Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Vilhelmina Kyrkstaden

Det främsta kännetecknet för Vilhelmina är den storslagna naturen, de många sjöarna och framförallt kulturen. Det är en plats som många besökare blir förälskade i och återkommer till. Vilhelmina kan skryta med bra restauranger, konst och hantverk.

Kort om kyrkstäder

Kyrkstäder är i huvudsak en norrländsk företeelse. Dessa var förr en nödvändighet eftersom socknarna kunde vara enorma till ytan. Kyrkstäderna var öde under veckorna, men till helgerna fylldes de med liv. Då kom bönderna från runt omkring för att gå i kyrkan där man vigde, döptes och begravdes. Då behövde man också någonstans att bo. Kyrkstaden i Vilhelmina växte fram i slutet av 1700-talet. Här fanns ett sjuttiotal kyrkstugor, men en häftig brand 1921 förstörde tyvärr alla utom de 27 stugor som finns kvar idag. I kyrkstaden finns spår efter människor med udda namn som ”KammarJonkä”, ”Gris-Israella” och den hjulbente skomakaren ”Gnoggän”.

Museum och sameslöjd

Mittemot kyrkbyn ligger Samegalleriet, där du bland annat kan beundra världens största samekniv. Här hittar du också kunniga guider som både visar dig utställningen och erbjuder dig att följa med på äventyr i den lappländska vildmarken.

På Vilhelmina museum finns mycket att upptäcka om kyrkstadens historia, bland annat en modell av den ursprungliga större kyrkstaden från tiden före branden 1921, då hela Vilhelmina var kyrkstad.

Nybyggarveckan och spelmansstämman

Nybyggarveckan i juli är en temavecka med nybyggarkulturen i fokus. Det bjuds på stadsvandringar, utställningar, konserter, lanthandel, föreläsningar, samisk kultur och mycket mer för såväl stora som små. Andra helgen i juli arrangeras den anrika spelmansstämman som arrangerades första gången sommaren 1942.

WWW – Wilhelmina Winter Weekend

Lapplands isigaste vinterfestival går av stapeln i februari varje år. Här upplever du snö, is och kyla under en fullspäckad weekend med en rad olika aktiviteter. Våghalsen, upptäckaren och njutaren har alla en given plats på WWW, där programmet erbjuder något för alla. Under helgen tävlar åtta deltagare i vem som håller ut längst på höga ispelare. Pelaren är två meter hög och de tävlande får endast kliva av stolpen var tredje timme i tio minuter. Rekordet togs vintern 2013 då temperaturen var nere på hela -28,8 grader!

För de som inte sitter på höga isstolpar hela helgen erbjuds vackra ljus, isskulpturer, dans och musikunderhållning tillsammans med tävlingsmoment och marknadsplatser. Kliv in i den vackra iskyrkan som byggs upp varje år, ta en varm kopp choklad på någon av våra lokala barer eller caféer, och har du tur kan du även få uppleva norrsken. På populära Wilhelmina Winter Weekend kan besökaren upplev snö, kyla och riktig vinter när den är som roligast.

Vandra

Vilhelminas natur öppnar upp för vidsträckta vandringar, barnvänliga dagsturer och spännande cykling. Kring tätorten kan du ta promenader på Strandleden längs Volgsjön eller strosa runt Baksjötjärn. Fyll lungorna med den friska luften och upptäck Vilhelminas alla äventyr som väntar runt hörnet. Vandringskartan är en perfekt inspirationskälla för stora som små äventyrare. Här finns tips om vandringar och toppturer, utflykter och sevärdheter. Allt i ett smidigt och överskådligt format med beskrivningar, längder, svårighetsgrader, tips och råd.

Vill du ha ett lite mindre äventyr kan du vandra upp på kyrkberget där det finns en liten by med kåtor, sagostig och utsikt över Volgsjön. Volgsjö var även namnet på Vilhelmina fram till 1804 då drottning Fredrika Dorotea Vilhelmina av Baden lånade sitt namn åt samhället.

