Upplev mer

I Vålåns skogklädda dalgång med omgivande kalfjäll finns något både för dig som kommer ensam, med familjen eller med företaget. Närheten till storslagen natur och Fjällstationens faciliteter gör Vålådalen till ett aktivitetscenter utöver det vanliga.

I Vålådalens vackra fjällmiljö möts vandraren, stigcyklisten, löparen, paddlaren, rullskidåkaren och den aktiva familjen på sommaren. Vintertid erbjuder vi längdspår i världsklass, milsvida turmöjligheter, topptur och liftburen skidåkning. Här är alla fjällnyfikna och fjällrävar välkomna.

Upptäck vår pumptrack och vårt övningscenter för stigcykling! Ett perfekt område för lek på cykeln och för att utmana sin teknik innan man ger sig ut på längre turer.

Vålådalens Fjällstation är idag ett stort aktivitetscenter med mängder av aktiviteter och upplevelser för ung som gammal, barnfamiljer eller individuella resenärer och grupper – här finns plats för alla. Få anläggningar i svenska fjällen kan erbjuda ett så brett utbud som Vålådalen året runt.

Vi är den enda fjällstationen i Sverige som har en egen sporthall. Det ger härliga möjligheter att kombinera skidutflykter eller fjällvandring med en badmintonmatch när du kommer tillbaka. I sporthallen finns pingisbord, innebandyrink, basketkorgar mm. Sporthallen är också en tillgång vid företagsarrangemang i fjällen när du behöver en stor lokal för möten, middagar eller mässor.

Här finns även en rullskidbana (5km) i toppklass med skidskyttestadion och elbelysning. Vintertid kör du teknikträning i längdspåren här.

För dig som inte vill bege dig ut i naturen på egen hand finns flera guidade turer som kanske passar dig, eller varför inte en hel temavecka? Vi har ett nära samarbete med naturum i Vålådalen och med lokala aktivitetsföretag.

I hjärtat av Södra Årefjällen intill Vålådalens Naturreservat hittar du Vålådalens Fjällstation och aktivitetscenter. Här har familjer, naturälskare, äventyrare och idrottsmän njutit av naturen och hämtat kraft i 100 år både under vinter och sommar. I sportboden kan du hyra utrustning, få information, följa med på aktiviteter, guidade dagsturer eller testa något nytt och spännande.

Inomhus

• Barnens eget lilla rum för pyssel med leksaker, rita, måla, läsa en bok eller se på film.
• Fullstor idrottshall med utrustning och gym.
• Sällskapsrum med öppen brasa, sällskapsspel mm.

Utomhus

• Lekplats med gungor och sandlåda.
• Spännande upptäcksstigar med frågor, enkel orientering med HittaUt
• Miltals med leder och spår i olika längd och svårighet för vandring, löpning, fjällcykling, turåkning, längdskidor eller slalom i vår alpinbacke.
• Fjällsjöar och vattendrag för bad (Nulltjärns långa sandstränder), fiske, kanot, SUP, forsränning, forspaddling.• Camp med tältkåta vid Mellandagstjärn.
• Flertalet vindskydd nära stationen med grillplatser.
• Friidrottsarena, för löpning, fotboll med mera.
• Pumptrack och skillsarea för cykling samt en 3,5 kilometer asfaltslinga för rullskidor (längd på vintern) med skyttebana.
• Badtunnor med bastukåta.

Familjetips på aktiviteter i närheten

Naturum

Gör ett besök på Naturum där både barn och vuxna får lära om naturen, ta del av utställningar om fjällens geologi och lämlarnas gåta. Beundra samiskt hantverk och lär dig mer om dagens rennäring.

Fjällkajakcenter

Med vattnet som element kan du själv, genom kurs eller guide uppleva det kristallklara Ottsjövattnet och finna stillhet och balsam för själen. Paddla kajak med familjen och upptäcka era egna smultronställen, prova SUP (paddla på en surfbräda) mellan härliga bad, njuta av medhavd matsäck, saft med bulle och koka kaffe över öppen eld.

Idrott/träning

Den underbara miljön gör Vålådalen till en inspirerande plats att träna på. Längdspår i världsklass lockar både elit och motionärer. Rullskidbanan erbjuder ca fem kilometer i olika slingor och för den som gillar trailrunning finns fjälleder och myrar. Cyklingen i området är mycket uppskattad. Långloppet Årefjällsloppet startar i Vålådalen, liksom Fjällmaraton. Vår skidskyttestadion har 16 banor, i sporthallen och gymmet kör ni fysträning och bollsport. Vålådalen är ett fantastiskt ställe för ert träningsläger! Vi har specialpriser för idrottsgrupper, så kallad sportpension.

Sevärdheter

Idrottsmuséet – Vålådalen har en rik idrottshistoria som skildras i vårt uppskattade museum. Gå på upptäcktsfärd i legendernas fotspår runt om fjällstationen, prova att köra intervaller i Gunders mosse till exempel.
Naturum i Vålådalen är ett informationscentrum om Vålådalens naturreservat. Här finns utställningar om djur, natur och människor som lever här. Både sommar- och vintertid arrangeras aktiviteter som utflykter Vålådalens naturreservat eller upp på Ottfjället. Dagens mål och tema varierar: Vålåfallet, Middagsvalen, kultur- eller blomstervandringar. Naturum arrangerar familjeäventyr med skog- och fjälltema, och många intressanta föredrag.

Att göra

Fjället bjuder på oändliga möjligheter till aktiviteter. Hit kommer besökare för att åka längdskidor, gå på topptur, för turåkning, för skidskytte, löpning, cykling, rullskidåkning, vandring, fiske, paddling och orientering. Träna i gymmet och lek i idrottshallen (ingår för alla boende gäster). Läs mer på vår hemsida: valadalen.se

Utflykter

Utflyktsmål i närområdet är Vallbo kapell, Östra Vålådalen där du kan pausa för fika och Nipans rastplats med sin härliga utsikt över Vålån. Nulltjärnarna är vackra sommar som vinter med sina mjuka stränder. 30 minuter bort (med bil) finns Åre med ett stort utbud av aktiviteter, shopping, restauranger och utflyktsmål. I Åre Chokladfabrik hittar du goda praliner, och inne i byn finns många små fina butiker. Fröå gruva och mysiga restaurangen Bergsstugan är värda en omväg. I Järpen kan du fynda friluftskläder på Lundhags.

Relax

Bastukåtan är öppen varje dag under högsäsong kl 16-20 och ingår för alla som bor på fjällstationen.

Under vår service går det att få till vid Bastu: Bastu finns för boende gäster och dusch kan köpas till för besökare

Se tillgänglighet och boka. Från 370 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.