns i nära anslutning till Villa Bo och består av kustnära vandringsleder och slingor längs Bohuskusten. Det finns både längre sammanhängande etapper och separata rundslingor, vilket skapar en stor variation av olika kustnära upplevelser. Kuststigen är uppdelad i tre delleder utifrån geografiskt område och ledens karaktär. Välj var du vill vandra och om du vill vandra en längre tur eller en kortare rundslinga. Det finns totalt 3 delleder och 38 etapper. Du kan till exempel vandra till Röe gård för en härlig fika eller lunch. Promenaden tar 30-45 minuter. Det är också möjligt att följa Kuststigen till Nordens Ark. Beräkna tre timmars vandring från Villa Bro.

Vandringsleden Stigen

Villa Bro har i samarbete med Leaderprojektet Bro Kulturstig iordningställt stigen runt Brodalen samt ritat en karta över området. Stigen som tar dig runt och igenom odlingslandskapet i Brodalen är ungefär två kilometer lång. Håll ögonen öppna för du kommer att passera ett stort antal fornlämningar på din promenad, t ex gravfältet från Järnåldern och gravhögen i hagen som bevarats från Bronsåldern. Några hällristningar är ifyllda med röd färg medan andra döljer sig lite mer på granithällarna. Djur och människor är vanliga motiv men även skepp finns ofta avbildade eftersom området var en havsvik under Bronsåldern. När du har gått ungefär halvvägs, strax innan stigen korsar bäcken, hittar du en rastplats. Här passar det perfekt att äta en god picknick innan du vänder tillbaka hemåt.

Paddla

Att stilla glida fram genom vattnet med endast vågorna och måsarna som sällskap är en fantastisk upplevelse. Från Villa Bro är det endast 3 km till Åbyfjorden och skyddad paddling. Bohusläns skärgård nås inom 25 min. bilresa och med dryga halvtimmen är man mitt i Fjällbacka skärgård. I Lysekil kan du paddla i vacker miljö och göra strandhugg på någon ö. Området runt Lysekil räknas som ett av Sveriges, eller kanske rent av världens, bästa och mest unika paddelvatten! Även om det blåser går det oftast att hitta skyddade vägar att paddla mellan öarna eller i fjordarna. De mer skyddade platserna är också utmärkta för familjen eller den oinvigde att pröva på att paddla kajak i Lysekil och hitta sitt eget smultronställe i skärgården.

Det passar utmärkt att paddla kajak året om. Det är helt magiskt att paddla en fin sommardag samtidigt som det är det helt underbart i kajaken en mulen höstdag.

Besök Norden ark

En unik park som gör skillnad. Nordens Arks syfte är att bevara utrotningshotade djur och biologisk mångfald. På Nordens Ark finns ett 80-tal arter och raser från världens alla hörn. Vissa djurarter är idag så hotade att de utan en insats av djurparker riskerar att försvinna för gott. Djuren i parkerna fungerar som en ”räddningspopulation”. För en del arter kan djur födas upp och sättas ut i det vilda för att förstärka den lilla population som finns kvar. Den vackra naturen och möjligheten att se djur som varg, snöleopard och amurtiger gör djurparken till ett av Bohusläns populäraste besöksmål.

Genom den Vilda parken sträcker sig en tre kilometer lång promenadsslinga och du möter djur som mindre panda, pallaskatt, järv, japansk trana och gulsvart pilgiftsgroda. På Lantgården kommer du våra nordiska lantraser nära och barn kan hoppa hö och mjölka kossor.

Här finns också Ekoparksleden, cirka 4,5 kilometer. I Ekoparken är syftet att öka den biologiska mångfalden genom att återskapa landskapet till hur det såg ut under 1700- och 1800-talen. Längs leden får du ett smakprov på regionens variationsrika natur, från exponerade hällmarker och rika blomsterängar till lummiga bäckdalar. Här hittar du också en av Bohusläns mest imponerande hällristningar, Åbyhällen.

Nordens ark är såväl lärorikt som spännande för både barn och vuxna.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.