Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Trollnäs Hotell

Trollnäs ligger mitt i den natursköna Svärdsjö-bygden. Här finns fina möjligheter till vandring, fiske, skidåkning och en mäng intressanta kulturupplevelse så som Carl Larsson-gården och Falu Koppargruva samt den fascinerande fäbodkulturen. Här presenterar vi ett axplock av spännande platser att upptäcka i omgivningarna medan ni bor hos oss. Vill ni ha fler tips är det givetvis bara att höra av er till oss.

Vandring och naturreservat

Svärdsjöbygden erbjuder många fina naturreservat och naturskön och varierad vandring. I direkt anslutning till Trollnäs ligger Svärdsjöstigen samt Isalanäsets naturreservat med fina och tillgängliga promenadstigar. Andra vandringstips i bygden är Linghed-Nysjön, Olpers fäbodstig och Ridvägen till Hälsingland från Gråsala till Enviken. Här nedan presenterar vi dem lite närmare. För kartor och ledbeskrivningar se också www.naturkartan.se.

Svärdsjöstigen- Den två kilometer långa promenadstigen Svärdsjöstigen har sin början cirka hundra meter från Trollnäs. Stigen följer Svärdsjön och är iordninggjord så det är lätt att ta sig fram, även med barnvagn. Längs vägen passerar man flera sevärdheter och fina badplatser med brygga och grillplats mm. För den som vill gå en rundslinga går det fint att ta vägen tillbaka genom Prostparken och runt Kyrkbyn som finns skyltat längs stigen.

Isalanäsets naturreservat-En kort promenad från Trollnäs ligger naturreservatet Isalanäset – en riktig pärla i Svärdsjöbygden. Isalanäset är en kuperad och skogsbevuxen halvö som sticker ut i sjön Svärdsjön. I skogen vilar ett gammalt kulturlandskap och en stor sten av större mått. Åkrar och ängar brukat av människan under lång tid men sedan övergivet och lämnat att sköta sig själv. Med tiden har höga naturvärden utvecklats både i den gamla barrskogen som växer längst ut på näset och i lövskogen som vuxit upp på de gamla åker- och ängsmarkerna. Här finns markerade stigar och nere vid sjön, på näsets sydvästra sida, finns en iordningställd rastplats rakt över från Trollnäs, man ser den från hotellet.

Olpers fäbodstig- Olpers fäbodstig är cirka sju kilometer lång och utgår från Svärdsjö. För att komma till etappstarten kan ni med fördel följa Svärdsjöstigen, som har sin början strax bortanför Trollnäs och är beskriven här ovan. Med denna anslutningsstig blir promenaden cirka nio kilometer totalt. Stigen är lättgången med en del mindre stigningar. Några våtmarker passeras på vägen så stövlar eller kängor rekommenderas under våtare perioder. Stigen erbjuder många fina naturplatser att rasta på. Fäbodstigen följer i stort den sträckning som den haft under hundratals år, då stigen nyttjades av fäbodkullor och djur från Borgärdet för att ta sig till Hinsebergets fäbod, öster om sjön Hinsen.

Nysjöns fäbodvall-Linghed. Vill ni vandra lite längre så erbjuder stigen från Linghed till Nysjöns fäbodvall en 22 kilometer vandring genom skog och runt sjöar och fäbodar. Alla bondgårdar i Linghed hade förr egna fäbodar, slogar och lötar för att få tillräckligt med foder till djuren. I detta landskap kan ni ta del av den fascinerande fäbodkulturen med betande djur och vid etappmålet kan ni ta ett dopp i Nysjön.

Ridvägenen från Gråsala till Enviksbyn. Leden är cirka åtta kilometer och går från Gråsala till Enviksbyn – en knapp mil från Trollnäs. Leden är en gammal ridväg till Hälsingland och delar av leden består av gamla hålvägar – en fornlämning som består av en tydlig fåra i marken där en forntida väg gått fram. Följ blå markering på träden. Se Naturkartan.se för karta och vidare beskrivning.

