Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Smygehuk Fyr

Ett besök på Sveriges sydligaste udde är en upplevelse året om. Under sommarhalvåret bjuder området på massor av aktiviteter, musik, konst, kultur och kommers i en härlig blandning. Men höstklar luft, glödande solnedgångar eller att se hur vintermagin förvandlar delar av Smygehuk till naturkonstverk av is och snö är en upplevelse värd ett besök även i blåst och kyla! Nedan följer ett väldigt kort urval av vad vår fantastiska sydkust kan erbjuda. Underbar att besöka året runt. Oavsett om du söker det välkända eller okända. Så med det vill vi säga, prata med oss! Vi kan vår bygd och delar gärna med oss av våra favoriter och tips på utflykter, smultronställen, badplatser och besöksmål. Och så klart var du kan äta och dricka gott lite extra gott. Välkommen till Smygehuk Lighthouse Hostel och till oss!

Utflyktsmål

Smygehuk

Längre söderut kan du inte komma i Sverige – om du vill förbli torr om fötterna! Då befinner du dig på ”Utkiken”, utsiktsplattformen på Smygehuk. Smygehuk är belägen öster om Trelleborg och är en flack sandudde som omges av steniga stränder. Strax öster om udden ligger orten Smygehamn.

Växt- och djurlivet runt udden präglas av den kalkrika marken. Klapperstenen på stranden har vaskats fram ur berggrunden och du kan hitta fossil av sjöborrar som levde för närmare 100 miljoner år sedan. Här finns salamander, grodor, och paddor, t ex den starkt hotade strandpaddan. På strandängarna mellan Böste och hamnen i Smyge finns en unik population av fridlyst huggorm, troligen den enda kvarvarande längs Skånes sydkust.

Ystad

Besök den pittoreska småstaden Ystad med anor från 1200 talet , och Henning Mankells kommissarie Kurt Wallanders hemstad. Rik på kulturminnesmärken, däribland drygt 300 korsvirkeshus och övrig välbevarad bebyggelse från både senmedeltid och renässans. Klostret i Ystad, som i dag inrymmer Ystads kulturhistoriska museum, grundlades år 1267 och är en av Sveriges bäst bevarade klostermiljöer. Känn lugnet och historiens vingslag när du strosar genom klostrets rosarium och örtagård eller besöker kaféet och museets utställningar.

Ale stenar

Och missa inte ett besök i Kåseberga fiskeläge med Ales stenar som är Sveriges största skeppssättning, daterad till 500–1000 e.Kr. Denna unika sevärdhet består av 50 stenar som väger cirka fem ton vardera, och från fornminnet har man en vidsträckt utsikt över den branta kusten.

Skanör Falsterbo

En dagstur västerut på knappt 40 km väntar magiska Skanör Falsterbo med sina stränder, bärnsten och sälkolonier.

Upplevelser på cykel

Från cykelsadeln kan du uppleva sydkusten på ett härligt sätt. Följ den vackra kuststräckan eller ta en tur in i landet. Här hittar du kultur, historia och besöksmål utmed vägen. Terrängen är varierad med stränder och strandängar, vidsträckt slättlandskap med åkrar och pilealléer och kuperat skog- och backlandskap. Ta cykeln och ge dig ut på upptäcktsfärd i de vackra omgivningarna!

Sydkustleden är en av Sveriges tre Sveriges nationella cykelleder för turism och rekreation. Den knyter samman de två andra nationella cykellederna Kattegattleden (Helsingborg-Göteborg) och Sydostleden (Växjö-Simrishamn). Tillsammans bildar de cirka 90 mil sammanhängande cykelled av hög standard. Huvudsträckning: Simrishamn-Ystad-Trelleborg-Skanör/Falsterbo-Malmö-Landskrona-Helsingborg.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.