Upplev mer

Att hitta på en rolig utflykt från Turistgården är inte svårt. Det svåra är att välja vad man ska göra! Men vi finns här för att hjälpa dig. Vi har även bra kontakt med lokala guider ifall du hellre går på äventyr med andra eller om du vill upptäcka mer än de mest kända ledarna. En guidad tur till det svårtillgängliga vattenfallet Brudslöjan kanske? Eller det vackra Yxingåfallet? Eller varför inte åka hundspann om vintern?

Vad du än hittar på så går det jättebra att köpa med ett lunchpaket hos oss. Vi förbereder mackor för dig på vårt hembakade bröd, någonting sött till fikapausen, juice och ägg mm. Självklart fyller vi också din termos med varm dryck. Vi har även kartor och guideböcker som du kan låna eller köpa för att planera din utflykt på bästa sätt.

Vandra

Endast 20 minuters bilfärd från Turistgården Särna ligger Fulufjällets Nationalpark. Där finns inte bara Sveriges högsta vattenfall utan också en mängd av vackra stigar och leder. Södra Kungsleden passerar också här. Många vandringsleder vid Fulufjället utgår från Naturum, en fin plats där det finns mycket att upptäcka för både vuxna och barn. Vi samarbetar också med lokala guider som kan berätta allt om Nationalparken och visa er många saker som inte finns med på kartan. Hör av dig till oss för att boka guider eller om du vill att vi tipsar dig om våra favoritstigar!

En timmes bilfärd från oss ligger de vackra Grövelsjöfjällen. Här finns det gott om vandringsleder, allt från den korta Trollstigen som är rolig för barnen, till en dagsutflykt där du börjar med att ta båten över sjön till Norge och sen vandrar tillbaka. På vintern finns här fantastisk turskidåkning och har du tur kan du till och med åka skridskor på Grövelsjön innan snön kommer! Om hösten är färgerna helt förtrollande här och då är det verkligen som vackrast om du frågar oss.

Det finns många andra fina platser att utforska, till exempel Nipfjället-Städjan naturreservat som ligger cirka 30 minuter med bil från Särna. Du har en otrolig vy över dessa fjäll från Nipfjällets sommarparkering. Idre fjäll är också ungefär en timmes bilfärd från oss och där finns det en uppsjö av vintersportmöjligheter samt levande fäbod och cykling om sommaren.

Lite närmare oss, ungefär en kvart med bilen, finns Fjätfallen och där kan du vandra eller bara fika och njuta av utsikten. Det går även bra att fiska där. Även i direkt anslutning till Turistgården Särna finns många fina stigar och promenadstråk som vi gärna tipsar er om.

Paddling

Österdalälven går genom Särna och bjuder in till vackra vyer och kanske ett dopp? På campingen i byn kan du hyra kanot och paddla en tur.

Fiske

Många som gillar att fiska tar sig till Särna. Både Österdalälven, Fjätälven och Fulan är populära platser för flugfiske. Fiskekort går att köpa på presentshopen i byn.

Cykla

Det är tyvärr inte tillåtet att cykla i Fulufjällets nationalpark men det finns många andra cykelmöjligheter häromkring. Särnas mountainbike-klubb har markerat några fina turer. Vissa utgår från campingen i byn och en favorit hos oss är Fjätfallsrundan, en vacker cykeltur på cirka 20 kilometer. Den stora cykelleden ”European divide trail” passerar oss. Du kan även cykla broarna runt, en cykeltur på ca tio km längs Österdalälvens strand.

Kultur

Särna har en fin hembygdsgård där du exempelvis kan besöka Gammelkyrkan, en träkyrka med anor från 1600-talet som ligger vackert intill Österdalälven. Det finns även många fäbodar omkring Särna, till exempel Foskdalsvallens levande fäbod, som ligger cirka 30 minuters bilresa från Särna. Här finns om sommaren fjällkor, kalvar, höns kaniner och grisar och på öppna fäboddagar serveras jönnbröd, kaffe och hembakt här.

Bara några minuten från oss finns Lomkällans Skogs- och försvarsmuseum, där finns det mycket att se. Ett stort område med många byggnader som man kan titta in i, mycket lek för barnen och ett trevligt café.

I såväl Idre som runt Grövelsjön kan du ta del av samekulturen och här finns också möjlighet att köpa lokal hemslöjd och diverse hantverksprodukter.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.