Upplev mer

Svartsö – för upplevelser hela året

Skärgården är magisk året runt. Välkommen ut till oss och uppleva årets skiftningar. Vinterns stillhet, vårens blomsterprakt och sommarens sorl. Därefter höstens sköna dagar. Svartsö har en rik flora och fauna och i de två stora, klara insjöarna huserar både storlommen och bäver. Rådjuren syns ofta beta och ibland passerar det älg över ön. Här finns mycket att uppleva, oavsett om man vill vara aktiv eller bara känna lugnet.

Välj gärna att, precis som många andra, stanna minst 2-3 nätter så du säkert hinner uppleva allt som Svartsö har att erbjuda. Svartsö passar även utmärkt som bas för dagsutflykter till andra öar i närområdet.

Cykla

Cykel är ett perfekt sätt att ta sig runt på upptäcktsfärd på ön. Längs grusvägarna passerar du ängar, insjöar och betande djur. Besök Alsvik där Svartsö lanthandel, bryggcafé och Svartsö Krog finns. Cykla till Bistro Sågen som ligger en bit förbi Svartsö skola vid Abborrvass eller sträck ut benen på en cykling ända till Söderboudd längst österut. Under badsäsong når du med cykeln härliga badklippor eller utkikspunkter som ligger lite längre bort från bryggorna. Ta med din egen cykel eller hyr här hos oss.

Löpning och vandring & långfärdsskridskor

Öns många grusvägar och upptrampade stigar lämpar sig väl för vandring och löpning året runt. Träna löpsteget och utmana flåset eller njut av en skön långpromenad. Packa med en matsäck som avnjuts i naturen. Under sommartid finns fik och restauranger och då lockar havet och insjöarna med svalkande bad.

Fina isvintrar kan man åka långfärdsskridskor. Det är en alldeles magisk känsla att glida fram över isarna, stanna för en medhavd fika och sedan susa vidare. Kanske avslutar du dagen med en vedeldad bastu vid Abborrvass?

Kultur och konst

Kulturlivet på Svartsö är högst levande tack vare konstnärer och den idérika hembygdsföreningen. Konserter, föreläsningar, utställningar. Varje år i juli är det kulturvecka i bygdegården på ön. Under den går familjedagen av stapeln och konstnärer ställer ut sina verk. Allt avslutas med hembygdsdagen och den ärofyllda svinrodden.

Äta

Bistro Sågen ligger vid Abborrvass 2 km. från oss. Här hittar du skönt häng kombinerat med god mat och dryck. Öppet dagligen under sommarsäsong samt vissa dagar och perioder under resten av året. Besök deras webbsida för aktuella öppettider.

Svartsö Krog som ligger vid Alsvik, 4 km från Skärgårdshotellet är det öppet alla dagar under högsommaren och helger maj-september. Dit kan ni välja att promenera (ca 50 minuters promenad från Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem) eller cykla. Svartsö Krog är en modern bistro med egen gästbrygga, listade i White guide för 7:e året i rad, med utmärkt service och modern, vällagad mat.

För dig som vill fixa med maten själv i vårt gästkök finns Svartsö Lanthandel, öppen året runt. Det är en välsorterad butik med fräscha grönsaker och ett så brett sortiment som möjligt av produkter från odlare och uppfödare i regionen. Butiken är ombud för Post Nord, Systembolaget och Apoteket. Härifrån kan du under perioden september-april beställa Lanthandelns matkasse. Boka senast en vecka innan ankomst på info@svartsonorra.se.

Vedeldad bastu

Bastun ligger tillsammans med tillhörande sjöstuga och brygga på öns södra sida precis nedanför Bistro Sågen. Här kan privatpersoner, grupper och företag få en stund i ro. Bastun ligger precis vid vattnet och rymmer 8 personer åt gången. Det finns gott om utrymme att bara vara vid trappan och bryggan. I den tillhörande sjöstugan sitter man bekvämt och kan mot beställning få dryck och tilltugg framdukat. Bokas på www.abborrvassbad.se

Åk svävare på mellanskärgårdens isar

Skärgården är magisk om vintern. Boka en svävarutflykt eller taxitur med svävare till Åsättra brygga på Ljusterö eller ta en tur ut mot ytterskärgården. www.svischair.se

Dagsutflykter till närliggande öar

Från Svartsö passar det bra med dagsturer till exempelvis Ingmarsö, Finnhamn, Grinda, Nässlingen, Husarö och Möja. Varje ö har sin egen karaktär och på de flesta av öarna finns restauranger för lunch eller middag. Fråga oss gärna om tips på vilka båtar och tidtabeller som passar ihop.

Se tillgänglighet och boka. Från 370 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.