Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Skepparpsgården Haväng

Området

Haväng ligger vid kanten av Brösarps backar med Hanöbuktens vidsträckta stränder i norr och Stenshuvud i söder. Området karakteriseras av de vidsträckta hedarna, böljande gröna hagarna och en unik flora och fauna. Tack vare att delar av Haväng är naturreservat och att området ligger inom Södra regementets område P7 är bebyggelsen mycket begränsad och landskapet därav vackert tidlöst. En stor besättning får, hästar och nötkreatur bidrar med sitt fria betande till att de sällsynta sandstäppsväxterna och en stor variation insekter trivs.

För många är Haväng detsamma som milsvid badstrand men lika många låter sig också hänföras av den femtusen år gamla dösen eller de dramatiska slänterna mot vattnet.

Hit kommer ofta människor som älskar friluftsliv. Placeringen är idealisk, både för aktiviteter och avkoppling. Här finns möjlighet till yoga och meditation, eller bara kaffe i det gröna. Vandrare, cyklister och löpare har många olika turer att välja på. Men Haväng är kanske framför allt synonymt med strandliv. Kuststräckan intill vandrarhemmet är en av Österlens mest omtyckta badplatser och för många gäster blir den timmeslånga vandringen till Kivik den första utflykten.

Intill ligger Ravlunda skjutfält, en vacker plats att vandra på. Det kan dock vara bra att tänka på att vid militärövningar är det inte tillåtet att röra sig på fältet norr om gården. Då passar det perfekt att i stället ströva ned till stranden och havet. Aktuella avlysningar meddelas på försvarsmaktens hemsida, www.forsvarsmakten.se

Vandra

Vi ligger ett stenkast från Skåneleden och i vår trädgård går en genväg rakt på den vackra Backaleden. Här förbi passerar även STFs signaturled Österlen. Lederna går såväl längs havet som längs Verkeåns varierade landskap av skog och betade gröna kullar. Förutom kortare sträckor på landsväg går man på naturstigar. När skjutfältet är öppet går det bra att vandra på stranden ända till Åhus i norr. Söderut kommer man redan efter en halvtimmes vandring till vackra fiskeläget Vitemölla. Efter ytterligare en halvtimme är man i Kivik där det finns flera lunchserveringar att välja på. Österlen är ett vandringsparadis som passar både nybörjare och mer vana vandrare. Här möts du av lummiga bokskogar, ett böljande backlandskap och milslånga stränder. Men också av charmiga fiskelägen, öppna betesmarker och vidunderlig utsikt över horisonten och havet. På denna vandring går du mitt i ett vackert variationsrikt landskap med historiska platser samt spännande flora och fauna.

Fråga oss gärna om tips och råd kring din vandring.

Cykla

Oavsett om du är landsvägs, mtb- eller vardagscyklist kan du hitta vägar och stigar som passar. Leder och rundturer på Österlen bjuder på skog och hav såväl som låglänt jordbruksbygd och förvånansvärt många backar med hisnande panoramautsikt. Behöver ni hyra cykel rekommenderar vi att kontakta Ravlunda Cykel som ligger i vår närmsta by, nära busshållplatsen vid väg 9.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.