Upplev mer

Hellasgården ligger naturskönt vid Källtorpssjön intill Nackareservatet, en plats som erbjuder ett stort utbud av aktiviteter året runt. Här kan du bland mycket annat ta del av några av Sveriges finaste motionsspår, paddla kanot eller kajak, ta ett dopp i sjön, orientera eller vandra på de många lederna som passerar här. På vintern är Hellasgården populärt för långfärdsskridskor, pulkaåkning eller längdskidor i de spår som prepareras här när snön fallit. Aktiviteter som med fördel avslutas med ett dopp i isvaken och en värmande bastu. Här presenterar vi ett axplock av aktiviteter.

Vandring

Hellasgården är en utmärkt utgångspunkt för dagsutflykten. Här kan du på egen hand med karta, eller med hjälpt av utmärkta leder, komma i närkontakt med naturen. Från Hellasgården utgår bland annat det en mil långa blå spåret till Solsidan vid norra Erstaviken. Det är en av Sveriges äldsta vandringsleder och har haft nästan samma sträckning sedan 1920-talet. Sörmlandsleden löper rakt igenom reservatet, genom skogarna söder om Söderbysjön och området kring Ulvsjön. På Ulvsjöberget har du fin utsikt över Ulvjsön.

Paddla kanot, kajak eller SUP

Sjösystemet vid Hellasgården sträcker sig från Hammarby sjöstad och Sickla i norr, till Ältasjön i söder, från Björkhagen i väster till Erstavik i öster genom ett omväxlande landskap. Hällmarkstallskog byts mot ängsmarker och ekbackar. I de större sänkorna glittrar skogssjöar och det råder en märklig vildmarksstämning trots att Stockholms city ligger bara några kilometer bort. I reservatet finns flera vackra sjöar där du kan bada, fiska eller paddla kanot. En spännande kanotled löper från Dammtorpsjön, genom Ältasjön och vidare ut i havet via Drevviken.

Hos oss på Hellasgården kan du hyra kanadensare, kajak och SUP. I hyran ingår flytväst. Uthyrningen hittar du cirka 50 meter från Hellasgårdens reception och café, i viken intill utegymmet. Hör av er till oss så berättar vi mer och tipsar om fina vatten att paddla genom.

Bada och basta

Hellasgården ligger precis vid natursköna Källtorpssjön. Under sommarmånaderna har du tillgång till en härlig sandstrand med bra solplatser och badbrygga. Det finns flera badbryggor i närheten av motionsanläggningen. Den brygga som ligger i anslutning till bastun är avsedd för våra bastugäster.

Vissa dagar har vi arombastu, under ledning av våra kunniga och inspirerande ”saunameisters”. Vid arombastu häller saunameistern på vatten med väldoftande eteriska oljor över bastuaggregatets heta stenar, vilket framkallar underbara luftströmmar som förstärks genom att saunameistern viftar/sveper med en handduk. En sittning tar 5-8 minuter och sker rullande under kvällen. För att ni ska ha möjlighet att koppla av och njuta av dofter och varma vindar sker sittningen under tystnad.
Som bastubadande gäst kan du svalka dig i Källtorpssjön via vår badbrygga. Här badar våra gäster året om. Efter ett dopp i sjön är det populärt att vila ut på vår altan, belägen med utsikt över sjön och i direkt anslutning till bastubyggnaden.

Sjöcaféet vid vattnet och Restaurang Storstugan

Vid Hellasgårdens reception och bastu vid sjön hittar du vårt kafé, Sjöcaféet. Här kan du köpa enklare förtäring så som kaffe/te, smörgåsar, toasts, soppa, choklad, energibars, sportdryck, frukt, varmkorv och våfflor med wraps med mera, och då även veganska alternativ.

I den stora timrade stugan här på Hellasgården hittar du restaurang Storstugan. Här lagas all mat från grunden. Man stoppar sin egen korv, röker sin egen fisk och bakar sitt eget bröd. Råvarorna är i största möjliga mån ekologiska och från lokala gårdar. Menyn efter årstid så den speglar det som är i säsong för tillfället.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.