För dig som vill ägna dig åt tyst friluftsliv finns Baksjön intill Vilhelmina tätort. Där råder förbud mot motortrafik året om. Sjön utgör en ypperlig plats att få uppleva äkta tystnad, endast bruten av naturens andetag. Sommartid går sjön att utforska med roddbåt, kanot och kajak. Vintertid löper ett preparerat naturskidspår över sjön och in i skogen på andra sidan. Där glider du genom tät skog och över vida myrar. I slutet rundar det tjärnen Skarptjärn för att sedan ta samma väg tillbaka till Baksjön. Spåret startar på sjön nedanför kvarteret Skidspåret.

Cykla

Med sitt varierade landskap är Västerbotten som gjort för cykling. Vyerna och naturen ger själen sitt. På två hjul kommer du helt enkelt lite närmare naturen och kulturen. I nära anslutning till tätorten Vilhelmina har du tillgång till enklare cykelleder.

Dalasjö terrängbanor

Dalasjö sägs ha Sveriges vackraste terrängbanor med tallåsar, tjärnar, vattendrag, smala stigar och massor av skog. Typ av cykling: MTB.

Saiva cykelled

Tre turer med lite olika längder. Typ av cykling: Leisure.

Stekenjokk

Här finns cykling för både nybörjaren och experten. Från lättcyklade jeepvägar till tekniska stigar och spännande utförskörningar. Typ av cykling: MTB.

Fiske

Vilhelmina kommun är välkänt för det utmärkta fisket. Redan runt tätorten finns flera intressanta strömmande vatten och sjöar. I Vilhelmina kan du stiga av bussen eller tåget och nå fiskevatten inom gångavstånd. Volgsjön ligger direkt utanför samhället och är känd för sin storvuxna öring. Testa även nedre delen av Vojmån som har ett harrfiske av högsta klass.

Mathantverk

Lokalproducerat och ekologiskt mathantverk finns i allt större utsträckning tillgängligt för dig som besökare. Restauranger och gårdsbutiker bjuder på spännande smakupplevelser.  Fråga oss på plats efter bästa tipsen, och kika gärna närmare på : Bergmans Fisk & Vilt, EG Viltrökeri, Bredviksgården, Pralineriet, Farmens Delikatesser, Lapplands Viltprodukter, Drottninglandets sylt & saft, Lövnäsgården och Helens Gårdsbutik.

Bergmans Fisk & Vilt

Bergmans röker och förädlar fisk, allt från lokalt fiskade ädelfiskar såsom röding och öring till havets läckerheter. I butiken finns, utöver den förädlade fisken, allt från kött, sylt, bröd och praliner med mera, vilka levereras från andra aktörer i närområdet. Gårdsbutiken med sin timmerpanel ligger centralt placerad vid den norra in- eller utfarten till Vilhelmina, vid avtagsvägen till Klimpfjäll och Kittelfjäll. Här kan du även äta lunch och middag.

Pralineriet – Choklad & Café

Alla praliner görs för hand med kärlek. Ingredienserna är fransk valrhona-choklad och finaste råvaror, huvudsakligen ekologiskt. Pralineriet serverar också kaffe, varm choklad, goda teer och hembakade… Pralineriet – Exklusiv handgjord choklad

Handgjorda praliner i Vilhelmina. Pralineriet är namnet på den lilla chokladbutiken med tillhörande café i Vilhelmina, Västerbotten. Här tillverkas handgjorda exklusiva chokladpraliner och annat gott av Valrhonachoklad och närproducerade fyllningsingredienser.

Vidare upp i fjällvärlden

Efter besöket i Vilhelmina drar kanske färden vidare västerut mot våra vackra besöksmål längs Sagavägen mot Hattfjälldal, och vildmarksvägen förbi Saxnäs och Fatmomakke vidare upp mot Stekkenjokk.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.