Fiske

Ett par mil norr om Trollnäs ligger Nysjön, som erbjuder ett mycket fint fiske. Nysjön ligger i ett naturskönt område i direkt anslutning till en levande fäbodkultur. Här kan ni fiska aborre, gädda och öring. Flytringsfiske är populärt om våren och sommaren och här tampas flugfiskarna med de stora öringarna. Vid sjön finns också möjlighet att hyra båt. För mer information om Nysjön och andra fiskesjöar i närheten, information om fiskekort och priser samt båthyra mm, besök www.linghedsfiske.se.

Bada

Svärdsjön, som ligger i direkt anslutning till Trollnäs, erbjuder flera fina badmöjligheter från såväl egen brygga som sandstränder. Ett exempel är den smala udden Sandhan som syns från hotellet, där Höganäsbadet ligger – endast ett par hundra meter från Trollnäs.

Skidåkning och övrig sport

Längdskidåkning i våra trakter bjuder flera alternativ både för den som vill träna inför stundande Vasalopp och för den som är ute efter mer njutbar åkning i natursköna miljöer. Sveriges nationalarena för längdskidor, Lugnet Skidstadion, har tidig snöpremiär och här finns välpreparerade spår av olika längd från höst till en bra bit in på vårkanten. Vid Lugnet finns också en ishall, en simhall, mountainbike-arena, ett utomhusbad och en tennishall mm. Lugnet ligger en knapp halvtimmes bilväg från Trollnäs, så det är ett utmärkt utflyktsmål för den som är sugen på att aktivera sig under vistelsen hos oss.

Vintjärnsspåren ligger endast 15 minuter med bil från Trollnäs. Vintjärn är ett mycket snösäkert område och skidspåren dras på måttligt kuperade och slingrande skogsvägar. Ett nio-kilometers-spår går längs vägarna och ett 14-kilometers-spår går i terrängen över myrar och genom skog.

Är du ute efter riktig naturkänsla och skidåkning på traditionellt vis är det Sörskog i Bjursås som gäller. Även om det är en snöfattig vinter på andra ställen är det oftast bra med snö här, tack vare sitt höga läge. Här kan ni njuta av ett lugn och åkning med vackra vyer.

I Bjursås, cirka 45 minuter med bil från Trollnäs, finns ytterligare möjligheter till förnämlig längdskidåkning. Runt Bjursås SkiCenter finns flera skidspår av varierande längd och svårighetsgrad. Här finns också möjlighet att hyra skidor och utrustning.

Fem kilometer från Svärdsjö, i Hillerboda, finns Svärdsjöliften – en familjevänlig skidanläggning med tre nedfarter. Här finns också en trevlig restaurang, grillplats, värmestuga, skiduthyrning och skidskola.

Rida

Två kilometer från hotellet finns Svärdsjö Ridklubb som erbjuder olika aktiviteter och ridläger för alla åldrar.

Carl Larsson-gården

15 kilometer från Trollnäs ligger Sundborn, där man kan besöka Carl Larsson-gården. Kliv in i det mytomspunna hemmet och upplev den fantastiska atmosfären som Carl och Karin Larsson bodde och verkade i. Gå en guidad visning eller upptäck platsen på egen hand. Här finns också en restaurang och ett café som båda erbjuder en genuin matupplevelse med smak av Dalarna. För barnfamiljer finns här också en skaparverkstad och speciella barnvisningar av gården men också sagostunder och barnteatrar. Trollnäs Hotell är stolt partner till Carl Larsson Gården.

Falu Koppargruva

Inne i Falun kan man besöka Falu Koppargruva – en plats som 2001 är med på FN-organet UNESCO:s världsarvslista över plaster som anses så värdefulla att de ska bevaras för all framtid. Besöksmålet omfattar besöksgruvan, Gruvmuseet, historiska byggnader, gruvarbetaren Erikssons stuga, ett besökscenter och Världsarvshuset. Den guidade visningen under jord går genom gruvgångar, stora salar och förbi djupa schakt. Det gäller att se efter var man sätter fötterna, ha hjälmen stadigt på huvudet och lyssna noga på vad guiden säger.

Se tillgänglighet och boka. Från 450 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.